«Κλείνουμε μια μέρα, για να μην κλείσουμε για πάντα»

Ο Φώτης Κουλουμαριέτος, ο Νίκος Γιαννάκας και ο Δήμος Καραμπεάζης στη συνέντευξη τύπου
Spread the love


  • Κάνουν λόγο για πολύ μικρότερη στήριξη από αυτή που η Κυβέρνηση υποστηρίζει πως έχει προσφέρει στις επιχειρήσεις τους
  • Φοβούνται το «λουκέτο» οι μισοί από τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων εστίασης

Στοιχεία και πληροφορίες που μαρτυρούν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την ασφυκτική πίεση την οποία δέχεται ο κλάδος της εστίασης κατά την εφαρμογή των μέτρων της Κυβέρνησης, μοιράστηκε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες στο Επιμελητήριο ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης «ΑΣΠΙΔΑ», με αφορμή τη σημερινή κινητοποίηση και το κλείσιμο των καταστημάτων της για ένα 24ωρο. Το Δ.Σ. του Συλλόγου εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος Νίκος Γιαννάκας, ο Γραμματέας Δήμος Καραμπεάζης και ο Ταμίας Φώτης Κουλουμαριέτος, οι οποίοι στάθηκαν τόσο στους ελέγχους, όσο και στο αν και σε ποιο βαθμό ο κλάδος τους έχει στηριχθεί από την Κυβέρνηση τα χρόνια της πανδημίας.

 

«Τηρούμε τα μέτρα»

Όπως ανέφερε ο κ. Γιαννάκας, τα στοιχεία δείχνουν πως παρά τους ασταμάτητους ελέγχους στον κλάδο της εστίασης με δεκάδες χιλιάδες καθημερινούς ελέγχους σε όλη την Ελλάδα, το ποσοστό παραβατικότητας είναι μικρότερο από 1%. «Η εστίαση σεβάστηκε και ακολούθησε ό,τι υγειονομικά πρωτόκολλα χρειάστηκε. Τα υπέρογκα πρόστιμα που έχουν μπει, περισσότερο μέτρα εισπρακτικά για το κράτος είναι, παρά υγειονομικά που θα έπρεπε να ήταν», είπε ο ίδιος.

Παράλληλα, έδωσαν τις δικές τους απαντήσεις στα όσα υποστηρίζει η Κυβέρνηση διά στόματος του Υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, ότι ο κλάδος της εστίασης είναι αυτός που έχει στηριχθεί περισσότερο. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την «ΑΣΠΙΔΑ», από τον Μάιο του 2021 έως και σήμερα, ενώ η εστίαση έχει τους περισσότερους περιορισμούς δεν δίνεται κανένα μέτρο στήριξης, την ίδια στιγμή που έχουν αυξηθεί λειτουργικά έξοδα, όπως η επιβάρυνση στους λογαριασμούς ενέργειας, που μπορεί να ξεπερνά το 100%.

«Η πλειοψηφία του κλάδου πήρε μόλις 3 επιστρεπτέες προκαταβολές, οι οποίες είναι δάνεια, όχι επιχορήγηση. Ταυτόχρονα, το πρόγραμμα της Περιφέρειας ήταν αποζημίωση για το πρώτο τρίμηνο του 2020, και αφορούσε όλες τις επιχειρήσεις» υπογράμμισε ο κ. Γιαννάκας, σημειώνοντας την ανάγκη πραγματικής στήριξης. «Από την στιγμή που βάσει κρατικής εντολής περίπου το 50% των πελατών δεν επιτρέπεται να μπει στον χώρο μας, θα έπρεπε να υπάρχει η ανάλογη στήριξη είτε με προγράμματα, είτε με την επιδότηση ενοικίου που ήταν το μοναδικό αληθινό μέτρο στήριξης», πρόσθεσε επισημαίνοντας πως πρέπει να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις να διατηρήσουν το προσωπικό τους, ενώ θύμισε και τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού για μείωση του Φ.Π.Α. που θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να απορροφήσουν τις άλλες αυξήσεις στα έξοδά τους.

 

Άλλη εικόνα

Μια διαφορετική εικόνα σε σχέση με αυτή που περνά η Κυβέρνηση δείχνει δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας έδωσαν στη δημοσιότητα οι σύλλογοι εστίασης σε όλη την Ελλάδα. Όπως φαίνεται σε αυτή, μόλις το 17% στις επιχειρήσεις εστίασης εκτός Αττικής θεωρεί πως τα μέτρα στήριξης, που έχει λάβει η Πολιτεία είναι σωστά και επαρκή, την ίδια στιγμή που πάνω από τις μισές, δηλαδή το 53%, θεωρούν πως τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί σήμερα καθιστούν την επιχείρησή τους σίγουρα ή μάλλον μη βιώσιμη.

Όσον αφορά τη στήριξη μόλις το 28% των επιχειρήσεων δικαιούται επιδότηση πάγιων δαπανών, 32% ΕΣΠΑ Επανεκκίνησης και το 22% ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, από τα οποία δεν έχουν λάβει το ποσό που δικαιούνται από το ΕΣΠΑ Επανεκκίνησης το 37% και από εκείνο της Περιφέρειας το 78%. Επίσης, μόλις 4% των επιχειρήσεων έλαβε και τις 7 καταβολές επιστρεπτέας προκαταβολής με το 64% να έχει λάβει έως 3, ενώ απ’ όσους τις έχουν λάβει, το 80% ζητά μείωση ποσού και παράταση του απαιτούμενου χρόνου για να μπορέσει να επιστρέψει το ποσό που απαιτείται. 

Επιπλέον των όσων δείχνει η παραπάνω δημοσκόπηση, τα στοιχεία που παρουσιάζουν σήμερα οι σύλλογοι εστίασης για τον κλάδο τους δείχνουν σημαντικές ζημιές και πτώσεις τζίρου, οι οποίες αναλογικά εντοπίζονται και στις επιχειρήσεις εστίασης της Λέσβου. Ειδικότερα, στο 40% σχεδόν φτάνει η πτώση τζίρου το 2020 σε σχέση με το 2019, ενώ αγγίζει το 43% η πτώση τζίρου το πρώτα δύο τρίμηνα του 2021 συγκριτικά με αυτό το 2019, προ κορονοϊού, με μείωση να αναφέρουν πάνω από τις 7 στις 10 επιχειρήσεις. Όσον αφορά τη ρευστότητα, σχεδόν 29% δηλώνει πως δεν είχε καθόλου ταμειακά διαθέσιμα τον περασμένο Ιούλιο και μόλις το 16,2% θα άντεχε για πάνω από τρεις μήνες, ενώ σχεδόν οι μισοί ιδιοκτήτες δηλώνουν πως φοβούνται ότι οι επιχειρήσεις τους θα κλείσουν.

Από τα στοιχεία που δημοσίευσε ο Σύλλογος «ΑΣΠΙΔΑ»

Τι ζητάνε

Βραχυπρόθεσμα, αυτό που ζητούν οι επιχειρήσεις εστίασης είναι η αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στους παραβατικούς πελάτες, η μεταβολή επιστρεπτέας σε ΜΗ επιστρεπτέα και η συμμετοχή τους στην λήψη αποφάσεων με πιθανή συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές. Επιπλέον, ζητάνε την επιδότηση ενεργειακού κόστους, ενοικίου και εργοδοτικών εισφορών, την απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών, την μείωση του ΦΠΑ στο 6% και την συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων, όπως επίσης και νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021. 

Μακροπρόθεσμα αιτούνται τη δημιουργία Ειδικής Γραμματείας ή Επιμελητηρίου Εστίασης, καθώς επίσης και την επίλυση του εργατικού κόστους με ειδικές ρυθμίσεις σε στρεβλώσεις της εργατικής νομοθεσίας που δεν λαμβάνουν υπόψη την υψηλή ένταση επιπλέον κοστολογίων του κλάδου (νυχτερινά, βραδινά, αργίες, σαββατοκύριακα) και την μοναδικότητά του, στο σύνολο των εργασιακών θέσεων.

 

Στηρίζει το Επιμελητήριο

Αξίζει να σημειωθεί πως την κινητοποίηση των επιχειρήσεων εστίασης στηρίζει και το Επιμελητήριο Λέσβου, το οποίο σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Το Επιμελητήριο Λέσβου εκφράζει την πλήρη στήριξη στις επιχειρήσεις μέλη του, του κλάδου της Εστίασης, ενός κλάδου που έχει πληγεί περισσότερο απ’ όλους κατά την διάρκεια της πανδημίας και ζητά την λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων στήριξης από την πλευρά της πολιτείας».

Τη συμπαράστασή του στον αγώνα των επαγγελματιών της εστίασης εξέφρασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών – Εμπόρων Λέσβου Νίκος Μπουλμπούλης, ο οποίος μάλιστα σήμερα Τρίτη θα ακολουθήσει το προεδρείο της Ασπίδας στις επαφές που θα έχει με τους τοπικούς αυτοδιοικητικούς φορείς για την επίδοση του ψηφίσματος της κινητοποίησης.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση