- Για περίπου 10 χρόνια το νοσοκομείο προσπαθούσε να πάρει στα χέρια του τη σημαντική κληρονομιά συναντώντας προσκόμματα από τους δικηγόρους του αποθανόντος
- Ποιοι έπαιξαν σε τοπικό επίπεδο ρόλο-κλειδί για την άρση του αδιεξόδου και ποιος Υπουργός από την Αθήνα συνέβαλε με τις επιρροές του
Από την θεμελίωσή του το νοσοκομείο Μυτιλήνης επί μακαριστού μητροπολίτη Ιακώβου Α’ του από Δυρραχίου, εκτός από την Εκκλησία, στηρίχθηκε σε ευεργέτες, στην τότε υψηλή κοινωνία της Μυτιλήνης και γενικότερα της Λέσβου, η οποία ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του χαρισματικού ιεράρχη, καθώς ο Ιάκωβος κατάφερε να πείσει την αστική τάξη ότι η σωτηρία της ψυχής τους περνούσε μέσα από αυτό το σημαντικό έργο για τον άνθρωπο.
Ακριβώς 98 ολόκληρα χρόνια από την θεμελίωση του Βοστάνειου αυτό μέχρι σήμερα δεν άλλαξε. Αν δει κανείς τις μαρμάρινες πλάκες που είναι τοποθετημένες στην είσοδο του ιδρύματος, στον χώρο υποδοχής, όπου κλείνονται και τα ραντεβού, διαπιστώνει ότι συνεχώς προστίθενται νέα ονόματα δωρητών και ευεργετών και αναφερόμαστε στις μεγάλες δωρεές, καθώς άνθρωποι της καθημερινότητας και διάφορες εταιρείες σε συνεχή βάση προσφέρουν αναλώσιμα, συσκευές και μικροσυσκευές που χρησιμοποιούνται από το ίδρυμα.
Μία τέτοια μεγάλη δωρεά, απίστευτη να τ’ ακούει κανείς, έρχεται από την Αμερική (κληρονομιά Μαρκόπουλου), η οποία φτάνει τα 3,5 εκατομμύρια δολάρια. Ένα πολύ σημαντικό ποσό από το οποίο μάλιστα θα πληρωθεί με 500.000 ευρώ ο νέος αξονικός τομογράφος όταν ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία, ενώ κάποια χρήματα έχουν χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του νοσοκομείου και το μεγαλύτερο ποσό έχει κατατεθεί σε τράπεζες.
“Θρίλερ” για να πάρουν την κληρονομιά
Η κληρονομιά αυτή (για την οποία προκαλεί εντύπωση γιατί δεν έχει δώσει δημοσιότητα το νοσοκομείο Μυτιλήνης, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ένα τόσο σημαντικό ποσό όταν ακόμα και ένα κουτί χάρτινες μάσκες να προσφέρει ένας ιδιώτης η διοίκηση βγαίνει με ευχαριστήριο δελτίο στον Τύπο), σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδες μας, είχε “παγώσει” από τους νομικούς συμβούλους του εκλιπόντος για πάνω από μια δεκαετία με διάφορα επιχειρήματα, για τα οποία χρειάστηκε παρέμβαση της κυβέρνησης ώστε μέσα στο 2024 να πάρει το νοσοκομείο αυτά τα χρήματα. Το ποσό ήταν σημαντικό, αλλά οι νομικοί σύμβουλοι του αποθανόντος το είχαν μπλοκάρει και κατά κάποιο τρόπο δεν το απέδιδαν παρά την πρόβλεψη της διαθήκης.
Οι άνθρωποι σε ρόλο-κλειδί
Ο πολιτικός που έπαιξε ρόλο-κλειδί αρχίζοντας να ασχολείται με την υπόθεση από το 2023 ήταν ο πρώην Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τον οποίο επισκέφθηκαν ο Βουλευτής Χαράλαμπος Αθανασίου συνοδεύοντας τον διοικητή του νοσοκομείου, Γιώργο Καμπούρη, προκειμένου να τού εκθέσουν το πρόβλημα και να ζητήσουν την μεσολάβηση της κυβέρνησης. Την ίδια ώρα τηλεφωνικά συμμετείχε στη συνάντηση ο τότε Αντιπρόεδρος του νοσοκομείου Στρατής Γόμος, ο οποίος συνδέεται με φιλικούς δεσμούς με τον κ. Βαρβιτσιώτη.
Αθανασίου, Γόμος και Καμπούρης ζήτησαν από τον κ. Βαρβιτσιώτη να βοηθήσει για την άρση του αδιεξόδου 10 και πλέον χρόνια μετά τη δωρεά, ώστε το νοσοκομείο να πάρει αυτά τα χρήματα και πράγματι ο Υπουργός συνέβαλε με τις επιρροές του και κυβερνητικές επιρροές μέσω της πρεσβείας των ΗΠΑ στη χώρα μας, ώστε να αντιμετωπιστούν τα επιμέρους ζητήματα και το νοσοκομείο Μυτιλήνης να δει να εκταμιεύονται στους λογαριασμούς του ποσό 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων μέσα στον προηγούμενο χρόνο.
Για τη θετική έκβαση της υπόθεσης ενημερώθηκε άμεσα το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου όταν πιστώθηκαν τα χρήματα από την Αμερική και στη συνέχεια με αποφάσεις της διοίκησης χρησιμοποιήθηκαν κάποια από αυτά τα ποσά για τις ανάγκες του νοσηλευτικού ιδρύματος, με ένα μεγάλο ποσό, αυτό των 500.000 ευρώ να κατευθύνεται για την αγορά του αξονικού τομογράφου, που είναι ένα μηχάνημα τελευταίας τεχνολογίας και που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν αμφίβολο αν θα μπορούσε το νοσοκομείο Μυτιλήνης να το αποκτήσει τόσο άμεσα.
Το μόνο που δεν έγινε ήταν να δοθεί μία επίσημη συνέντευξη Τύπου και να ανακοινωθεί αυτό το σημαντικό γεγονός καθώς δεν πρόκειται για μικρή δωρεά. Αυτό ενδεχομένως να έγινε για λόγους τακτικής της διοίκησης, καθώς κάποιες πληροφορίες – οι οποίες ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται επίσημα – αναφέρουν ότι δεν δόθηκε δημοσιότητα για να μην γίνουν πιο πιεστικοί οι προμηθευτές του νοσοκομείου στις πληρωμές τους. Δηλαδή να πιεστεί το ίδρυμα να πληρώνει σε συντομότερους χρόνους τους διάφορους προμηθευτές, αλλά να συνεχίσει να υπάρχει η ροή που ισχύει εδώ και χρόνια.
Σε κάθε περίπτωση η κληρονομιά των 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων είναι πολύ σημαντική για το νοσηλευτικό ίδρυμα και αυτό έχει αντανάκλαση στους κατοίκους της ακριτικής περιοχής μας, με σπουδαιότερο ίσως γεγονός την αξιοποίηση των 500.000 ευρώ για την αγορά του νέου αξονικού τομογράφου.
Σε σχέση τώρα με τον άνθρωπο, ο οποίος πραγματικά έκανε μια συγκινητική και μεγάλη προσφορά στους κατοίκους της ακριτικής περιοχής μας μέσω του νοσοκομείου, δεν υπάρχουν ιδιαίτερα διαθέσιμα στοιχεία, καθώς αυτό που όφειλε να κάνει το νοσοκομείο, να τιμήσει τον δωρητή που συγκαταλέγεται στους μεγάλους ευεργέτες του, έστω και μετά θάνατον δεν το έκανε.