- Πρόστιμα 5.000 ευρώ για παράνομες συνδέσεις και παροχές μέσω των οποίων παρατηρείται κατασπατάληση του πολύτιμου αγαθού εδώ και χρόνια
Την ώρα που ο υδροφόρος ορίζοντας έχει στραγγίξει και έχουν στερέψει μέχρι και οι γεωτρήσεις στο νησί μας, αφού οι πρόσφατες βροχές αποτελούν “σταγόνα” μπροστά στο πρόβλημα της λειψυδρίας, τα συνεργεία της ΔΕΥΑΛ εξακολουθούν να εντοπίζουν καταναλωτές που παρανομούν, κλέβοντας νερό χωρίς να το πληρώνουν! Τις τελευταίες μέρες μάλιστα πιάστηκαν επ’ αυτοφώρω, σε επιτόπιους ελέγχους, δύο ελαιοτριβεία και μία κοινωνική δομή με παράνομες παροχές και χωρίς υδρόμετρα, που λειτουργούσαν με αυτό τον τρόπο εδώ και χρόνια.
Στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου θα συζητηθούν αναλυτικά οι συγκεκριμένες περιπτώσεις που είναι άκρως προκλητικές για όλους τους ευσυνείδητους καταναλωτές που πληρώνουν αδρά, θα έλεγε κανείς, το βασικό αυτό αγαθό, αλλά και το στερούνται τους τελευταίους μήνες επειδή κάποιοι το σπαταλούν και μάλιστα χωρίς να καταβάλλουν ούτε ευρώ!
Σε συνεχή επιφυλακή
Αν και βρισκόμαστε στα μέσα Δεκεμβρίου, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΔΕΥΑΛ και κατ’ επέκταση οι δημότες είναι πολλά, σε καθημερινή βάση κι αυτό αποδεικνύεται από τις ανακοινώσεις για διακοπή νερού, κυρίως στη Μυτιλήνη. Πριν από λίγες μέρες η Διοίκηση διαπίστωσε ότι υπάρχουν πλέον προβλήματα και στις γεωτρήσεις, όπως στα Αλυφαντά, στην Αγία Μαρίνα και στην Αγιάσο, που σχεδόν έχουν στερέψει και δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των καταναλωτών. Με συνεχείς παρεμβάσεις τα συνεργεία προσπαθούν να ενισχύσουν τα δίκτυα με κάθε τρόπο, ενώ περιμένουν οι βροχοπτώσεις να συνεχιστούν το επόμενο διάστημα για να καλύψουν το χαμένο έδαφος του Νοεμβρίου, που – στατιστικά – θεωρείται ο πιο βροχερός μήνας του χρόνου, αλλά φέτος αυτό δεν επιβεβαιώθηκε.
Την ίδια ώρα η Ομάδα Κρούσης που είχε συσταθεί το καλοκαίρι για την αντιμετώπιση του φαινομένου της νεροκλοπής συνεχίζει σε καθημερινή βάση τους ελέγχους σε όλη τη Λέσβο, ενώ δέχεται συνεχώς και νέες καταγγελίες για παράνομες παροχές και συνδέσεις. Οι περισσότερες εξ αυτών έχουν ελεγχθεί και πράγματι διαπιστώθηκε ότι είχαν βάση, αφού εντοπίστηκαν δύο ελαιοτριβεία και μία κοινωνική δομή χωρίς υδρόμετρα. Η Διοίκηση σκοπεύει να επιβάλλει τσουχτερά πρόστιμα σε αυτές τις περιπτώσεις, της τάξης των 5.000 ευρώ, ενώ θα εξεταστεί και η πρόταση να παραπεμφθούν στον Εισαγγελέα για τα περαιτέρω, όπως προβλέπεται στην κείμενη νομοθεσία.
“Παλιές αμαρτίες”
Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, Παναγιώτης Βάλεσης, «πραγματικά έχουμε εξαντλήσει κάθε τρόπο και μέσο για να μην ξεμείνει καμία περιοχή από νερό, την ώρα που διαπιστώνουμε ότι συνεχίζεται το φαινόμενο της νεροκλοπής σε πολλές περιοχές του νησιού. Είναι προφανές ότι αυτές οι καταστάσεις προϋπήρχαν εδώ και χρόνια, αλλά δεν τις άγγιζε κανείς. Εμείς προσπαθούμε να βάλουμε μια τάξη και να αποκατασταθεί η νομιμότητα, αλλά χρειάζεται χρόνο και προσωπικό αυτή η προσπάθεια. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου θα αποφασίσουν πώς θα κινηθούμε από δω και πέρα για να εκλείψει αυτό το φαινόμενο».
Η ΔΕΥΑΛ εφαρμόζει πιστά την εγκύκλιο που εκδόθηκε το καλοκαίρι από τον Άρειο Πάγο και στάλθηκε σε όλους τους συναρμόδιους φορείς για την περιβαλλοντική κρίση, τη λειψυδρία και τις γεωτρήσεις, ζητώντας ακόμη και να κινηθούν οι ποινικές διαδικασίες σε βάρος κάθε παρανομούντα, αναφέροντας πως είναι αξιόποινες πράξεις οι παράνομες γεωτρήσεις, αλλά και η ανεξέλεγκτη λήψη ύδατος από νόμιμες ή παράνομες πηγές. Η εγκύκλιος της Ανώτατης Εισαγγελέως της χώρας, Γεωργίας Αδειλίνη, αναφέρει πως «τόσο οι παράνομες γεωτρήσεις, όσο και η ανέλεγκτη λήψη ύδατος από τις νόμιμες γεωτρήσεις, χωρίς την τήρηση οιουδήποτε ανωτάτου ορίου (πλαφόν) για την ποσότητα που δικαιούνται οι κατά νόμο δικαιούχοι αυτών, συνιστούν, εκτός των άλλων και αξιόποινες πράξεις».
Παράλληλα, στο πλαίσιο αυτό η ίδια σημειώνει ότι «το ως άνω πρόβλημα επιδεινώνεται, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, από τη μη ορθολογική διαχείριση των υδάτων, η οποία μάλιστα πολλές φορές λαμβάνει τη μορφή της αλόγιστης χρήσης του ύδατος, τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση».
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επισημαίνει πως «για να μην μπορεί συνεπώς, έστω και καθ’ υπερβολή, να πει κανείς ότι “στη χώρα μας το νερό το πετάμε”, απαιτείται, εκτός από την αυτονόητη επαγρύπνηση των αρμοδίων αρχών με επίταση των ελέγχων σε κάθε κατεύθυνση, ήτοι των γεωτρήσεων βιομηχανιών, αγροτών, ξενοδοχείων και κάθε είδους άλλων επιχειρήσεων και η συνδρομή των Εισαγγελιών όλης της χώρας για τη διασφάλιση, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων μας, της ορθολογικότερης, κατά το δυνατόν, διαχείρισης των υδατικών πόρων όλης της επικράτειας». Και η εγκύκλιος καταλήγει ότι «όπως είναι αυτονόητο, πρέπει να διώκεται και η αυθαίρετη επέμβαση στα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης των ΟΤΑ από ιδιώτες και συγκεκριμένα η κλοπή του νερού, η οποία έχει ως συνέπεια να το στερούνται οι νόμιμοι χρήστες του για την αντιμετώπιση των βασικών αναγκών τους, όπως ύδρευση και καθαριότητα, αλλά ενδεχομένως και τη βλάβη των δικτύων αυτών και εν γένει την παρεμπόδιση ή διατάραξη της παροχής στο κοινό νερού».