“Κόλλησε” η επισκευή του παλιού Λιμεναρχείου

Το “σήμερα” και το “αύριο” του παλιού Λιμεναρχείου
Spread the love

“Σκάλωσε” τους τελευταίους μήνες το έργο επισκευής του παλιού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης, στην πλατεία Σαπφούς, κι ενώ μπαίνει ο χειμώνας που αναμένεται να επιδεινώσει την κατάστασή του, αφού ως γνωστόν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω της εγκατάλειψής του εδώ και χρόνια. Αν και ο διαγωνισμός βγήκε στον αέρα από το Δήμο Μυτιλήνης στο τέλος του καλοκαιριού, μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί, λόγω προσφυγής μίας εκ των εννέα εργοληπτικών εταιρειών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Η προσφυγή θα εκδικαστεί τον επόμενο μήνα κι αν δεν υπάρξουν άλλα εμπόδια και καθυστερήσεις, η επισκευή του κτιρίου θα ξεκινήσει στις αρχές της νέας χρονιάς. 

Εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια, το εμβληματικό αυτό κτίριο που δεσπόζει στην κεντρικότερη πλατεία του νησιού έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του και ρημάζει, σε σημείο που η στέγη έχει καταστραφεί και τα κεραμίδια έπεφταν (μέχρι πρότινος) στο δρόμο. Η πρόταση επισκευής και αξιοποίησης του κτιρίου είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα “Leader”, με προϋπολογισμό περίπου 300.000€ επί δημαρχίας του αείμνηστου Σπύρου Γαληνού

Στη συνέχεια η Δημοτική Αρχή Κύτελη προχώρησε σε διαπραγματεύσεις για τη μίσθωση του παλιού Λιμεναρχείου από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου, ώστε να περάσει στα χέρια του Δήμου και να μπορέσει να το αξιοποιήσει. Η σύμβαση υπεγράφη το 2020 και η μίσθωση ισχύει για 25 χρόνια με ετήσιο μίσθωμα 15.000 ευρώ.

“Από σαράντα κύματα”

Ωστόσο, τα προηγούμενα χρόνια προέκυψαν πολλά εμπόδια και καθυστερήσεις ως προς την έγκριση των μελετών και την έκδοση των απαραίτητων αδειών από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, με συνέπεια να απενταχθεί από το πρόγραμμα “Leader” και να χαθεί η χρηματοδότηση. Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά της η σημερινή Δημοτική Αρχή υπέβαλλε πρόταση στο Ταμείο Αλληλεγγύης για την εκ νέου εξασφάλιση της χρηματοδότησης, συνολικού ύψους 548.000 ευρώ, η οποία έγινε δεκτή, όπως ανακοινώθηκε και επίσημα, με ανακοίνωση του Υπουργείου τον περασμένο Ιούνιο. Οι 400.000 ευρώ αφορούν στην επισκευή του κτιρίου και οι 148.000 ευρώ στην προμήθεια του εξοπλισμού και στην παροχή υπηρεσιών ψηφιακής πληροφόρησης τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Αναβάθμιση και αξιοποίηση

Σύμφωνα με τη μελέτη, το κτίριο του παλιού Λιμεναρχείου, θα επισκευαστεί και θα αναβαθμιστεί πλήρως αισθητικά και κατασκευαστικά, αφού έχει υποστεί μεγάλες φθορές από την εγκατάλειψη τόσων χρόνων. Μάλιστα, από την Πολεοδομία έχει χαρακτηριστεί επικινδύνως ετοιμόρροπη η στέγη του που “βρέχει κεραμίδια” τα τελευταία χρόνια. Το εμβληματικό αυτό κτίριο, που κατασκευάστηκε το 1903, θα χρησιμοποιηθεί από τους κατοίκους αλλά και από τους επισκέπτες ως Κέντρο Ψηφιακής Πληροφόρησης τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Στους χώρους του θα υλοποιούνται διαδραστικές καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές και θα υπάρχει η δυνατότητα προβολής εικονικών ταξιδιών στην ιστορία και τον πολιτισμό της Μυτιλήνης και γενικότερα της Λέσβου, μέσω της ψηφιακής αφήγησης (digital storytelling).

Προβλέπεται ριζική ανακαίνιση του ισογείου και του ορόφου του κτιρίου, συνολικού εμβαδού 240 τ.μ. από την σκεπή μέχρι τα πατώματα, αντικατάσταση των κουφωμάτων, νέες υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, επιχρίσματα, wc, κλπ.. Στην ίδια πρόταση η Δημοτική Αρχή έχει εντάξει και το κόστος για την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού, όπως ηλεκτρονικοί υπολογιστές, toυch screen, γραφεία, έντυπο υλικό, ηλεκτρονικά προγράμματα, κ.ά. προκειμένου να λειτουργήσει ως Κέντρο Πληροφόρησης των επισκεπτών.

Στο διαγωνισμό ανάθεσης του έργου συμμετείχαν εννέα εταιρείες και ο λόγος που έχει “κολλήσει” από το Σεπτέμβριο είναι γιατί η αρμόδια Επιτροπή έθεσε εκτός της διαδικασίας την πρώτη εταιρεία επειδή υπέβαλλε υψηλή προσφορά, η οποία απέχει σε μεγάλο ποσοστό από τις επόμενες και κατά την κρίση της δεν δικαιολογείται. Η συγκεκριμένη εταιρεία κατέθεσε προσφυγή, η οποία θα εκδικαστεί στις 18 Δεκεμβρίου. Ανάλογα με την απόφαση, την εκτέλεση του έργου θα αναλάβει είτε η πρώτη εταιρεία, είτε η αμέσως επόμενη και η σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί στις αρχές του 2025. Σύμφωνα με τη μελέτη, το έργο θα πρέπει να παραδοθεί σε 8 μήνες.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση