Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων

Spread the love

Άμεση ήταν η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου διαμέσου του υπεύθυνου αγροτικού του κόμματος,Στρατή Νικολάου,στο σχόλιο που έκανε από τα “Νέα της Λέσβου”στο προχθεσινό φύλλο το στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας Στρατής Κυρατζής. Το σχόλιο του κ. Κυρατζή έγινε με αφορμή την Αναφορά που κατέθεσε ο Βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Μπουρνούς,καλώντας το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να υποβάλει,μέχρι τέλος Ιουλίου,εμπρόθεσμα,αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τροποποίηση του Προγράμματος των Μικρών Νησιών του Αιγαίου Πελάγους,ώστε να επιδοτούνται με την έξτρα ενίσχυση για το αιγοπρόβειο γάλα και οι ποσότητες που εξάγονται από τη Λέσβο.Ο κ. Κυρατζής είχε σχολιάσει για τη συγκεκριμένη αναφορά: «Ο ΣΥΡΙΖΑ που υπέβαλε πέρυσι τον Ιούλιο εμπρόθεσμα το αίτημα τροποποίησης του Προγράμματος των Μικρών Νησιών του Αιγαίου Πελάγους δεν κατάφερε την τροποποίηση και αυτό το ζητά τώρα από τη Νέα Δημοκρατία που δεν έχει συμπληρώσει ούτε μήνα ως κυβέρνηση»,σημειώνοντας ωστόσο ο ίδιος πως βρίσκεται σε επαφή με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την προώθηση του ζητήματος,υπενθυμίζοντας ότι το κόμμα του ήταν αυτό που επί κυβέρνησης Καραμανλή πέτυχε την προηγούμενη τροποποίηση, βάσει της οποίας θεσπίστηκε η έξτρα ενίσχυση για το αιγοπρόβειο γάλα που καταβάλλεται μέχρι τώρα για την παραγωγή παραδοσιακών τυριών στα μικρά νησιά, μεταξύ των οποίων και η Λέσβος.

Η απάντηση Νικολάου

Στην απάντηση που απέστειλε χθες στα “Νέα της Λέσβου” ο υπεύθυνος αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ, Στρατής Νικολάου,ανεβάζει τους τόνους επιρρίπτοντας ευθύνες στη Νομαρχιακή Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας,ενώ εμπλέκει και τον Βουλευτή του κόμματος Χαράλαμπο Αθανασίου.«Μπορεί η σημερινή κυβέρνηση να είναι νέα,όμως,το θέμα με το «ποιοτικό παρακράτημα» είναι παλιό και θα έπρεπε να το γνωρίζει»,αναφέρει ο κ. Νικολάου. Και συνεχίζει:«Και ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είναι νέος,αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να πάρει αμέσως θέση στο ζήτημα. Ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Αθανασίου,που είναι παλιός,γιατί τόσα χρόνια δεν έχει πάρει θέση; Η Νομαρχιακή Διοικούσα Επιτροπή Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας γιατί τόσα χρόνια σιωπά; Θέλουν στη Νέα Δημοκρατία να ανοίξει το πρόγραμμα ή όχι; Πρέπει να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους κτηνοτρόφους μας που έστειλαν το γάλα τους σε τυροκομεία εκτός Λέσβου ή όχι;Πρέπει να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε όλους τους κτηνοτρόφους για τις συνέπειες της δεκάχρονης καραντίνας από τον καταρροϊκό πυρετό, ναι ή όχι; Ας τα αποφασίσουν αυτά, κι αν συμφωνούν μαζί μας, εμείς είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε μαζί τον αγώνα να τα διεκδικήσουμε αν το Υπουργείο δεν τα κάνει πράξη.Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε αντίθεση με ό,τι έκαναν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις αναγνώρισε ότι το πρόγραμμα δημιουργεί στρεβλώσεις στην τοπική αγορά γάλακτος εις βάρος των κτηνοτρόφων και μπόρεσε να αλλάξει το πρόγραμμα στην εσωτερική του δομή μεταφέροντας πόρους ύψους 1,5 εκατ. ευρώ στην ενίσχυση του γάλακτος και στην ενίσχυση μεταφοράς ζωοτροφών, από το έτος 2019, ενώ παράλληλα υπέβαλε και αίτηση αλλαγής του προγράμματος στην Ε.Ε. Αυτή την προσπάθεια πρέπει να συνεχίσει και η ΝΔ. εάν συμφωνεί βεβαίως με αυτή την πολιτική»,επισημαίνει ο κ. Νικολάου.Και καταλήγει σημειώνοντας πως σε ό,τι αφορά«την πατρότητα του προγράμματος, επειδή η Ν.Δ. έγινε κυβέρνηση με τις εκλογές του 2004 δεν μπορεί να πιστωθεί ένα πρόγραμμα που προβλέπεται σε Ευρωπαϊκό Κανονισμό του 2003, αντιθέτως χρεώνεται το γεγονός της εφαρμογής του με μεγάλη καθυστέρηση».

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση