ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΚΗΣ ΑΞΙΩΤΗΣ
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Μάκη Aξιώτη «Η Λέσβος, ο Τόπος στον Χρόνο». Το βιβλίο, συνολικά 1.250 σελ. έχει εκδοθεί από τις εκδόσεις Δούκας σε δύο τόμους. Ο Α’ τόμος, 650 σελίδες, περιέχει τα περιεχόμενα, κείμενο και τον σύγχρονο χάρτη του νησιού (γεωγράφος Απ. Μακαρατζής). Ο Β’ τόμος, 589 σελίδες, περιέχει τα περιεχόμενα, τον σύγχρονο χάρτη, κείμενο 342 σελίδες, την βιβλιογραφία του 1992 (Περπατώντας τη Λέσβο), την βιβλιογραφία του 1987 (Στα Χνάρια τα Παλιά), το Βιογραφικό του συγγραφέα, 211 σελίδες με πίνακες σχεδίων και 3 Αρχαιολογικούς χάρτες με υπομνήματα των Αρχαιολογικών περιόδων του νησιού. Η βιβλιογραφία μετά το 1992, ακολουθεί τα κείμενα του βιβλίου. Το βιβλίο αποτελεί ένα Οδοιπορικό στους γεωγραφικούς χώρους της Λέσβου, σταματά στους επί μέρους Τόπους (Γεωλογικά Μνημεία, Αρχαιολογικούς χώρους και κτίσματα, σύγχρονους οικισμούς κ.ά.), τους ερευνά και τους παρουσιάζει μέσα στον Χρόνο. Είναι μια ρέουσα Ιστορική Γεωγραφία. Συγχρόνως υπεισέρχεται και η άποψη του συγγραφέα σε σχέση με τους τόπους και την αλλαγή τους στον χρόνο. Μετά το 1992, η πληροφορία για την Λέσβο ήταν εντυπωσιακή. Αφορά:
-Τα ευρήματα στον ορίζοντα των 20 εκατομμυρίων ετών, από το ΜΦΙ Σιγρίου, καθώς και τα απολιθωμένα ζώα της Θερμής, από τον ίδιο φορέα.
– Τα ευρήματα του Ορίζοντα των 2 εκατ. ετών, στην περιοχή των Βατερών, από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.
– Την ανακάλυψη και δημοσίευση των λίθινων εργαλείων του Πρώτου Ανθρώπου στα Ροδαφνίδια και την Ανασκαφική Έρευνα του Πανεπιστημίου Κρήτης.
-Τη μοναδική Ανασκαφική έρευνα της Εφορείας Αρχαιοτήτων, στους νέους Οδικούς Άξονες, στους βιολογικούς καθαρισμούς των οικισμών (κύρια της Μυτιλήνης), στα Κάστρα, στην Κλοπεδή και στα Μέσα και σε άλλους χώρους, με πληθώρα νέων ευρημάτων.
-Τη μετάφραση και δημοσίευση της Πορείας στο νησί του Λατίνου Αρχιεπισκόπου Λεονάρδου του Χίου, το 1447, από τον κ. Μαζαράκη.
-Τη μετάφραση και δημοσίευση των Οθωμανικών Φορολογικών Αρχείων από τους Καρύδη – Kiel και κύρια από τον Κ. Καμπουρίδη (κύρια για τον 16ο μ.Χ. αι του νησιού).
– Την επιφανειακή έρευνα στους τόπους του νησιού που έδωσε πολλά δημοσιεύματα σε ποικίλα έντυπα, από τον γράφοντα και άλλους ερευνητές.
Όλα αυτά και πολλά άλλα στοιχεία απαρτίζουν τον κάναβο του οδοιπορικού στην πανέμορφη Λέσβο, μέσα στους δύο τόμους. Κρίνεται σκόπιμο να παρατεθούν δύο επισημάνσεις.
Α. «Ο ποιητής δε μεταχειρίζεται τη γλώσσα όπως οι λεξικογράφοι και οι γραμματικοί, αλλά όπως το παιδί και ο λαός… Οι λέξεις είναι τα καράβια του. Κάνουν πολύ μακρινά ταξίδια. Και γυρίζουν, όταν είναι τυχερός, φορτωμένα με τα πλούσια κρύσταλλα, που εκεί κάπου πέρα από τις Ηράκλειες Στήλες της συνείδησής του, μια ζωή παλιά και μυστική σχημάτισε σαν ένα υποχθόνιο νερό» Σεφέρης Δοκιμές. Ένα κρυφό ποίημα και η Λέσβος, οι τόποι της πέρα από τις Ηράκλειες Στήλες, Οδύσσεια το ταξίδι, που περιμένει τις λέξεις, τα πολύτιμα κρύσταλλα, να δώσουν απάντηση στην συνείδηση! Και όλο θα φεύγουν, θα κρύβονται, μαγιά για τον επόμενο, που θα ψάξει, πέρα από αυτήν εδώ την Ιστορική Γεωγραφία, που το μόνο της μέλημα είναι να σταθεί εφαλτήριο σημερινό, για τα μελλούμενα. Ερωτήματα που βρίσκονται στο φώς ή στο χώμα, που θα ζητούν απαντήσεις, αν κάποτε δοθούν, Νησαία Ήπειρος, ο τόπος ΜΟΥ.
Β. Η έρευνα ενός τόπου, μέσα στον χρόνο, αντικείμενο της Ιστορικής Γεωγραφίας, είναι πολύπλοκη περιπέτεια, που περνά μέσα από τα δεδομένα και την διαίσθηση! Η τελευταία βυθίζεται στα δεδομένα και πασχίζει να ρίξει φως σε ερωτήματα, που ίσως ποτέ δεν θα πάρουν την κρυμμένη στον χρόνο «πραγματικότητα»! Γι’ αυτό και η έρευνα περνά μέσα από την πρόταση «Η σημερινή μου βεβαιότητα, είναι η αυριανή μου αμφιβολία».