- Ναι σε όλα από τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης για διορθώσεις 5.300 κτημάτων και άλλων 5.000 σε δεύτερη φάση, ακόμα και για νομοθετική ρύθμιση για τα αγνώστου ιδιοκτήτη
- Επιφυλακτικοί οι τοπικοί φορείς από τα όσα ανακοινώθηκαν καθώς είναι δύσκολο να υλοποιηθούν μέσα σε ένα χρόνο, που είναι και η τελική – αδιαπραγμάτευτη προθεσμία
Πολύ καλή ήταν η εμφάνιση που έκανε χθες στη Μυτιλήνη ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, καταφέρνοντας για το φλέγον ζήτημα του κτηματολογίου να κερδίσει τις εντυπώσεις. Ωστόσο τα όσα ο ίδιος υποσχέθηκε ακούγονται ανέλπιστα ωραία για να είναι αληθινά, ιδιαίτερα μάλιστα όταν ο χρόνος έχει ήδη αρχίσει να μετρά αντίστροφα για να παραδώσει το Υπουργείο το Κτηματολόγιο και της Μυτιλήνης και της Γέρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό ήταν που ξεκαθάρισε προς πάσα κατεύθυνση από την αρχή ο Υφυπουργός δηλώνοντας απερίφραστα ότι το κτηματολόγιο στο τέλος του 2025 παραδίδεται και δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί άλλη παράταση.

Σε 1 χρόνο ό,τι δεν μπορεί να γίνει ούτε σε 2
Σε αυτό το χρονικό πλαίσιο του ενός έτους ο κ. Κυρανάκης υποσχέθηκε ούτε λίγο, ούτε πολύ ότι θα λύσει όλα τα προβλήματα του κτηματολογίου στη Λέσβο. Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που έδωσε, μέχρι τον Απρίλιο θα γίνουν οι αναρτήσεις για 5.300 κτήματα τα οποία, όπως αναφέρει, επιμετρήθηκαν το 2019 από την εργολαβία των διορθώσεων που είχε ανατεθεί τότε και που, όπως έχουν γράψει τα Νέα της Λέσβου, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Μάλιστα εδώ να σημειώσουμε ότι όπως είπε τον Ιούνιο ο πρόεδρος της κτηματολόγιο, Στέλιος Σακαρέτσιος, στη Μυτιλήνη, οι εργολάβοι κηρύχθηκαν έκπτωτοι! Ωστόσο, σύμφωνα με τον Υφυπουργό, τα 5.300 κτήματα θα αναρτηθούν και θα δοθεί η δυνατότητα να γίνουν αυτόματα διορθώσεις, καθώς για όσες ιδιοκτησίες δεν προβληθούν αντιρρήσεις από τους όμορους και οι διαστάσεις και οι θέσεις τους κρίνονται σωστές από τους ιδιοκτήτες τους θα γίνεται διόρθωση.
Θα δοθεί προθεσμία τριών μηνών για τα ακίνητα που βρίσκονται στο χάρτη και αν δεν διατυπωθούν σε αυτή την προθεσμία αντιρρήσεις από κάποιον από τους περίοικους θα διορθώνονται. Αυτό αν ισχύσει είναι σημαντική καινοτομία, καθώς δεν θα χρειάζεται να ψάξει ο ιδιοκτήτης για τους περίοικους, όπως έγινε με το πιλοτικό πρόγραμμα που ναυάγησε. Σε περίπτωση αντιρρήσεων οι υποθέσεις αυτές θα εξετάζονται, αν και ο κ. Κυρανάκης δεν εξήγησε το νομικό πλαίσιο αναλυτικά, καθώς όλα αυτά βρίσκονται ακόμα σε επίπεδο οργάνωσης και σχεδιασμών και πριν τα προχωρήσουν, όπως είπε, θα λάβει την σύμφωνη γνώμη του Δήμου Μυτιλήνης. Η διαδικασία των αναρτήσεων που ο ίδιος υποσχέθηκε δεν θα είναι ίδια με την διαδικασία των αναρτήσεων όπως τη γνωρίζουμε στην κτηματογράφηση, αλλά θα είναι μία άλλη λύση δημοσίευσης σε ψηφιακή πλατφόρμα των χαρτών όπου θα μπαίνει με τους κωδικούς taxisnet ο κάθε ιδιοκτήτης, θα βρίσκει το χωράφι του και αν συμφωνεί θα το δηλώνει ή αν δεν συμφωνεί θα κάνει ένσταση. Αυτά θα εξηγηθούν με λεπτομέρειες στην πορεία.
Αν οι αναρτήσεις γίνουν το Μάρτιο χωρίς καθυστέρηση μαζί με τους 3 μήνες προθεσμία θα έχουμε φτάσει στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2025. Αυτό σημαίνει ότι θα απομένουν 6 μήνες για να διορθωθούν οι ενστάσεις αν δεν συμφωνούν και αυτό το διάστημα είναι πολύ μικρό για τον όγκο των λαθών του κτηματολογίου. Ο ίδιος ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα αντιμετωπιστούν και τα χονδροειδή λάθη του κτηματολογίου, ενώ όταν τον ρώτησαν ο Δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας και ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, Στρατής Μανωλακέλλης τι θα γίνει με τα υπόλοιπα 5.000 κτήματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και δεν είναι μέσα στις διορθώσεις του 2019, απάντησε ότι και αυτά θα βρουν το δρόμο τους, καθώς θα δοθεί η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες που δεν συμμετείχαν στη διαδικασία, να κάνουν διορθώσεις μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, με πιστοποιημένους μηχανικούς σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο σε κεντρικό επίπεδο. Επ’ αυτού όμως θα υπάρχει ένα συμβολικό κόστος 60 ευρώ ανά ένσταση και 20 ευρώ για κάθε ΚΑΕΚ όμορης ιδιοκτησίας. Σημειωτέον ότι η ψηφιακή πλατφόρμα θα βρίσκεται σε φάση να λειτουργήσει κοντά στα τέλη από το Φεβρουάριο του 2025, ενώ ο κ. Κυρανάκης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι ίσως τα 5.300 πρώτα χωράφια που θα διορθωθούν να επηρεάσουν θετικά και πολλά από τα υπόλοιπα 5.000.
Ο ίδιος δεν είπε όχι σε κανέναν και μάλιστα όταν του ανέφεραν ότι υπάρχουν ιδιοκτήτες από το Μεσαγρό που δεν μπόρεσαν να δηλώσουν τα ακίνητά τους γιατί υπάρχει ζήτημα στα διοικητικά όρια και αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και στον Αφάλωνα, ζήτησε να του στείλουν τα στοιχεία επικοινωνίας των ιδιοκτητών των ακινήτων για να διευθετηθεί και αυτό το θέμα.
Το σημείο, δε, όπου ο Υφυπουργός «το τερμάτισε» κατά τη φράση του Ανδρέα Παπανδρέου «Τσοβόλα δώστα όλα», ήταν όταν του έθεσαν οι τοπικοί εκπρόσωποι το ζήτημα για τα κτήματα που είναι αγνώστου ιδιοκτήτη, δηλώνοντας ότι και αυτό το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί με νομοθετική ρύθμιση, ώστε να δοθεί δυνατότητα να επανέλθουν στο προσκήνιο και να νομιμοποιηθούν. Μάλιστα προχωρώντας ένα βήμα πιο μπροστά σημείωσε ότι θα πρέπει να δοθεί χρόνος και σε όσους έχουν προσφύγει με αγωγές αν επιθυμούν να μην εκδικαστούν οι αγωγές τους για να διορθωθούν δωρεάν τα χωράφια τους και να αποφύγουν το κόστος(εκκρεμούν 1.700 αγωγές ενώ έχουν εκδοθεί 300 αποφάσεις).
Τα όσα πολύ ωραία για να είναι αληθινά είπε ο κ. Κυρανάκης σε ένα κακό σενάριο δείχνουν ότι ουσιαστικά επιχειρεί να κερδίσει χρόνο, ώστε να τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα καθορίζει το αύριο του κτηματολογίου σε όλη την Ελλάδα, όπως το είπε και ο ίδιος, όπου μέσω των πιστοποιημένων μηχανικών θα πηγαίνουν και θα κάνουν διορθώσεις οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Πρόκειται όμως για πλατφόρμα, δεν θα μπορεί πιθανώς να διορθώσει τα κραυγαλέα λάθη του κτηματολογίου, όπως στη Μυτιλήνη και τη Γέρα.
Εκνευρισμός
Πέραν αυτού του πλαισίου ο Υφυπουργός φάνηκε να μην δέχεται καμία αντίρρηση και μάλιστα να αντιδρά και άσχημα όταν για παράδειγμα ο Αντιδήμαρχος Γέρας, Παναγιώτης Σεκερτζής ζήτησε να γίνει επανακτηματογράφηση δηλώνοντας ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει ποτέ, δεν υπάρχει ο χρόνος. Ακόμα χειρότερη ήταν η αντίδρασή του στην τοποθέτηση της Δημοτικής Συμβούλου και δικηγόρου Νίκης Τσιριγώτη, η οποία μίλησε για υποστελεχωμένο κτηματολογικό γραφείο και για παράταση της προθεσμίας για τις διορθώσεις, που ανακοινώθηκε αργοπορημένα, με συνέπεια κάποιοι ιδιοκτήτες να αναγκαστούν να τρέχουν για τις αγωγές τους στα δικαστήρια για να μην χάσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Ο κ. Κυρανάκης κατηγόρησε την κ. Τσιριγώτη ότι προσπαθεί να δημιουργήσει πολιτικό κλίμα ανακοινώνοντας ότι μέχρι τέλος Ιανουαρίου αναλαμβάνουν καθήκοντα 5 νέοι μόνιμοι υπάλληλοι στο κτηματολογικό γραφείο και υπογράμμισε ότι με τους 12, που υπηρετούν σήμερα, συνολικά θα είναι 17 και το κτηματολογικό γραφείο θα είναι από τα πιο στελεχωμένα στην Ελλάδα, με βάση και τον όγκο δουλειάς που έχει, που, όπως είπε, είναι 35 υποθέσεις την ημέρα. Επίσης ανακοίνωσε ο ίδιος ότι εξετάζεται η μεταφορά του κτηματολογικού γραφείου σε άλλο ακίνητο, πιο ευρύχωρο και με καλύτερες συνθήκες για την απασχόληση του προσωπικού, ενώ για το θέμα της ανακοίνωσης της παράτασης επέμεινε ότι σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της κ. Τσιριγώτη είχε ανακοινωθεί ένα μήνα νωρίτερα. Η έντονη αντιπαράθεση Κυρανάκη-Τσιριγώτη συνεχίστηκε για τουλάχιστον 5 λεπτά μέσα στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου έγινε η σύσκεψη με τους εκπροσώπους να παρακολουθούν την εξέλιξη.
Οι τοπικοί φορείς
Παρόντες στη σύσκεψη εκτός από τους βουλευτές Χαράλαμπο Αθανασίου και Παναγιώτη Παρασκευαΐδη ήταν ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Παναγιώτης Χριστόφας, ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αρώνης, ο Αντιδήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ανδρέας Αξής, οι Αντιδήμαρχοι Γέρας Παναγιώτης Σεκερτζής και Πολεοδομίας Σωτήρης Μαρινάτος, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης Πανάγος Κουφέλος με τους Δημοτικούς Συμβούλους Προκόπη Τζιμή και Παράσχο Μανούσο, ο Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης από τη Γέρα, Παναγιώτης Αυγουστής, ο Συντονιστής του Δικτύου Κοινοτήτων του Δήμου Μυτιλήνης Βασίλης Μαμώλης, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Στρατής Μανωλακέλλης, ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Παναγιώτης Κατσαβέλλης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς, ο διευθυντής του Πολιτικού γραφείου του κ. Παρασκευαΐδη, Σταύρος Πολίτης, ο Περικλής Αντωνίου, δικηγόροι, πολιτικοί μηχανικοί και συμβολαιογράφοι καθώς και απλοί πολίτες.
Ο Παναγιώτης Χριστόφας

Οι περισσότεροι εκπρόσωποι με εξαίρεση τον Πανάγο Κουφέλο φάνηκαν δύσπιστοι στα όσα ανακοίνωσε ο Υφυπουργός περιμένοντας πρώτα να δουν αποτελέσματα. Ιδιαίτερα ο Δήμαρχος Μυτιλήνης κ. Χριστόφας επέμεινε με διαδοχικές ερωτήσεις προς τον κ. Κυρανάκη ζητώντας απαντήσεις και πιέζοντας ακόμα και για θέματα οικονομικού χαρακτήρα, όπως τα 60€ για τις διορθώσεις στην πλατφόρμα, τονίζοντας ότι αυτά τα ποσά πρέπει να μειωθούν καθώς δεν αντέχουν να πληρώνουν οι πολίτες ξανά για το κτηματολόγιο και για λάθη που δεν ευθύνονται οι ίδιοι.
Ερωτήματα έθεσε και ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου κ. Μανωλακέλλης, ο οποίος ωστόσο φάνηκε ξεκάθαρα ότι “άφησε το χώρο” για να χειριστεί το θέμα ο κ. Χριστόφας, ο οποίος από τη χθεσινή σύσκεψη βγαίνει ενισχυμένος πολιτικά. Κι αυτό καθώς στο τέλος κάνοντας δηλώσεις στους δημοσιογράφους ο κ. Κυρανάκης (αν και στην αρχή της σύσκεψης είχε ευχαριστήσει για την πρωτοβουλία του τον Χαράλαμπο Αθανασίου) ανέφερε ότι η χθεσινή σύσκεψη γινόταν με πρωτοβουλία του κ. Χριστόφα, ο οποίος έδειξε να χειρίζεται με άνεση τα κρίσιμα ζητήματα του κτηματολογίου, καθώς πρόκειται και για προνομιακό πεδίο για τον ίδιο εκ του επαγγελματικού του αντικειμένου, αλλά και λόγω των αρχικών χειρισμών που είχε κάνει από το 2011 ως στενός συνεργάτης του Νίκου Σηφουνάκη. Και τουλάχιστον σε επίπεδο εξαγγελιών στη χθεσινή σύσκεψη φάνηκε να ικανοποιούνται σχεδόν όλοι με την επιφύλαξη φυσικά αν όλα αυτά θα γίνουν πράξη. Μάλιστα ο κ. Χριστόφας ζήτησε να γίνει νέα συνάντηση σε ένα ακριβώς μήνα από τώρα, να εξεταστεί η πορεία όλων αυτών που ειπώθηκαν στη χθεσινή σύσκεψη, με τον κ. Κυρανάκη να δηλώνει ότι ο ίδιος δεν θα είναι παρών αλλά μπορεί να γίνει σε υπηρεσιακό επίπεδο. Επίσης ο Υφυπουργός όταν αναφέρθηκε ότι θα υπάρξουν δυσκολίες στα χωριά να ενημερωθούν κάποιοι ιδιοκτήτες για την κατάσταση των κτημάτων τους όταν θα γίνουν οι αναρτήσεις, δήλωσε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο για έναν τουλάχιστον μήνα να αποσταλεί στη Λέσβο ακόμα και κινητή μονάδα του κτηματολογίου, που βρίσκεται στην Κρήτη για να εξυπηρετήσει ανάγκες της περιοχής μας. Επίσης είπε ότι θα υπάρχει άμεση συνεργασία και επικοινωνία με το Δήμο, όπως επίσης και με τις Κοινότητες, κάτι για το οποίο δεσμεύτηκε και ο Συντονιστής του Δικτύου Κοινοτήτων κ. Μαμώλης δηλώνοντας ότι όλοι οι Κοινοτάρχες θα βοηθήσουν.
Από τη δική του πλευρά παίρνοντας το λόγο ο κ. Κουφέλος στράφηκε εμμέσως πλην σαφώς κατά της κ. Τσιριγώτη λέγοντας ότι «κάποιοι συνάδελφοί του έχουν κοντή μνήμη» και υπογραμμίζοντας ότι το 2019 η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε το κτηματολόγιο που είχε παραλάβει σε τέλμα από τους προκατόχους της. Ευχαριστώντας τον Υφυπουργό και τον βουλευτή κ. Αθανασίου για την προσπάθειά τους είπε ότι δεν είναι πάντα εύκολη η εξωδικαστική επίλυση, ζητώντας μάλιστα μεγαλύτερο χρόνο προθεσμία για όσους ιδιοκτήτες βρίσκονται στο εξωτερικό.
Ο βουλευτής κ. Παρασκευαΐδης ζήτησε να γίνει η επανακτηματογράφηση στις επίμαχες περιοχές ή να βρεθεί ένα άλλο πλαίσιο που θα δώσει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να απευθύνονται με τα τοπογραφικά τους, όπως είπε και με τα συμβόλαιά τους για να βρίσκουν το δίκιο τους. Ουσιαστικά ο κ. Κυρανάκης εξήγησε ότι αυτό που είπε ο κ. Παρασκευαΐδης θα είναι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα λειτουργήσει για όλη την Ελλάδα και θα είναι η επόμενη μέρα του κτηματολογίου όταν πια θα παραδίδεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να γίνονται επιμέρους διορθώσεις με το κτηματολόγιο σε λειτουργία.
Ο Υφυπουργός
Ο Υφυπουργός υπογράμμισε ότι έχουν γίνει μεγάλα βήματα σε λιγότερο από 1 χρόνο από το τέλος του περασμένου Ιουνίου που ανέλαβε ο ίδιος τα καθήκοντα του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τονίζοντας ότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς στο τέλος του 2025 ο πολίτης και ο ιδιοκτήτης της Λέσβου να ξέρει στο σύνολο της γης ότι λειτουργεί με νέους κανόνες, ενιαίες προθεσμίες διόρθωσης, ώστε να μην επικρατεί σύγχυση γι’ αυτό και επιταχύναμε την κατάργηση των υποθηκοφυλακείων». Τόνισε ότι το σπουδαιότερο όλων είναι ότι τα πάντα πλέον έχουν περάσει στο δικό του Υπουργείο αναφορικά με τα ζητήματα του κτηματολογίου και δεν εμπλέκονται διάφορα Υπουργεία και υπηρεσίες ώστε να προκύπτουν οι δυσκολίες από την πολυδιάσπαση.
Όπως ανέφερε: «Φέτος θα είναι η πρώτη χρονιά στην ιστορία της χώρας που ένας και μόνο φορέας, το κτηματολόγιο, θα είναι υπεύθυνο για το σύνολο των αλλαγών επί των ακινήτων στη Λέσβο και όλης της Ελλάδας φυσικά και άρα να ξέρετε σε ποιον θα απευθυνθείτε, ποιον να ευχαριστήσετε για μία επίλυση και ποιον να κατηγορήσετε για τα λάθη. Είναι μία γενναία απόφαση την οποία πήραμε, να φέρουμε μέσα σε ένα και μόνο Υπουργείο και μέσα σε έναν και μόνο φορέα ολόκληρο το πρόβλημα, έχοντας απόλυτη επίγνωση ότι δεν λύνονται όλα μέσα σε μία μέρα και σε μία νύχτα, ούτε με ένα νόμο και με ένα άρθρο. Είμαστε όμως απόλυτα προσηλωμένοι στο στόχο επίλυσης που ξέρουμε δεν θα λυνόταν αν υπήρχε μέσα σε αυτά και διάσπαση αρμοδιοτήτων. Άρα λοιπόν ξέρω απ’ τη θέση μου σαν Υφυπουργός ότι παραλαμβάνουμε μία καυτή πατάτα, παραλαμβάνουμε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα και μαζί έχουμε σκεφτεί τρόπους για την επίλυσή του, τους οποίους φυσικά θα μπορούμε να βελτιώσουμε, να ενισχύσουμε, να συζητήσουμε ώστε να προχωρήσουμε μαζί».