Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Λαμπρά εγκαίνια με τον Γ. Νταλάρα!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Μια μοναδική βραδιά – γιορτή πολιτισμού έζησαν όσοι παραβρέθηκαν στα εγκαίνια του ανακαινισμένου Μουσείου Βρανά στον Παπάδο Γέρας το περασμένο Σάββατο. Στην εκδήλωση των εγκαινίων ο πρόεδρος της Εταιρείας Αρχιπέλαγος – χάρη στην οποία το παλιό ελαιοτριβείο ανακαινίστηκε και απέκτησε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις – Νίκος Σηφουνάκης, παρουσίασε ενώπιον πλήθους κόσμου καθώς και επίτιμων προσκεκλημένων τις εργασίες που ολοκληρώθηκαν και το όραμα του Μουσείου. 

Λαμπρά εγκαίνια παρουσία τοπικών αρχόντων και ανθρώπων του πολιτισμού στο Μουσείο Βρανά

Σημειώνεται ότι το Μουσείο-πρώην ελαιοτριβείο αποτελεί το παλαιότερο βιομηχανικό κτίριο του νησιού που ιδρύθηκε στα 1887 από τον παππού του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη και λειτούργησε μέχρι το 1970, οπότε και άρχισε η εγκατάλειψή του. 

Το 1999 αγοράστηκε το κτίριο και η αποκατάστασή του ξεκίνησε το 2001, ενώ εγκαινιάστηκε από τον τότε πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα. Στη συνέχεια η ομάδα Πολιτών Εταιρεία Αρχιπέλαγος και ο Νίκος Σηφουνάκης, ολοκλήρωσαν το όραμα του επί 20 χρόνια προέδρου της Εταιρείας, Νίκου Κούνδουρου, ώστε το Μουσείο να πάρει τη σημερινή του μορφή. 

«Σήμερα ήταν μια ξεχωριστή βραδιά για το Μουσείο. Είκοσι χρόνια μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αναστήλωσης, κάναμε μια ανακαίνιση η οποία ήταν αναγκαία. Περιελάμβανε και στερεωτικές εργασίες καθώς και ανακαίνιση της όλης παρουσίασης του Μουσείου. Νομίζω ότι είναι σημαντικό ότι το πλήρως ανακαινισμένο πλέον Μουσείο, στη θέση του παλιού, θα μπορεί να ζήσει για τουλάχιστον 150 χρόνια» δήλωσε ο κ. Σηφουνάκης, εκφράζοντας παράλληλα τις ευχαριστίες του για όσους συνέδραμαν σε αυτό το μεγάλο έργο, δεδομένου ότι η αναστήλωση καθώς και η λειτουργία του Μουσείου δεν χρηματοδοτείται από το Κράτος ή κάποιον άλλο φορέα. 

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Αρχιπέλαγος, ευχαρίστησε τους χορηγούς που διαχρονικά στηρίζουν το Μουσείο, την AEGEAN, την εταιρεία ISIGONIS GROUP, την GOLDAIR και την GERECOTE, καθώς και την Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου (ΕΤΑΛ ΑΕ), μέσω της οποίας (με το πρόγραμμα Leader της Περιφέρειας) χρηματοδοτήθηκαν τα ιστορικά εκθέματα του Μουσείου. 

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους, οι Βουλευτές του Νομού, ο τέως Υπουργός Κ. Λαλιώτης, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Καλαντζής, ο Περιφερειάρχης Κ. Μουτζούρης, ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας, Γ. Πλακωτάρης, ο καθηγητής – Ακαδημαϊκός Μ. Κορρές, ο καθηγητής και Διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης Ν. Σταμπολίδης, ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου Π. Τριανταφυλλίδης, ο σπουδαίος αγγειοπλάστης,  Γ. Χατζηγιάννης, καθώς και όλοι όσοι υπήρξαν συντελεστές του έργου, επιβλέποντες κτλ.. 

Για να τιμηθούν όσοι συνέβαλλαν σ’ αυτή την προσπάθεια, από την Εταιρεία Αρχιπέλαγος προσφέρθηκαν μεταξοτυπίες του Μουσείου καθώς και κεραμικά αντικείμενα φτιαγμένα ειδικά για την περίσταση από τον Γ. Χατζηγιάννη, έναν από τους σημαντικότερους αγγειοπλάστες της Λέσβου. 

Μετά την τελετή των εγκαινίων ακολούθησε η συναυλία του Γιώργου Νταλάρα, ο οποίος δέχτηκε να τραγουδήσει αφιλοκερδώς στα εγκαίνια του νέου Μουσείου, αναγνωρίζοντας την πολύτιμη προσφορά του Νίκου Σηφουνάκη στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της Λέσβου, ενώ να σημειωθεί ότι τους δυο άντρες συνδέει μακρόχρονη φιλία, όπως φάνηκε από το ξεχωριστό στιγμιότυπο κατά το οποίο ο Γιώργος Νταλάρας και ο Νίκος Σηφουνάκης τραγούδησαν μαζί ένα αγαπημένο ρεμπέτικο τραγούδι του δεύτερου. 

Ο Γ. Νταλάρας δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος για την επιστροφή του στη Λέσβο μετά από πολλά χρόνια, ενώ χάρισε στον κόσμο αγαπημένα τραγούδια από την πλούσια δισκογραφική του δουλειά, μεταξύ των οποίων τραγούδια με έντονες μικρασιατικές επιρροές, δεδομένου ότι οι γονείς του ήταν πρόσφυγες που με την Μικρασιατική καταστροφή κατέφυγαν στην Κοκκινιά, στον Πειραιά, τον γενέθλιο τόπο του σπουδαίου ερμηνευτή. 

Τη συναυλία παρακολούθησαν πάνω από 1.000 θεατές, από όλη την Λέσβο και εκτός νησιού, αφότου εξασφάλισαν ειδικές δωρεάν προσκλήσεις, συμμετέχοντας σε αυτή την ξεχωριστή γιορτή πολιτισμού ανάμεσα στους ελαιώνες της Γέρας. 

spot_img

More articles

spot_img
spot_img