Λεφτά υπάρχουν, διάθεση συνεργασίας όμως;

Ο Αντιπεριφερειάρχης ΕΣΠΑ, Παναγιώτης Χριστόφας, ο Προϊστάμενος της ΕΥΔ, Γιώργος Πλακωτάρης και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Στρατής Τζιμής
Spread the love


Στην αίθουσα συνεδρίων του Επιμελητηρίου Λέσβου πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί η πρώτη, εναρκτήρια συνάντηση της διαβούλευσης για την κατάρτιση της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) στην πόλη της Μυτιλήνης, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ 2021-2027». Η συζήτηση διοργανώθηκε από τον Δήμο Μυτιλήνης σε συνεργασία με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της ΠΒΑ και σε αυτή κοινός παρονομαστής όλων όσων τοποθετήθηκαν ήταν πως υπάρχουν πλέον αρκετοί πόροι, αλλά απαιτούνται υψηλά επίπεδα συνεργασίας για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της Στρατηγικής, κάτι που αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα της διαδικασίας που ξεκινά.

Όπως σημείωσε μεταξύ άλλων ο Προϊστάμενος της ΕΥΔ, Γιώργος Πλακωτάρης, την ευθύνη γι’ αυτόν τον σχεδιασμό θα φέρει η Αστική Αρχή, η οποία θα πρέπει να συγκροτηθεί. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο Δήμος Μυτιλήνης αν θα παίζει σημαντικό ρόλο, δεν θα είναι ο μοναδικός φορέας που θα «καταπιαστεί» με τη Στρατηγική ΒΑΑ, αλλά αντιθέτως απαιτείται και θεσμικά πλέον να συνεργαστεί και με άλλους κοινωνικούς και θεσμικούς εταίρους. «Ζητούμενο είναι η δημιουργία μιας εταιρικής κοινωνικής σχέσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Πέραν της συμμετοχικής προσέγγισης, που υπάρχει πίσω από αυτό, σημαντικό στοιχείο είναι και η συνυπευθυνότητα για όλα όσα σχεδιάζονται και αφορούν την πόλη» σημείωσε ο κ. Πλακωτάρης, που σχολίασε πως οι στρατηγικές αυτές θα αποτελούν τη «βίβλο» των έργων της επόμενης δεκαετίας. 

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ Αντιπεριφερειάρχης, Παναγιώτης Χριστόφας, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια, στάθηκε σε ζητήματα συμπληρωματικότητας. «Ό,τι σχεδιάζουμε πρέπει να συμπληρώνει και να ενισχύει και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, ενώ πρέπει να δούμε και τις κοινωνικές πτυχές του σχεδιασμού και να λάβουμε υπόψη και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο» ανέφερε, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως κοντά στο τέλος του έτους αναμένονται και οι πρώτες προσκλήσεις του Προγράμματος «ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ 2021 – 2027».

Την ικανοποίησή του για τον έντονα συμμετοχικό και δημοκρατικό χαρακτήρα της διαδικασίας, που ξεκινά, εξέφρασε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Στρατής Τζιμής. Εκπροσωπώντας τον Δήμο Μυτιλήνης, έκανε μια σύντομη παρουσίαση των έργων που εντάσσονται στον σχετικό σχεδιασμό, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται η συμβασιοποίηση του έργου της ανάπλασης της προκυμαίας, ενώ βρίσκεται στο τελικό στάδιο εγκρίσεων και το έργο του πάρκου στην Αγία Κυριακή και σύντομα ξεκινά και η υλοποίηση του αμφιθεάτρου στην Επάνω Σκάλα. «Πρόσφατα το ΤΕΕ Βορείου Αιγαίου περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση για την αστική κινητικότητα στην πόλη της Μυτιλήνης. Αυτή την αδυναμία, ερχόμαστε να καλύψουμε με το πλέγμα των δράσεών μας», σχολίασε ο Αντιδήμαρχος.

Στη συνέχεια, το στέλεχος της ΕΥΔ, Στράτος Μουφλουζέλλης, παρουσίασε τις λεπτομέρειες των προβλέψεων του περιφερειακού προγράμματος για τα ΒΑΑ, ενώ ο συνεργάτης μελετητής του Δήμου, Θεόδωρος Μαυρογεώργης, παρουσίασε την προσέγγισή του για τον σχεδιασμό της στρατηγικής για τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα.

Οι τοποθετήσεις

Πληρέστερη ενημέρωση ζήτησε από την πλευρά της στη σύντομη τοποθέτησή της η επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Με Πυξίδα τον Πολίτη», Εριφύλη Χιωτέλλη, επιφυλασσόμενη να τοποθετηθεί εκτενέστερα σε επόμενες συζητήσεις διαβούλευσης. Επεσήμανε, όμως, και το γεγονός ότι η ώρα πραγματοποίησης της συζήτησης δεν βοήθησε εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών και άλλων κοινωνικών εταίρων να συμμετάσχουν σε αυτή. Από την μεριά του, ο πρόσφατα συνταξιοδοτηθείς πρώην Γενικός Διευθυντής Υπηρεσιών της Περιφέρειας, Χρήστος Μαλακός, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της μετακίνησης του εμπορικού λιμανιού, που περιέγραψε ως μεγάλο αγκάθι για κάθε αστικό σχεδιασμό.

Από την τοποθέτηση του Αντώνη Χατζηδιαμαντή

Αξίζει να αναφερθεί και η τοποθέτηση του πρώην Δημάρχου Λήμνου, με σημαντική εμπειρία στο σχεδιασμό, διαχείριση και αξιολόγηση Προγραμμάτων Περιφερειακής Ανάπτυξης, Αντώνη Χατζηδιαμαντή. «Λείπει από τη συζήτησή μας η ολιστική προσέγγιση. Η συμβολή των εταίρων είναι καθοριστική για την διαμόρφωση της στρατηγικής, πρέπει αυτή να οδηγεί στην άνθηση νέας επιχειρηματικότητας και πρέπει να συνεννοηθούμε για το τι είναι εφικτό» σχολίασε, επισημαίνοντας επίσης την ανάγκη συγκρότησης μιας κατ’ ουσία αστικής αρχής διαχείρισης. Αντίστοιχα, τον προβληματισμό του για το αν οι εμπλεκόμενοι φορείς θα ανταποκριθούν στις απαιτήσεις με δεδομένα τα προβλήματα στελέχωσης και λειτουργίας, που αντιμετωπίζουν, εξέφρασε και ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, Παύλος Τριανταφυλλίδης.

Από την τοποθέτηση του Γιάννη Σπιλάνη

«Ακόμη δεν φτάσαμε σε συνολικό σχεδιασμό», είπε ο επικεφαλής της «ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ Πολιτών», Γιάννης Σπιλάνης, λέγοντας πως πρέπει στη συζήτηση να δοθεί έμφαση στην επιχειρηματικότητα και γενικότερα στον κοινωνικό ιστό και πώς επηρεάζεται η τοπική κοινωνία από τον σχεδιασμό αυτό. «Ο σχεδιασμός θα πρέπει να μεριμνά ώστε να μην λύνει ένα πρόβλημα, δημιουργώντας άλλα» ήταν το σχόλιο του Δήμου Καραμπεάζη από το Σύλλογο Εστίασης «ΑΣΠΙΔΑ», ενώ και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Γιάννης Μουτζούρης, τόνισε την ανάγκη συμπερίληψης της λειτουργίας της αγοράς στην κατάρτιση της στρατηγικής. «Ως Εμπορικός Σύλλογος έχουμε πολλές προτάσεις, μεταξύ των οποίων είναι η δημιουργία δύο χώρων στάθμευσης στο πρώην ΣΤΕΠ στο ύψος της ΔΕΗ και στο νταμάρι στην Παγανή, για την αποσυμφόρηση της πόλης» επεσήμανε, καταθέτοντας μια σειρά προτάσεων από τους ανθρώπους της αγοράς.

Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μυτιλήνης Αλέξανδρος Κουζινόγλου από την πλευρά του, επεσήμανε πως συμμετέχουν ενεργά στη σχετική διαβούλευση, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις ανάγκες ανάδειξης του ιστορικού κέντρου. Αξίζει να σημειωθεί, πως πέραν των παραπάνω, παρόντες στην ενημέρωση ήταν και εκπρόσωποι άλλων φορέων, όπως το ΤΕΕ Β.Α., οι υπηρεσίες του Δήμου και της Περιφέρειας και εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών.

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα των επόμενων ενεργειών, έως τον Ιανουάριο του 2023, ο Δήμος θα πρέπει να έχει καταθέσει το στρατηγικό του σχέδιο, ενώ τον Μάρτιο του 2023 θα πρέπει να έχει συγκροτηθεί η αστική αρχή.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση