“Μαχαίρι” στα μπλοκάκια της ΔΕΔΑΠΑΛ

Spread the love


  • Έκτακτη επιχορήγηση ζητά η Δημοτική Αρχή για να μπορέσει να ανανεώσει τις συμβάσεις και να μην μείνει ξεκρέμαστη από προσωπικό τον επόμενο μήνα
  • “Ανάσα” με την πρόσληψη 40 ατόμων μέσω του προγράμματος της ΔΥΠΑ για την απασχόληση ανέργων ηλικίας 55 – 67 ετών

“Μαχαίρι” στα “μπλοκάκια” μέσω της ΔΕΔΑΠΑΛ θα αναγκαστεί να βάλει ο Δήμος Μυτιλήνης τον επόμενο μήνα, αφού δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμες πιστώσεις γι’ αυτό τον σκοπό. Το ταμείο του Δήμου έχει κυριολεκτικά “στεγνώσει” τους τελευταίους μήνες, επειδή τα αρμόδια Υπουργεία δεν έχουν ανταποκριθεί στα επανειλημμένα αιτήματα για την έγκριση έκτακτης επιχορήγησης, όπως συνέβαινε παλιότερα. Με αυτά τα δεδομένα, ο Δήμος βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική θέση αν και η ανάγκη να διατηρηθούν οι εργολάβοι, ειδικά στον τομέα της Καθαριότητας, είναι κάτι περισσότερο από επιβεβλημένη

Αυτή την περίοδο, ο Δήμος Μυτιλήνης έχει υπογράψει και βρίσκονται σε ισχύ συμβάσεις με 75 συνολικά εργολάβους για την παροχή υπηρεσιών. Οι συμβάσεις των 41 από αυτούς έληξαν στις 31 Ιουλίου και ανανεώθηκαν με πολλές δυσκολίες την 1η Αυγούστου και για 2 μήνες, δηλαδή μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Σε λίγες μέρες όμως, και συγκεκριμένα στις 23 του μηνός, λήγουν και οι συμβάσεις 34 ακόμη εργολάβων που θα είναι αδύνατο να παραταθούν αν δεν εξασφαλιστούν οι ανάλογες πιστώσεις. 

Από τον πρώτο μήνα ανάληψης των καθηκόντων της η Δημοτική Αρχή έχει ξεκινήσει “αγώνα δρόμου” για να μην μείνουν αποδεκατισμένες οι Υπηρεσίες, ορισμένες εκ των οποίων στηρίζονται σε αυτές τις συμβάσεις, όπως η Καθαριότητα, πόσο μάλλον σε μια χρονιά που η τουριστική κίνηση έχει εκτοξευθεί και οι ανάγκες καθαρισμού και ευπρεπισμού των κοινόχρηστων χώρων έχουν πολλαπλασιαστεί. Θυμίζουμε ότι επί Δημοτικής Αρχής Κύτελη το Υπουργείο Μετανάστευσης είχε χρηματοδοτήσει δύο φορές τον Δήμο γι’ αυτό τον σκοπό, την πρώτη με 1 εκατ. ευρώ και την δεύτερη, το περασμένο καλοκαίρι με 700.000 ευρώ, που κάλυψαν για αρκετούς μήνες το κόστος της μισθοδοσίας. Από τον Ιανουάριο όμως μέχρι σήμερα δεν έχει εξασφαλιστεί καμία επιπλέον πίστωση για την οικονομική στήριξη του Δήμου, αν και έχουν υποβληθεί σχετικά προφορικά και έγγραφα αιτήματα κατ’ επανάληψη. 

Η προγραμματική σύμβαση που έχει συνάψει ο Δήμος Μυτιλήνης μέσω της ΔΕΔΑΠΑΛ ισχύει έως και τις 31 Δεκεμβρίου και προβλέπει μέγιστο αριθμό πρόσληψης εργολάβων τους 83. Σήμερα απασχολούνται 75 άτομα, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι εργάτες, οδηγοί και χειριστές στον τομέα της Καθαριότητας.

Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο Πρόεδρος της ΔΕΔΑΠΑΛ, Γιώργος Αλεξίου, «η Εταιρεία στέκεται αρωγός στις προσπάθειες των Δήμων να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες ειδικά στον τομέα της Καθαριότητας, αφού γνωρίζει και αναγνωρίζει το σοβαρό πρόβλημα έλλειψης προσωπικού. Για τον λόγο αυτό συνάπτονται οι προγραμματικές συμβάσεις τόσο με τον Δήμο Μυτιλήνης όσο και με τον Δήμο Δυτικής Λέσβου για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Από κει και πέρα, ο ρόλος και ο στόχος της ΔΕΔΑΠΑΛ είναι να προχωρήσει σε σημαντικά έργα εξυπηρέτησης των δημοτών μέσω της αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ήδη οδεύουμε προς την κατασκευή μιας σύγχρονης Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων για την καλύτερη διαχείριση των σκουπιδιών, που θα αποφέρει έσοδα στους Δήμους και κατ’ επέκταση καλύτερες υπηρεσίες στους δημότες», σημείωσε μεταξύ άλλων ο ίδιος.

 

“Ανάσα” με το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλη “ανάσα” στο Δήμο Μυτιλήνης έχει δώσει τον τελευταίο μήνα το πρόγραμμα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ) για την απασχόληση ανέργων ηλικίας 55 – 67 ετών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο Δήμος Μυτιλήνης έχει καλύψει από τον Ιούλιο 40 θέσεις μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος σε διάφορες κρίσιμες Υπηρεσίες, όπως η Καθαριότητα, το Περιβάλλον – Πράσινο, ο Πολιτισμός, ο Αθλητισμός, κλπ.. Η διάρκεια του προγράμματος είναι 2 χρόνια και η μισθοδοσία των ωφελουμένων καλύπτεται σε ποσοστό 70% από την ΔΥΠΑ, ενώ οι Δήμοι καταβάλλουν το υπόλοιπο 30%.

Από το εν λόγω πρόγραμμα έχουν επωφεληθεί πολλοί Δήμοι και μάλιστα χθες, με επιστολή του στους συναρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, τον Υφυπουργό Οικονομικών, Θάνο Πετραλιά και τον Πρόεδρο της ΔΥΠΑ, Σπύρο Πρωτοψάλτη, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Λάζαρος Κυρίζογλου, ζήτησε την ενίσχυσή του με επιπλέον 10.000 θέσεις. Ο κ. Κυρίζογλου επισημαίνει ότι  τα τελευταία χρόνια οι Δήμοι βρίσκονται αντιμέτωποι με σημαντικά προβλήματα λειτουργίας εξαιτίας της μεγάλης έλλειψης προσωπικού σε κρίσιμες Υπηρεσίες. «Κρίνουμε απαραίτητη όχι απλά τη συνέχιση του προγράμματος, αλλά και την ενίσχυσή του με επιπλέον 10.000 θέσεις, πέραν όσων έχουν εγκριθεί. Επιπλέον, θεωρούμε πολιτικά απαράδεκτη και κοινωνικά ανάλγητη κάθε σκέψη που έχει διατυπωθεί στο παρελθόν από οποιαδήποτε πλευρά για κατάργηση της χρηματοδότησης του συγκεκριμένου προγράμματος, αφενός γιατί θα δημιουργήσει τεράστια κενά στη λειτουργία βασικών Υπηρεσιών των Δήμων και αφετέρου γιατί θα στερήσει τη δυνατότητα σε ανέργους μεγάλης ηλικίας να απασχοληθούν και να εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους», υπογραμμίζει ο ίδιος στην επιστολή.

Add a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση