Με μεγάλο ενδιαφέρον από το κοινό προβάλλονται στην Κρήτη το Γεωπάρκο Λέσβου και τα νησιωτικά Γεωπάρκα Ελλάδας και Κύπρου, στο πλαίσιο της μεγάλης έκθεσης «ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ UNESCO ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΥΠΡΟΥ».
Η έκθεση, μετά τη Σητεία, στην οποία παρουσιάστηκε τον Ιούλιο, ολοκλήρωσε τη δεύτερη παρουσίασή της στο Ρέθυμνο και ξεκινά για τον επόμενο σταθμό της στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης στο Ηράκλειο.
Η έκθεση «ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ UNESCO ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΥΠΡΟΥ» καλεί τους επισκέπτες της σε ένα ανεπανάληπτο ταξίδι σε νησιωτικές και ορεινές περιοχές με διεθνή αναγνώριση στα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας και Κύπρου: τη Λέσβο, τον Ψηλορείτη, τον Βίκο – Αώο και τον Χελμό – Βουραϊκό, στην Ελλάδα και τον Τρόοδο στην Κύπρο.
Επιστημονικός υπεύθυνος της έκθεσης είναι ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων.
Η έκθεση παρουσιάζει τα μοναδικά γεωλογικά και φυσικά μνημεία που φιλοξενούν τα Γεωπάρκα της Ελλάδας και της Κύπρου, εντυπωσιακά τοπία, απολιθωμένα δάση, φαράγγια, καταρράκτες, σπήλαια, ακτές, κοιλάδες, απολιθώματα σπονδυλωτών και μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε την ιστορία της Γης μας, αλλά και την ιστορία της ανατολικής Μεσογείου.
Δεκάδες μεγάλοι απολιθωμένοι κορμοί δένδρων του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου που σαρώθηκαν από το ωστικό κύμα των μεγάλων εκρήξεων και τις πυροκλαστικές ροές που ακολούθησαν προβάλλονται στους χιλιάδες επισκέπτες. Παράλληλα οι επισκέπτες από όλο τον κόσμο έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν σπάνια και ενδιαφέροντα ευρήματα, όπως ριζικά συστήματα, κορμούς, κλαδιά, ρίζες και φύλλα δένδρων, προβάλλοντας έτσι μοναδικές εικόνες της Λέσβου.
Πρόκειται για μια έκθεση που είναι σχεδιασμένη ώστε να προσελκύει το ενδιαφέρον των επισκεπτών όλων των ηλικιών. Η περιήγηση στο χώρο πλαισιώνεται από επιστημονική ενημέρωση, προσαρμοσμένη στο ηλικιακό επίπεδο των επισκεπτών της, με στόχο να τους μεταφέρει όλους νοερά σε ανεξερεύνητα μονοπάτια της ιστορίας της Γης.
Η έκθεση πέρα από την επιστημονική της επάρκεια και τον εκπαιδευτικό της χαρακτήρα αποτελεί παράλληλα και ένα μοναδικό εργαστήρι για μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, φοιτητές και εκπαιδευτικούς. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου οργανώνει καθημερινά ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα και επιστημονικές ενημερωτικές δράσεις, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να ανακαλύψουν τον μαγικό κόσμο των γεωπάρκων μέσα από δημιουργικά εκπαιδευτικά ταξίδια.
Η παρουσίαση της έκθεσης υποστηρίζεται από το πρόγραμμα «ΓΕΩΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΩΤΙΚΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ» με ακρωνύμιο “GEO – IN”, του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020.
Η έκθεση οργανώνεται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε συνεργασία με τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας και Κύπρου: τη Λέσβο, τον Ψηλορείτη, τον Βίκο – Αώο και τον Χελμό – Βουραϊκό, στην Ελλάδα και τον Τρόοδο στην Κύπρο, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, τα Πανεπιστήμια Αιγαίου και Πάτρας, το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) και το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης Κύπρου.