ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ
Πόσο μπορεί να πλησιάσει τους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης η Ελλάδα, μέσω και της φορολόγησης, αλλά και άλλων δεικτών στους οποίους υστερεί, όπως για παράδειγμα, στην αντίληψη της διαφθοράς και στον δείκτη κράτους δικαίου;
Η υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Μαρία Καραμανώλη, παρουσίασε με πρωτοπόρο τρόπο αυτή την σύνδεση των εννοιών και των συνθηκών, στο Μάαστριχτ, σε Διεθνές Συνέδριο, το ICIB 2024 (International Conference on International Business), για τις «Τάσεις στο Βιώσιμο Διεθνές Επιχειρείν» (Trends in Sustainable International Business), που πραγματοποιήθηκε 26-28 Σεπτεμβρίου στο Πανεπιστήμιο Zuyd της Ολλανδίας.
Η κ. Καραμανώλη στην έρευνά της με θέμα «Βιώσιμη Ανάπτυξη και Φορολόγηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πορεία του Στόχου 16 των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών» δέχτηκε εξαιρετικά σχόλια για την πρωτοτυπία της έρευνας. Ο 16ος Στόχος από τους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι αφιερωμένος στην προαγωγή ειρηνικών και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνιών με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη. Κοινωνιών που θα παρέχουν ισότιμη πρόσβαση στη δικαιοσύνη, καθώς και αποτελεσματικούς και υπεύθυνους θεσμούς σε όλα τα επίπεδα.
«Σε εθνικό επίπεδο», επεσήμανε η ομιλήτρια, «οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης και ιδιαίτερα ο Στόχος 16 που συνδέεται άμεσα με τη φορολόγηση, δείχνει να υστερούν σε μεγάλο βαθμό από το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ειδικότερα, η Ελλάδα δείχνει να έχει ακόμη πολύ μεγάλο δρόμο μέχρι τον επιθυμητό στόχο ως το 2030, αφού στις μετρήσεις του δείκτη αντίληψης διαφθοράς και του δείκτη κράτους δικαίου δεν δείχνει βελτίωση τα τελευταία χρόνια, κάτι το οποίο ήταν αναμενόμενο κατά τη διεξαγωγή της έρευνας μετά το ξέσπασμα των κοινωνικών σκανδάλων των υποκλοπών».
Με την έρευνά της, η κ. Καραμανώλη κατέδειξε ότι παρατηρείται ιδιαίτερη απόκλιση για τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου (Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία) έως την εκπλήρωση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών που έχουν τεθεί για να υλοποιηθούν ως το 2030. Την ατζέντα των 17 στόχων των Ηνωμένων Εθνών έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντίθετα με τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, οι Σκανδιναβικές χώρες ξεπερνούν ακόμη και τον ευρωπαϊκό μέσο όρο βιώσιμης ανάπτυξης, σύμφωνα με τις μετρήσεις.
Σημειώνεται ότι ένα μέρος της έρευνας «Βιώσιμη Ανάπτυξη και Φορολόγηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση», έλαβε πέρυσι το 4ο Βραβείο Ατομικής Εργασίας στον 29ο Φοιτητικό Διαγωνισμό Economia των Εκδόσεων Κέρκυρα, ενώ η μετεξέλιξη της επιστημονικής αυτής εργασίας πρόκειται να δημοσιευτεί σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό το προσεχές διάστημα.