Ανάμεσα στους τρεις φιναλίστ για το παγκόσμιο βραβείο ηρωισμού για διασώσεις στη θάλασσα βρέθηκε η Ελληνίδα εθελόντρια Μάνια Μπίκωφ, επικεφαλής της Lifequard Hellas Save, μητέρα τεσσάρων παιδιών, η οποία ακούγοντας απλά και μόνο τη συνείδησή της, άφησε το σπίτι της στην Αθήνα και από τον περασμένο Νοέμβριο βρίσκεται στη Λέσβο για να σώσει ζωές. Μέσα σε ένα χρόνο η ομάδα της βοήθησε να βγουν ασφαλείς στην ακτή 7.500 άτομα.
Η τελετή βράβευσης έγινε χθες έξω από τη Λισσαβώνα της Πορτογαλίας και το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε σε έναν καπετάνιο για διασώσεις στην Νότια Αφρική, όμως η ίδια τιμήθηκε ως μια από τους τρεις φιναλίστ, για το παγκόσμιο βραβείο.
«Είναι για μένα μεγάλη τιμή και αναγνώριση το ότι βρέθηκα στους τρεις φιναλίστ για το παγκόσμιο βραβείο, ανάμεσα σε μεγάλες ομάδες που υποστηρίζονται από οργανώσεις και διαθέτουν μεγάλο εξοπλισμό και προσωπικό. Εμείς είμαστε μια ομάδα ρομαντικών εθελοντών, δεν είμαστε ΜΚΟ, είμαστε απλά άνθρωποι που θέλαμε να βοηθήσουμε σε αυτή την μεγάλη προσφυγική κρίση. Κατά την τελετή απονομής των επαίνων μας ευχαρίστησε ιδιαίτερα το γεγονός ότι έγινε ιδιαίτερη αναφορά στη Λέσβο και το έργο όχι μόνο των εθελοντών αλλά και των ντόπιων», ανέφερε η Μάνια Μπίκωφ στα “Νέα της Λέσβου”.
Η Μάνια πέρασε μαζί με το σύζυγό της Σπύρο Μητριτσάκη, το μεγαλύτερο διάστημα πέρυσι στη Λέσβο, αφήνοντας συνειδητά πίσω τα τέσσερα παιδιά τους, αφού όπως τονίζει «αν και ήταν πολύ δύσκολο για την οικογένειά μας που χωρίστηκε, αισθανθήκαμε ότι τα προσφυγόπουλα που κινδύνευαν στη θάλασσα μας είχαν περισσότερη ανάγκη».
Μάλιστα τώρα πλέον, που οι ροές έχουν περιορισθεί αισθητά και το ζευγάρι έχει περιορίσει τις επισκέψεις στο νησί, έφεραν τα παιδιά τους στη Λέσβο προκειμένου να δουν τον τόπο όπου οι γονείς τους βρίσκονταν και το λόγο που βρέθηκαν μακριά τους τον περασμένο χρόνο. Είχαν την ευκαιρία μάλιστα τα παιδιά τους να παίξουν με προσφυγόπουλα.
Το ναυάγιο που συγκλόνισε…
Παλιά αθλήτρια του πόλο με σημαντικές διακρίσεις, και νυν αθλήτρια του τριάθλου, η Μάνια Μπίκωφ αποφάσισε ότι η αποστολή της στη Λέσβο ξεκίνησε, μετά το πολύνεκρο ναυάγιο της 28ης Οκτωβρίου 2015 στο Μόλυβο όπου χάθηκαν πάνω από 70 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά. Στο Μόλυβο εγκαταστάθηκε η ομάδα και για μήνες έσωζε ζωές.
«Με συγκλόνισαν οι εικόνες που είδα τότε. Ένιωσα ότι η θέση μου είναι εκεί στην ακτή να βοηθήσω. Κάλεσα εθελοντές να πλαισιώσουν την ομάδα. Μαζευτήκαμε 14 άτομα τότε. Η ομάδα μας δεν έχει οικονομικούς πόρους και έτσι χωρίς να ξέρουμε πού θα μείνουμε, τι θα τρώμε, πού θα κοιμόμαστε, ξεκινήσαμε…», αναφέρει η ίδια.
Μια ελβετική ομάδα, η Swiss Cross, ανέλαβε την φιλοξενία τους, ενώ η Aegean Airlines και η Blue Star Ferries ανέλαβαν τη δωρεάν μετακίνηση των εθελοντών και του εξοπλισμού τους στο νησί.
Η οργάνωση του ταξιδιού δεν ήταν εύκολη αφού δεν υπάρχουν οικονομικοί πόροι για την υποστήριξη της ομάδας, η οποία ένα χρόνο μετά συνεχίζει να έχει παρουσία στο νησί. Το περασμένο καλοκαίρι μέλη της ομάδας έκαναν μαθήματα κολύμβησης σε προσφυγόπουλα στον Καρά-Τεπέ. Από τις 15 Οκτωβρίου η ομάδα της Μάνιας, με σαφώς μικρότερο δυναμικό πλέον, βρίσκεται στη Σκάλα Συκαμιάς.
Η Μάνια Μπίκωφ βρέθηκε ανάμεσα στους τρεις φιναλίστ για το παγκόσμιο βραβείο ανάμεσα σε 200 περίπου οργανώσεις από όλο τον κόσμο και απλούς πολίτες, που ήταν υποψήφιοι για πράξεις ηρωισμού στη θάλασσα.