Σε επαφή με μεγάλα έργα ανάδειξης σπουδαίων αρχαιολογικών χώρων στη Λέσβο και τη Λήμνο ήρθαν οι πολίτες, κυρίως μαθητές, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που οργανώθηκαν για την ημέρα της Ευρώπης με τίτλο “Europe in My Region” από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, την Εφορεία Αρχαιοτήτων και τη Διαχειριστική αρχή.
Πρόκειται για μια δράση που χρηματοδοτείται από την ΕΕ με σκοπό να προβληθούν τα έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και να ενημερωθούν οι πολίτες γι’ αυτά. Μέσα από το πρόγραμμα αυτό «οι νέοι κυρίως θα γνωρίσουν από κοντά τι σημαίνει ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Το γνωρίζεις καλύτερα, αν περπατήσεις σε αυτό και έχεις εξειδικευμένους ανθρώπους να σε ενημερώσουν», τόνισε σε συνέντευξη τύπου στο χώρο του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, τη Δευτέρα, η Περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου.
Στο πλαίσιο του προγράμματος την Τρίτη από τις 8 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι και από τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 8 το βράδυ, το Κάστρο Μυτιλήνης πλημμύρισε από μαθητές από σχολεία που έφθασαν εκεί από όλο το νησί. Εκεί είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων για το έργο ανάδειξης στο βορειοανατολικό περίβολο του κάστρου αλλά και για την ιστορία του σπουδαίου αυτού αρχαιολογικού χώρου. Παράλληλα λειτούργησε στο χώρο του Κάστρου και μια έκθεση φωτογραφίας σε συνεργασία με τη Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης για το κάστρο της Μυτιλήνης αλλά και της Μήθυμνας, ενώ το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συναυλία από σύνολο του Μουσικού σχολείου Μυτιλήνης.
Ανάλογη δράση έγινε χθες Πέμπτη στη Λήμνο στον αρχαιολογικό χώρο της Πολιόχνης. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για το έργο αποκατάστασης και ανάδειξης του πρώτου οργανωμένου αρχαιολογικού οικισμού. Παράλληλα υλοποιήθηκαν εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά δημοτικού σχολείου που συμμετείχαν σε πρόγραμμα κρυμμένου θησαυρού με γρίφους, ενώ είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στη διαδικασία αποκατάστασης, ως μικροί συντηρητές μέσα από παιχνίδια με χώμα, πέτρα και λάσπη ακριβώς όπως στην αρχαιότητα κατασκεύαζαν τα σπίτια τους. «Μέσα από το παιχνίδι οι μαθητές θα κατανοήσουν πράγματα που ίσως μέχρι τώρα ήταν παραμύθι», σχολίασε σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο νέο Αρχαιολογικό μουσείο, ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Παύλος Τριανταφυλλίδης.
«Μπορεί να μην ξέρει κάποιος πώς γίνεται ένα έργο και τις διαδικασίες που απαιτούνται μέχρι να ολοκληρωθεί, αλλά θα πρέπει να ξέρει για παράδειγμα τι έχει γίνει στο κάστρο. Αυτό γίνεται με τη βοήθεια πόρων της Ευρώπης», ανέφερε ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Γ. Πλακωτάρης.