Ματωμένη χρονιά…

Spread the love

ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΤΟ ΤΟ 2016

-13 θάνατοι από τροχαία δυστυχήματα το 2016 στο Ν. Λέσβου

– Ο πρώην Δήμαρχος Λουτρόπολης Θερμής μιλάει για τις τραγικές απώλειες νέων ανθρώπων στην άσφαλτο και μοιράζεται άγνωστη ιδιόχειρη επιστολή του σημερινού πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την αξία της χρήσης κράνους!

  Ο  23χρονος Στρατής Σ., η 27χρονη  Κωνσταντίνα Α., ο 15χρονος  Μάριος και η 16χρονη Δήμητρα είναι μερικά από τα θύματα του ακήρυχτου πολέμου στους δρόμους της Μυτιλήνης. Είναι νέοι άνθρωποι που πήρε μαζί του για πάντα το 2016, που θα καταγραφεί ως η χρονιά με τις περισσότερες ανθρώπινες απώλειες σε δυστυχήματα στο Νομό Λέσβου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης, 13 νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός για το 2016 σε τροχαία δυστυχήματα στο Νομό μας. Το 2015 είχαν καταγραφεί εννέα νεκροί σε θανατηφόρα ατυχήματα.

Στην Ελλάδα σκοτώνονται στους δρόμους από συγκρούσεις με οχήματα περίπου 800 άτομα κάθε χρόνο, ενώ πάνω από 1.300 άτομα τραυματίζονται βαριά. Πάνω από δύο άνθρωποι κάθε ημέρα αφήνουν την τελευταία τους πνοή στους ελληνικούς δρόμους λόγω τροχαίων και πάνω από 14.000 – 15.000 είναι οι τραυματίες κάθε χρόνο. Παρότι πανελλαδικά μέχρι και το 2015 παρουσιάζεται σταθερή μείωση των θυμάτων (το 2012 οι νεκροί στην άσφαλτο είχαν φτάσει τους 976, το 2013 ήταν 865, το 2014 ήταν 801 και το 2015, 789), στη Λέσβο το 2016 ο αριθμός των θυμάτων αυξήθηκε ανησυχητικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της  Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου, οι περισσότεροι θάνατοι σε τροχαία δυστυχήματα καταγράφονται το Δεκέμβριο στην εκπνοή της χρονιάς, που θέλει ακόμη λίγες ημέρες για να κλείσει. Δίπλα στο Μάριο και τη Δήμητρα που χάθηκαν στην τραγωδία που σημειώθηκε στην προκυμαία, όταν το αυτοκίνητο που επέβαιναν κατέληξε στη θάλασσα, έχει καταγραφεί ένας θάνατος σε τροχαίο στη Λήμνο το Δεκέμβριο. Το θανατηφόρο στην προκυμαία κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ενταχθεί στα στοιχεία της Αστυνομικής διεύθυνσης  καθώς συνέβη στην προκυμαία, χώρο ευθύνης του Λιμεναρχείου. Επίσης στα στοιχεία της αστυνομίας δεν περιλαμβάνονται και άτομα που τραυματίσθηκαν βαριά και κατέληξαν αργότερα.

Τους υπόλοιπους μήνες της χρονιάς που φεύγει, έχουν καταγραφεί σε Λέσβο και Λήμνο: Ένα θανατηφόρο το Φεβρουάριο, ένα το Μάιο, ένα τον Ιούνιο, δυο τον Ιούλιο, δυο τον Αύγουστο, δυο τον Οκτώβριο, ένα τον Νοέμβριο.

Είναι η χρονιά που θέλουν να ξεχάσουν οι Αρχές για τον τραγικό απολογισμό και την αύξηση των θυμάτων της ασφάλτου. Είναι η χρονιά που δεν θα ξεχάσει η κοινωνία της Λέσβου για τους ανθρώπους που χάθηκαν, τόσο άδικα. Ο Στρατής Μουφλουζέλλης από την Καλλονή, είναι επίσης ένα από τα θύματα της ασφάλτου που παίρνει μαζί της η χρονιά που φεύγει.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η υπερβολική ταχύτητα, η κατανάλωση αλκοόλ, η απροσεξία ήταν οι αιτίες των δυστυχημάτων. Η κατάσταση στους δρόμους, αλλά και η απουσία ελέγχων είναι και αυτές αιτίες που συνδέονται με τα ατυχήματα. Πάνω απ’ όλα όμως βασική αιτία είναι η κακή νοοτροπία, η έλλειψη σωστής  συμπεριφοράς στους δρόμους, που χαρακτηρίζει τους Έλληνες οδηγούς.

Ο πρώην Δήμαρχος Λουτρόπολης Θερμής Δημήτρης Καμενής, συνταξιοδοτήθηκε πριν από ένα μήνα περίπου από τη Διεύθυνση Μεταφορών που υπηρέτησε επί σειρά ετών. Είναι γνωστός για την ευαισθησία που έχει δείξει όσον αφορά την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων. Είναι στους περισσότερους γνωστός ως εξεταστής υποψηφίων οδηγών για την χορήγηση διπλωμάτων οδήγησης  και ιδρυτής Συλλόγου πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων που τώρα πλέον έχει αδρανήσει.

Ο ίδιος είπε για τα τροχαία δυστυχήματα που σημαδεύουν τη χρονιά που φεύγει για τη Λέσβο: «Δυστυχώς, πολλοί νέοι άνθρωποι χάθηκαν. Είναι λυπηρό ότι η πολιτεία δεν κάνει απολύτως τίποτα για αυτό. Υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσαν να γίνουν για την οδική ασφάλεια, αλλά δεν γίνεται τίποτα. Οι Έλληνες κατά τη γνώμη μου είναι πάρα πολύ καλοί οδηγοί, στο τεχνικό κομμάτι. Η αιτία των δυστυχημάτων έχει να κάνει με την συμπεριφορά στο δρόμο, το σεβασμό των άλλων οδηγών και αυτό είναι θέμα παιδείας που δυστυχώς μας λείπει. Πιστεύω ότι από το Δημοτικό σχολείο θα πρέπει τα παιδιά να μαθαίνουν για την σωστή οδική συμπεριφορά. Οι Έλληνες δεν έχουν μάθει να υπακούν σε κώδικες και κανόνες. Αυτή η “ψευτομαγκιά” που μας χαρακτηρίζει και εκφράζεται πολύ στους δρόμους, η αντίληψη ότι είμαι πάνω από νόμους“, αυτό πρέπει ν’ αλλάξει», τονίζει ο ίδιος.

Το 2008 ως Δήμαρχος Λουτρόπολης Θερμής ο κ. Καμενής είχε οργανώσει μάλιστα εκδήλωση στη διάρκεια της οποίας μοιράσθηκαν δωρεάν κράνη σε νέα παιδιά. Ο ίδιος είχε απευθυνθεί με επιστολές του σε όλους τους αρχηγούς κομμάτων ζητώντας τους να στείλουν συμβολικά από ένα κράνος αλλά και το δικό τους μήνυμα που θα διαβαζόταν στη διάρκεια της εκδήλωσης. Βασικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Άρης Σταθάκης, που έχει φύγει από τη ζωή και είχε και ο ίδιος αφοσιωθεί στο ζήτημα της πρόληψης των τροχαίων ατυχημάτων και την οδική ασφάλεια.

Ανάλογη εκδήλωση δεν έχει πραγματοποιηθεί από τότε, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι εκδόθηκε ένα φυλλάδιο από την Περιφέρεια με συμβουλές  για την πρόληψη των ατυχημάτων στους δρόμους και πάλι μετά από ενέργειες του κ. Καμενή.

 

Οι συμβουλές Τσίπρα για τη χρήση κράνους

unnamed-2

Ανάμεσα στους αρχηγούς κομμάτων που ανταποκρίθηκαν τότε στην πρόσκληση ήταν και ο σημερινός Πρωθυπουργός, πρόεδρος τότε του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας μαζί με το κράνος για την εκδήλωση είχε στείλει και ιδιόχειρη επιστολή γραμμένη έτσι ώστε ν’ απευθύνεται στους νέους δικυκλιστές, όπου μοιράσθηκε την προσωπική του εμπειρία στους δρόμους και την αξία του κράνους που του έσωσε τη ζωή σε τροχαίο ατύχημα που είχε με τη μηχανή του.

«…Η αλήθεια είναι ότι όταν και εγώ πρωτοδήγησα μηχανάκι θεωρούσα το κράνος μια λεπτομέρεια που σχεδόν καταναγκαστικά έφερα μαζί μου, για να μην μου ρίξουν κάνα πρόστιμο οι τροχαίοι, αν τυχόν με σταματήσουν για έλεγχο. Πολλές φορές μάλιστα το κρατούσα στο χέρι, δεν το φορούσα. Δεν άργησε όμως η στιγμή που χωρίς δική μου ευθύνη – έτσι συμβαίνει τις περισσότερες φορές όταν οδηγείς μηχανή –  μου έφυγε η μηχανή και χωρίς να το καταλάβω βρέθηκα χαλκομανία πίσω από τις ρόδες ενός προπορευόμενου, ευτυχώς σταματημένου, φορτηγού. Για καλή μου τύχη εκείνη τη μέρα δεν είχα την έμπνευση να φορέσω το κράνος στο χέρι, αλλά κανονικά στο κεφάλι. Αποτέλεσμα, να χτυπήσω μεν σοβαρά, αφού έπαθα ρήξη πρόσθιου χιαστού και μηνίσκου, αλλά να τη γλιτώσω με μια μικρή διάσειση. Αν δεν φορούσα το κράνος, όπως πολλές φορές έκανα, τώρα δεν θα σου έγραφα αυτό το γράμμα. Πολλοί στη θέση μου θα σταματούσαν να οδηγούν μηχανή. Εγώ αντιθέτως δεν μπορώ να ξεκολλήσω. Είναι πιο λειτουργικό, βολικό και συνάμα συναρπαστικό μέσο. Αρκεί να έχεις πάρει τα μέτρα σου. Να φοράς κράνος!!…».

 

1 comments
  1. Δεν θα φτάσετε ποτέ στην επίλυση του προβλήματος όταν ασχολείστε με τους υπόλοιπους άλλους παράγοντες που περικλείουν και αποτρέπουν την επαφή με την πηγή! Ισχύει παγκοσμίως αλλά στην Ελλάδα είμαστε οι κυρίαρχοι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση