- 17 εισαγωγές παιδιών το Σαββατοκύριακο στο νοσοκομείο οδήγησαν στην επιστράτευση και θαλάμου της Παθολογικής Κλινικής
- Ποιες είναι οι οδηγίες για το στρεπτόκοκκο και τι θα πρέπει να προσέχουν οι γονείς για τα παιδιά τους
Παρά την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού το προηγούμενο διάστημα καθώς και των εισαγωγών ασθενών με επιπλοκές στο Βοστάνειο, οι νοσηλείες covid-19 τις τελευταίες μέρες καταγράφονται μειωμένες, μετά και τους θανάτους 4 τουλάχιστον ασθενών από επιπλοκές. Χθες, για παράδειγμα, νοσηλεύονταν μόλις 2 άτομα στο λοιμωδών.
Την ίδια ώρα όμως αντίστροφη είναι η εικόνα που καταγράφεται από την έξαρση των παιδικών ιώσεων, που μαζί με κάποια περιστατικά στρεπτόκοκκου, τα οποία είναι απολύτως φυσιολογικά και ελεγχόμενα για την εποχή, είχαν ως συνέπεια το Σαββατοκύριακο η Παιδιατρική Κλινική να βγει εκτός ορίων και να χρειαστεί να επιστρατευτεί και θάλαμος της Παθολογικής Κλινικής για να νοσηλευτούν, αυτόνομα, παιδιά και όχι μαζί με άλλους ασθενείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Σαββατοκύριακο στην Παιδιατρική Κλινική του νοσοκομείου έγιναν 17 εισαγωγές παιδιών, καθώς μεταφέρθηκαν από τους γονείς τους στο Παιδιατρικό Ιατρείο και κρίθηκε από τους γιατρούς ότι θα έπρεπε να μείνουν μέσα για να τους χορηγηθεί αντιβίωση και να έχουν καλύτερη παρακολούθηση.
Απαντώντας ο διοικητής του νοσοκομείου, Γιώργος Καμπούρης, σε ερώτηση των Νέων της Λέσβου επιβεβαίωσε τον παραπάνω αριθμό, σημειώνοντας ότι «πράγματι ήταν ένα δύσκολο Σαββατοκύριακο και γενικά αυτές τις μέρες έχουμε αυξημένα περιστατικά ιώσεων. Είναι και ο στρεπτόκοκκος που ανησυχεί τους γονείς και γι’ αυτό το νοσοκομείο μας βρίσκεται επί ποδός με άρτια οργάνωση και οι γιατροί μας και το νοσηλευτικό προσωπικό κάνουν το καλύτερο, ώστε να παρέχονται υψηλότατου επιπέδου υπηρεσίες στους μικρούς μας συμπολίτες που μεταφέρονται από τους γονείς τους στα ιατρεία μας».
Όπως εξήγησε ο κ. Καμπούρης «λόγω της αυξημένης προσέλευσης παιδιών με επιπλοκές από ιώσεις που έπρεπε να εισαχθούν για νοσηλεία, εκ των πραγμάτων επιστρατεύσαμε τον θάλαμο 118 της Παθολογικής Κλινικής, ώστε να λειτουργήσει βοηθητικά για να μπορούμε να έχουμε τα παιδιά να νοσηλεύονται αυτόνομα και όχι μαζί με άλλους ασθενείς. Η διοίκηση του νοσοκομείου και το προσωπικό της Παιδιατρικής Κλινικής κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για την καλύτερη υποδοχή, περίθαλψη και νοσηλεία των παιδιών και σήμερα (σ.σ. χθες) είχαμε κάποια εξιτήρια και θεωρώ ότι αυτό θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες, αν και μπορεί να έχουμε και νέες εισαγωγές. Είναι, βλέπετε, η εποχή τέτοια. Απ’ τα παιδιά στο σχολείο υπάρχει αυξημένη μεταδοτικότητα, οπότε είναι αναμενόμενη και η αυξημένη προσέλευση στο Βοστάνειο. Ιδιαίτερη προσοχή στους γονείς να μην αφήνουν τα παιδιά τους στο σπίτι αν διαπιστώνουν ότι έχουν βαριά συμπτώματα, καλύτερα να τα φέρνουν το Σαββατοκύριακο να τα βλέπουν οι γιατροί μας, αν και οι περισσότεροι έχουν και τους δικούς τους παιδιάτρους τους οποίους θα πρέπει να συμβουλεύονται λαμβάνοντας οδηγίες», ανέφερε καταλήγοντας ο κ. Καμπούρης.
Ο στρεπτόκοκκος
Εκτός από τις ιώσεις μεγάλη είναι η ανησυχία των γονέων αυτό το διάστημα και για το στρεπτόκοκκο ακούγοντας σε άλλες περιοχές της Ελλάδας για την απώλεια παιδιών. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε γονέας για να έχει «ήσυχο το κεφάλι του» μπορεί να απευθύνεται σε περίπτωση συμπτωματολογίας με το παιδί του στα φαρμακεία ή και στο νοσοκομείο, όπου γίνονται τεστ για στρεπτόκοκκο, που μπορεί να ανιχνευτεί για να χορηγηθεί η κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή πριν επιδεινωθεί η κατάσταση.
Για το στρεπτόκοκκο μάλιστα δόθηκαν οδηγίες και από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) από τον οποίο σημειώνεται ότι οι γονείς και το προσωπικό των σχολικών μονάδων πρέπει να είναι ενήμεροι για τα ύποπτα συμπτώματα και τη σημασία της έγκαιρης αναζήτησης ιατρικής συμβουλής από το πρώτο 24ωρο έναρξης των συμπτωμάτων.
Έχει τεράστια σημασία η έγκαιρη διάγνωση της λοίμωξης και η χορήγηση αντιβίωσης στα παιδιά που νοσούν για την αίσια έκβαση, όπως τονίζει ο ΕΟΔΥ. Επίσης, θα πρέπει να εντοπίζονται οι στενές επαφές των περιπτώσεων από το διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α (iGAS), να εκτιμάται η κατάστασή τους και να αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες.
Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το είδος της λοίμωξης που θα του προκαλέσει το βακτήριο. Για παράδειγμα η φαρυγγοαμυγδαλίτιδα εκδηλώνεται με:
Πυρετό, πονόλαιμο, δυσκαταποσία, διόγκωση των αμυγδαλών με λευκωπό επίχρισμα, διόγκωση των λεμφαδένων και αιμορραγικά στίγματα (πετέχειες) στην υπερώα.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αν παρατηρηθεί: Πυρετός που επιμένει, έντονη κυνάγχη, δυσκαταποσία ή πυρετός σε συνδυασμό με εξάνθημα, έντονη καταβολή, θα πρέπει οι γονείς άμεσα να απευθύνονται στο γιατρό τους, καθώς η διεισδυτική λοίμωξη από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο εξελίσσεται ταχύτατα. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ από τον Ιανουάριο του 2023 έχουν καταγραφεί 89 περιστατικά (49 παιδιά κάτω των 10 ετών και 40 ενήλικοι), ενώ 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Μεταξύ αυτών που νόσησαν από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο (iGAS) και κατέληξαν, ήταν και 10 παιδιά ηλικίας 12 μηνών έως 8 ετών.
Όχι πανικός
Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να πανικοβάλλονται οι γονείς καθώς ο στρεπτόκοκκος είναι ένα κοινό βακτήριο και συνήθως πάσχουν από αυτόν πολλά παιδιά από τα οποία εκδηλώνουν συμπτώματα στις αμυγδαλές.
Το φέρουμε πολλοί στο λαιμό ή στο δέρμα χωρίς όμως να εμφανίζουμε συμπτώματα, αν και το συγκεκριμένο παθογόνο μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένες περιπτώσεις λοίμωξη, ήπια ή και πιο σοβαρή.
Οι σοβαρές λοιμώξεις προέρχονται από το διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α (iGAS). Αυτές οι λοιμώξεις προκαλούνται όταν τα βακτήρια μεταφερθούν σε μέρη του σώματος όπου κανονικά δεν ανιχνεύονται, όπως στους πνεύμονες ή αλλού μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.
Μετάδοση
Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο, μέσω του βήχα και του φτερνίσματος ή από μια πληγή. Και μπορεί να μεταδοθεί σε άλλον το βακτήριο και από κάποιον που το φέρει χωρίς να έχει κάποια συμπτώματα και να αισθάνεται αδιαθεσία, αν και ο κίνδυνος μετάδοσης είναι πολύ μεγαλύτερος όταν ένα άτομο έχει συμπτώματα.
Πιο ευάλωτα στο βακτήριο είναι τα μικρά παιδιά κάτω των 10 ετών, οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών, οι ανοσοκατεσταλμένοι, οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα και όσοι διαβιούν σε κακές συνθήκες υγιεινής και σε συνθήκες συγχρωτισμού.
Τα συμπτώματα είναι η φαρυγγοαμυγδαλίτιδα που εκδηλώνεται με πυρετό, πονόλαιμο, δυσκαταποσία, διόγκωση των αμυγδαλών με λευκωπό επίχρισμα, διόγκωση των λεμφαδένων και αιμορραγικά στίγματα (πετέχειες) στην υπερώα.
Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α προκαλεί λοιμώξεις στο δέρμα, τους μαλακούς ιστούς και την αναπνευστική οδό. Είναι μεταξύ άλλων υπεύθυνος για λοιμώξεις, όπως αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα, οστρακιά και μολυσματικό κηρίο. Οι λοιμώξεις αυτές σπάνια είναι σοβαρές και τα συμπτώματα υποχωρούν με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής.
Σε κάποιες περιπτώσεις εάν η στρεπτοκοκκική λοίμωξη δεν θεραπευτεί με τα κατάλληλα αντιβιοτικά μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως προσβολή των νεφρών (μεταστρεπτοκοκκική σπειραματονεφρίτιδα) ή της καρδιάς (ρευματικός πυρετός).
Σε σπάνιες περιπτώσεις ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α μπορεί να προκαλέσει διεισδυτική νόσο στον άνθρωπο (iGAS-invasive Group A Streptococcus), δηλαδή πολύ σοβαρή λοίμωξη που χωρίς την κατάλληλη και άμεση αντιμετώπιση μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ένα άτομο έχει ανοιχτά τραύματα που επιτρέπουν στα βακτήρια να εισέλθουν στον ιστό, από βλάβες στην αναπνευστική οδό μετά από ιογενές νόσημα ή σε άτομο που έχει μειωμένη ανοσία σε κάποια λοίμωξη λόγω υποκείμενου νοσήματος ή φαρμακευτικής αγωγής.
Σήμερα η εξέλιξη της τεχνολογίας στα διαγνωστικά τεστ παρέχει τη δυνατότητα στους γονείς που ανησυχούν για τα παιδιά τους να έχουν την άμεση εικόνα αν προέρχεται από στρεπτόκοκκο ο πονόλαιμος των παιδιών τους. Αυτό γίνεται με ένα πολύ απλό και γρήγορο τεστ στα φαρμακεία με κόστος (ανάλογα το φαρμακείο) τα 6 ευρώ, αλλά και στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, αν και στο Βοστάνειο κάποιες φορές παρατηρούνται ελλείψεις σε αυτά τα τεστ. Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνούν οι γονείς ότι οι περισσότερες λοιμώξεις στις αμυγδαλές οφείλονται σε στρεπτόκοκκο, δηλαδή ο στρεπτόκοκκος υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια και τον έχουν περάσει και οι ίδιοι και τα παιδιά τους και υπ’ αυτήν την έννοια δεν χρειάζεται ανησυχία, χρειάζεται επαφή με το γιατρό τους και ενεργοποίηση για τη χορήγηση της κατάλληλης αγωγής.