- Και τους ελαιοπαραγωγούς στο χωράφι “πιάνει” το σύστημα mydata και μάλιστα εν μέσω ελαιοκομικής περιόδου
- Σε μεταβατικό διάστημα και αναστολή εφαρμογής του μέτρου ελπίζει ο πρόεδρος των λογιστών, Παναγιώτης Τατάκης
Με το… κομπιούτερ υποχρεούνται να πηγαίνουν στα χωράφια τους για τη συγκομιδή της ελιάς οι αγρότες, καθώς εφαρμόζεται το νέο καθεστώς της υποχρεωτικής έκδοσης ηλεκτρονικών δελτίων αποστολής, τα οποία θα πρέπει να υποβάλλονται στο mydata! Το μέτρο αφορά τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που εκδίδουν τιμολόγια και ευτυχώς είναι μικρός ο αριθμός των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου (δηλαδή έχουν ενταχθεί στο κανονικό καθεστώς), καθώς οι περισσότεροι είναι ετεροεπαγγελματίες και δεν έχουν τέτοια υποχρέωση.
Οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες υποχρεούνται να εκδίδουν μέχρι τώρα χειρόγραφα δελτία αποστολής. Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, ένας σημαντικός αριθμός από αυτούς δεν γνωρίζουν πώς να εκδώσoυν το δελτίο αποστολής και μάλιστα όπως μας έλεγαν λογιστές, το ίδιο ισχύει και με τα τιμολόγια. Δηλαδή ακόμα και για να εκδώσουν τιμολόγια πώλησης ελαιολάδου αυτό δεν γίνεται σε αρκετές περιπτώσεις από τους ίδιους, αλλά απευθύνονται στους λογιστές τους. Και ενώ μέχρι τώρα υποχρεώνονταν να το κάνουν αυτό χειρόγραφα, από την 1η Δεκεμβρίου απαιτείται πλέον ΚΑΙ ηλεκτρονική υποβολή δελτίου αποστολής, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του φορολογικού συστήματος και της ψηφιοποίησης.
Επί της ουσίας το μέτρο στοχεύει στον καλύτερο έλεγχο της διακίνησης των αγροτικών εμπορευμάτων (όχι μόνο για τις ελιές), ωστόσο υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες καθώς οι αγρότες τώρα θα πρέπει να έχουν μαζί τους ηλεκτρονικό υπολογιστή διαφορετικά θα πρέπει να κάνουν την υποβολή μέσω των κινητών τουςτηλεφώνων μπαίνοντας σε έξοδα να αγοράσουν εφαρμογές για να μπορεί να γίνεται η συγκεκριμένη διαδικασία.
“Κατραπακιά” στα ελαιοτριβεία
Το νέο αυτό μέτρο “αγγίζει” και τα ελαιοτριβεία, καθώς οι χώροι αυτοί είναι καλύτερα ελέγξιμοι από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές, δεδομένου ότι αν αποφασίσει ένας αγρότης να μεταφέρει τις ελιές του χωρίς δελτίο αποστολής (αυτό γίνεται κατά κόρον!), δηλαδή κατά παράβαση των κείμενων διατάξεων, αυτό μπορεί να γίνει είτε πρωινές, είτε απογευματινές, είτε βραδινές ώρες που δεν πρόκειται να πέσει σε έλεγχο… στα βουνά μέχρι να φτάσει στο ελαιοτριβείο και να ζητήσει τη βοήθεια του ελαιοτριβέα.
Σε αντίθεση με τους αγρότες, εντελώς διαφορετική είναι η κατάσταση στο ελαιοτριβείο, καθώς εκεί μπορούν να ελεγχθούν οι πάντες και τα πάντα και γι’ αυτό μπαίνουν και αυτές οι μονάδες στο στόχαστρο του νέου συστήματος. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, για κάθε ποσότητα καρπού που θα παραλαμβάνουν τα ελαιοτριβεία θα πρέπει να τις ζυγίζουν και να εκδίδουν το σχετικό παραστατικό, δηλαδή δελτίο παραλαβής, που και αυτό θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά.
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιοτριβέων, Γιώργος Κατζανός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση των Νέων της Λέσβου «όταν οι πελάτες έρχονται μαζεμένοι και περιμένουν για να βγάλουν τις ελιές τους, αυτή η διαδικασία γίνεται γρήγορα, δηλαδή ζυγίζονται οι ελιές και τις «διώχνουμε» στα μηχανήματα για να πάρει σειρά ο επόμενος. Τώρα θα πρέπει αυτό να γίνεται με πιο αργούς ρυθμούς, να περιμένουν δηλαδή οι υπόλοιποι να ζυγίσουμε τον πρώτο, να εκδώσουμε το δελτίο παραλαβής με το βάρος του καρπού που παραλάβαμε και στη συνέχεια να το υποβάλουμε για να ακολουθήσει ο επόμενος. Δεν είμαι αντίθετος στο μέτρο και δεν θα μπορούσαμε να είμαστε αντίθετοι οι ελαιοτριβείς, δεν φοβόμαστε τους ελέγχους, τους επιδιώκουμε! Απλά αυτό το οποίο μας πονάει είναι ότι αυτή η δουλειά απαιτεί δύο ακόμα υπαλλήλους να έχουμε να τη διεκπεραιώνουν και όπως καταλαβαίνετε, αυτό προσθέτει ένα επιπλέον κόστος για τη λειτουργία των μονάδων μας, σε μια εποχή που ειδικά για τα ελαιοτριβεία της Λέσβου τα οικονομικά όχι μόνο ανθηρά δεν είναι, αλλά μη σας πω ότι πάμε και από το κακό στο χειρότερο. Να δούμε και ποια θα είναι φέτος η παραγωγή με αυτήν την ανομβρία», είπε ο κ. Κατζανός.
Ο Παναγιώτης Τατάκης
Από τη δική του πλευρά ο απερχόμενος πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Λέσβου, Παναγιώτης Τατάκης, σε μια τελευταία δήλωσή του με αυτήν την ιδιότητα στα Νέα της Λέσβου σημείωσε ότι «η εφαρμογή του συστήματος mydata και τα νέα δεδομένα που συνεχώς εισάγονται έχουν αναστατώσει και τους λογιστές, αλλά και γενικότερα τις επιχειρήσεις του τόπου μας και προβλέπω ότι αργά ή γρήγορα όλες οι επιχειρήσεις θα πάνε σε αυτό που λέμε ιδιώτες παρόχους, δηλαδή θα πληρώνουν για την έκδοση των τιμολογίων τους πέραν των λογιστών τους. Από την άλλη πλευρά μπαίνουν σε εφαρμογή κάποια νέα δεδομένα, διαπιστώνονται προβλήματα, καθώς δεν μπορεί να τα υποστηρίξει το σύστημα. Δηλαδή θα σας έλεγα ότι ναι μεν είναι καλός ο εκσυγχρονισμός του φορολογικού συστήματος και η ψηφιοποίηση, αλλά πρέπει να είναι έτοιμο και το σύστημα που καθορίζει το κράτος για να μπορεί να τα διεκπεραιώνει. Πολλές φορές έχουμε ζητήσει μεταβατικά διαστήματα ώστε να γίνεται η εισαγωγή στα νέα αυτά δεδομένα πιο ομαλά από τις επιχειρήσεις, χωρίς βιασύνη. Όσες φορές βιάστηκαν, προβλήματα είχαμε και εμείς και οι πελάτες μας».
Και συνέχισε: «Για το συγκεκριμένο τώρα με τα ηλεκτρονικά δελτία αποστολής που μου λέτε για τους ελαιοπαραγωγούς, που αφορά και όλους τους επαγγελματίες αγρότες, πιστεύουμε ότι θα δοθεί παράταση έστω μέχρι το καλοκαίρι, καθώς δεν είναι ακόμα ώριμα τα πράγματα για να ξεκινήσει η εφαρμογή του τον επόμενο μήνα και αν αυτό συμβεί, τα προβλήματα θα είναι πολύ μεγάλα. Δεν αρκεί να γίνονται οι υποβολές, πρέπει να είναι σε θέση να τις δεχτεί το σύστημα. Πρέπει να το δουν αυτό από το Υπουργείο καθώς με τις βιασύνες ο μόνος κίνδυνος που υπάρχει είναι να βρεθούν εκτεθειμένοι άνθρωποι της υπαίθρου, που παλεύουν για την παραγωγή τους και να φορτωθούν με τις συνέπειες από κάποιο λάθος χωρίς να ευθύνονται οι ίδιοι. Επιπλέον αυτό που θα σας έλεγα είναι ότι με όλη αυτή τη μετάβαση του mydata υπάρχει συνεχώς και ένα οικονομικό κόστος για τις επιχειρήσεις, που πρέπει να προμηθεύονται νέες εφαρμογές για να κάνουν τη δουλειά τους ή με τους ιδιώτες παρόχους να πληρώνουν για την έκδοση τιμολογίων και αυτό, αν θέλετε, κατά τη γνώμη μου, έρχεται να επιβαρύνει το λειτουργικό τους κόστος σε μια περίοδο που η αγορά βιώνει ένα περιβάλλον γενικότερων αυξήσεων, είτε έχει να κάνει με τα ενεργειακά, είτε με τις πρώτες ύλες και πάει λέγοντας», είπε ο κ. Τατάκης.