Με ντόπια φέτα σιτίζονται πλέον οι πρόσφυγες!

Spread the love

Νέες προοπτικές για την ενίσχυση των τοπικών κτηνοτροφικών προϊόντων ανοίγονται μέσω της σίτισης των προσφύγων και των μεταναστών στο κέντρο της Μόριας, καθώς ήδη οι εταιρείες κέτερινγκ που έχουν την ευθύνη για τα γεύματα των αλλοδαπών, έχουν αρχίσει να απορροφούν ποσότητες φέτας από το Συνεταιρισμό Μεσοτόπου και τοπικές τυροκομικές επιχειρήσεις. Το όλο θέμα φαίνεται να προχωρά ένα βήμα πιο μπροστά ο υπεύθυνος αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου Στρατής Νικολάου, ο οποίος συμμετείχε σε συνάντηση που έγινε μεταξύ του νέου Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιώργου Κασσάρα, του Γενικού Διευθυντή, Παύλου Μιχαλακέλλη με τον Στρατιωτικό Διοικητή Λέσβου, Υποστράτηγο Χρήστο Πουλιανίτη και τον διοικητή του Κέντρου Μεταναστών Μόριας Γιάννη Μπαλμπακάκη.

 

Σημαντική προοπτική

Το βασικό θέμα της συζήτησης ήταν η δυνατότητα ενίσχυσης του συσσιτίου των προσφύγων με τοπικά κτηνοτροφικά προϊόντα, ώστε μετά τη φέτα που διατίθεται πλέον από τα τυροκομεία του τόπου μας, να προστεθεί στη σίτιση γιαούρτι και αιγοπρόβειο κρέας. Στην περίπτωση που αυτή η προσπάθεια φέρει αποτελέσματα το όφελος αναμένεται να είναι εξαιρετικά σημαντικό για την κτηνοτροφία, εκτός φυσικά από τη μεταποίηση, και αυτές οι πρωτοβουλίες, αν μη τι άλλο, δείχνουν το πώς μπορεί ένας τομέας να βοηθήσει οικονομικά έναν άλλο. Ιδιαίτερα μάλιστα για τη σίτιση των μεταναστών τα κονδύλια που κατευθύνονται είναι τεράστια.

Όπως άλλωστε ανέφερε επί τούτου το στέλεχος του Συνεταιρισμού Μεσοτόπου, Μανώλης Κωνσταντιδέλλης «για μια χώρα, όπως η Ελλάδα, που πέρασε και περνά τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, θα έπρεπε να ήταν επιβεβλημένη η κατά προτεραιότητα χρήση των εγχώριων κτηνοτροφικών και αγροτικών προϊόντων για τις ανάγκες των σχολικών γευμάτων, του στρατού, των νοσοκομείων και γενικότερα των ιδρυμάτων του κράτους. Με αυτόν τον τρόπο θα στηριχθεί η εγχώρια παραγωγή και θα επιτύχουν την παραγωγική ανασυγκρότηση, καθώς ο παραγωγός θα έχει να διαθέσει το προϊόν του και άρα θα παράγει. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι στηρίζοντας την εγχώρια παραγωγή τα χρήματα μένουν στον τόπο, επανεπενδύονται στις τοπικές οικονομίες και δεν φεύγουν στο εξωτερικό από την πληρωμή εισαγόμενων προϊόντων».

Όπως τόνισε ο κ. Κωνσταντιδέλλης «είμαι από τους συνεταιριστές που έχω αγωνιστεί για να δούμε αυτά τα αυτονόητα αιτήματα να ικανοποιούνται και προς αυτήν την κατεύθυνση θεωρώ σημαντικές τις πρωτοβουλίες  του κ. Νικολάου, ο οποίος από τη θέση του υπεύθυνου αγροτικού του κυβερνώντος κόμματος για τη Λέσβο, εκτός από το ενδιαφέρον του που είναι συνεχές, έχει βοηθήσει με σημαντικά αποτελέσματα για τα ζητήματα του κλάδου μας. Μακάρι ο τρόπος λειτουργίας του να βρει μιμητές, δηλαδή να λειτουργήσουν με τον ίδιο τρόπο οι υπεύθυνοι αγροτικού άλλων κομμάτων που ενδέχεται να έρθουν στην εξουσία μελλοντικά και να μπορούν να λύνουν με τον ίδιο τρόπο προβλήματα στο χώρο μας».

 

Ο Στρατής Νικολάου

Από τη δική του πλευρά ο κ. Νικολάου δήλωσε σχετικά: «Γίνεται προσπάθεια να ικανοποιηθεί ένα ακόμα αίτημα των κτηνοτρόφων του νησιού μας. Ήδη η εταιρεία που έχει αναλάβει την σίτιση των προσφύγων έχει βάλει στο σιτηρέσιό της ντόπια φέτα ΠΟΠ από  τυροκομεία του νησιού μας. Γίνονται προσπάθειες να συμπληρωθεί το μενού με γιαούρτι και αιγοπρόβειο κρέας. Σε μια τέτοια περίπτωση και οι πρόσφυγες θα είναι ωφελημένοι γιατί θα τρέφονται με ντόπια προϊόντα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας, που ταιριάζουν με τις διατροφικές τους συνήθειες, αφού είναι γνωστό ότι προτιμούν το αρνίσιο κρέας από το μοσχαρίσιο, αλλά και θα δοθεί η δυνατότητα στις ντόπιες επιχειρήσεις και τους κτηνοτρόφους μας να διαθέσουν σε μια αρκετά μεγάλη αγορά τα προϊόντα τους».

 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση