Με τους εισερχόμενους από Τουρκία τι γίνεται;

Spread the love

Με αφορμή τις ανακοινώσεις για τη λήψη μέτρων όσον αφορά τον κορονοϊό, η Ένωση Λιμενικών Λέσβου επισημαίνει το «κενό» που υπάρχει για τους λιμενικούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή με το προσφυγικό και παρά τα μέτρα για όσους εισέρχονται από το εξωτερικό, δεν γίνεται καμιά αναφορά για τις ροές από Τουρκία.

Οι λιμενικοί καλούν την κυβέρνηση αλλά και τον τους τοπικούς φορείς να συμφωνήσουν στην εξεύρεση χώρων για την προσωρινή διαμονή όσων φθάνουν από τα απέναντι παράλια για να μην καταλήγουν όπως γίνεται σήμερα …στα λιμάνια .

 

 

Στη σχετική ανακοίνωση μεταξύ άλλων η Ένωση λιμενικών αναφέρει τα εξής:

 

«…βλέπουμε τα αυστηρά και σωστά  μέτρα που ανακοινώνονται και ένα από αυτά είναι, ότι όσοι εισέρχονται στην χώρα από το εξωτερικό θα πρέπει να παραμένουν στα σπίτια τους για δεκατέσσερις  (14) μέρες, Ερώτημα πρώτο. Οι Μετανάστες –Πρόσφυγες που έρχονται από Τουρκία που έχει κρούσματα, αλλά προέρχονται και από  χώρες καταγωγής , που αρκετές έχουν κρούσματα Κορωνοϊού σε ποιο σπίτι θα περιοριστούν ; Και αφού δεν έχουν σπίτι ποια είναι η μέριμνα που έχει ληφθεί ώστε να μεταφερθούν σε ένα χώρο για τις προβλεπόμενες μέρες για την ανάλογη εξέταση και παρακολούθηση της πορείας της υγείας τους:

 

Μήπως θεωρεί κάποιος σοβαρή αντιμετώπιση το να τους κρατάμε στην ύπαιθρο, σε όποια περιοχή αποβιβαστούν, μην έχοντας που να τους μεταφέρουμε ειδικά στην παρούσα συγκυρία; Έχει κανένα νόημα να λαμβάνονται τόσα μέτρα, μεταξύ των οποίων και η διακοπή της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την Τουρκία, όταν την ίδια στιγμή καταφθάνουν βάρκες των σαράντα(40)ατόμων με χαρακτηριστικά  υψηλού υγειονομικού ρίσκου; Είναι επομένως επιβεβλημένο να υποδειχτεί άμεσα, είτε ένας είτε δυο χώροι,  έτσι ώστε να μεταφέρονται όλοι όσοι έρχονται αφού πρώτα εξεταστούν, για να αποφευχθεί κατά το δυνατόν οποιαδήποτε διασπορά σε περίπτωση ύπαρξης τυχόν κρούσματος. Στην συνέχεια θα πρέπει να μεταφέρονται στην ενδοχώρα πάλι σε περιορισμένο χώρο ώστε να παρέρχεται ο προβλεπόμενος χρόνος μετάδοσης του ιού».

 

Και συνεχίζει η ανακοίνωση  «Απευθυνόμενοι τόσο στους αρμοδίους της Κεντρικής κυβέρνησης όσο και στους τοπικούς εκλεγμένους επικεφαλείς  του πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης, κάνουμε  έκκληση να προβείτε άμεσα  στην εξεύρεση κατάλληλων χώρων με τις στοιχειώδεις προδιαγραφές , για το χρονικό διάστημα και μόνο που θα διαρκέσει αυτή η έκτακτη κατάσταση και ανεξάρτητα με το τι έχει γίνει και ειπωθεί ως τώρα σε σχέση με τις δομές ,αφού η κατάσταση πλέον έχει αλλάξει με απρόβλεπτο και δραματικό τρόπο.

 

Επισημαίνουν δε τη στάση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου ο οποίος παρότι είχε συμφωνηθεί όσοι φθάνουν μετά την 1η Μαρτίου να παραμένουν στις περιοχές ευθύνης των δυο δήμων ο ίδιος αρνείται την παραμονή μεταναστών στην περιοχή του.

«….μας κοινοποιήθηκε η παράσταση το Δημάρχου Δυτικής Λέσβου κ. Βέρρου με την οποία στην ουσία εγκαλούμαστε ως αρχή, για το ότι κρατάμε τους Μετανάστες στις περιοχές που βγαίνουν. Δηλαδή εκεί που μας χρωστούσαν μας ζητάνε και το βόδι. Δεν αρκεί που διαθέτουμε μεγάλο αριθμό συναδέλφων σε διάφορες περιοχές, κάνοντας τους φύλακες τους οδηγούς τους σιτιστές και αλλά πολλά, δείχνοντας υπευθυνότητα και υπομονή χωρίς καμία προδιαγραφή ασφαλείας και υγιεινής ,επειδή κανείς δεν δίνει λύση, θα τα ακούσουμε κιόλας;» τονίζει χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο τονίζει « … εσείς ως εκλεγμένοι άρχοντες αυτού του τόπου και ειδικά σε μια τέτοια έκτακτη κατάσταση και πρωτόγνωρη θα πρέπει όλοι μαζί να  μεριμνήσετε στο βαθμό που σας αναλογεί και ενδεχομένως πέραν των αρμοδιοτήτων σας, ώστε να προστατεύσετε την υγεία και την ζωή των κατοίκων αυτού του νησιού.

Και καταλήγει μεταξύ άλλων  «… θέλουμε να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας για την υγεία μας ως Λιμενικοί αφού τόσο οι συνάδελφοι στα πλωτά, αλλά και όλοι οι άλλοι που συμμετέχουμε στην διεκπεραίωση των μεταναστών προβληματιζόμαστε όταν βλέπουμε εικόνες γιατρών και υγειονομικού προσωπικού ντυμένοι σαν αστροναύτες να εξετάζουν τους μετανάστες που μεταφέρθηκαν από εδώ στην Μαλακάσα ,όταν εμείς τους φυλούσαμε δέκα(10) και πλέον μέρες στο Λιμάνι μόνο με τις στολές μας!!!

Αναρωτήθηκε κανείς όταν έχουν ληφθεί τόσα μέτρα, πως είναι η ψυχολογία μας και ειδικά των συναδέλφων όταν έρχονται σε επαφή και επιβιβάζουν στο σκάφος σαράντα(40) και πλέον ανθρώπους σε τόσο λίγα τετραγωνικά; Το πόσο επικίνδυνο είναι αυτό και αν εμείς δεχόμαστε να παίζουμε κορόνα γράμματα την υγεία μας; Το γεγονός ότι πράγματι ως Λιμενικοί έχουμε κάνει και κάνουμε με το παραπάνω το καθήκον μας, ίσως και με ηρωισμό, αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε και καμικάζι ούτε μας χαρακτηρίζει αυτοκτονική διάθεση».

 

 

 

 

 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση