Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Μεγάλη έξαρση των ιώσεων στα σχολεία

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Αρκετοί μάλιστα είναι οι γονείς που αποφασίζουν να μην στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, λόγω της έξαρσης των ιώσεων
  • «Υπάρχει πιθανότητα να έχουμε στο μέλλον έλλειψη σε συγκεκριμένες εταιρείες, όχι όμως σε φάρμακα στο σύνολό τους», δηλώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου

Μεγάλη είναι η έξαρση των ιώσεων στα σχολεία της Λέσβου, σε αναλογία με την κατάσταση που επικρατεί στις σχολικές μονάδες σε όλη την επικράτεια της χώρας. Οι χαμηλές θερμοκρασίες της εποχής, σε συνδυασμό με την «χαλάρωση» των υγειονομικών μέτρων κατά του covid, έχουν ενδεχομένως συντελέσει στο φαινόμενο αυτό, το οποίο βέβαια δεν είναι πρωτόγνωρο για την περίοδο αυτή, καθώς προχωράμε όλο και πιο πολύ στην «καρδιά» του χειμώνα. 

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι ιώσεις στα σχολεία του νησιού προσβάλλουν κυρίως το αναπνευστικό σύστημα, με κάποιους ιούς να προκαλούν συμπτώματα και στο γαστρεντερικό. Αρκετοί είναι οι γονείς μάλιστα που αποφασίζουν να μην στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, προκειμένου να αποφύγουν τα δυσάρεστα, που επηρεάζουν μετά όλη την οικογένεια. Όπως σημειώνει και η παιδίατρος Μαρία Τσανακτσή-Μαλλιαρού: «Η έξαρση είναι πολύ μεγάλη στις μικρές κυρίως ηλικίες. Τα περιστατικά που αντιμετωπίζω καθημερινά αφορούν τον ιό της γρίπης, τον covid, καθώς και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού». 

Ωστόσο και σε γυμνάσια και λύκεια της Λέσβου υπάρχουν αρκετά περιστατικά λοιμώξεων κάθε εβδομάδα, με αποτέλεσμα να απουσιάζουν συχνά μαθητές από τα σχολεία. 

 

Ελλείψεις στα φάρμακα

Για τις ελλείψεις στα φάρμακα, και συγκεκριμένα στα αντιπυρετικά σιρόπια και στις αντιβιώσεις μίλησε στα Νέα της Λέσβου ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου, Απόστολος Βαλτάς: «Οι ελλείψεις που εντοπίζονται στην παρακεταμόλη αλλά και στην αμοξυκιλλίνη είναι σημαντικές, και οφείλονται τόσο στον πόλεμο όσο και στην παγκοσμιοποίηση, η οποία επηρεάζει την προμήθεια των φαρμάκων. Συγκεκριμένα πολλά από τα φάρμακα με αυτές τις δραστικές ουσίες, καθώς και οι συσκευασίες αυτών των φαρμάκων, παράγονται ως επί το πλείστον στην Ινδία και στην Κίνα, με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολη η προμήθειά τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση». 

Ο κ. Βαλτάς συμπλήρωσε ακόμη ότι «είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει με τις φαρμακαποθήκες, οι οποίες εν όψει των διακοπών των Χριστουγέννων σταματούν να προμηθεύουν τα φαρμακεία της χώρας ήδη από τις 10 Δεκεμβρίου έως και τις 5 Ιανουαρίου. Εγώ προσωπικά έχω θίξει επανειλημμένα το ζήτημα, και στο Υπουργείο Υγείας». 

Παρά ταύτα, ο ίδιος ήταν καθησυχαστικός όσον αφορά την επάρκεια στα φάρμακα που περιέχουν  παρακεταμόλη και αμοξυκιλλίνη, απλώς, όπως τόνισε «υπάρχει πιθανότητα να έχουμε στο μέλλον έλλειψη σε συγκεκριμένες εταιρείες, όχι όμως σε φάρμακα στο σύνολό τους». 

Όσον αφορά δε τα φάρμακα για χρόνιες παθήσεις, ο κ. Βαλτάς επεσήμανε το χρόνιο πρόβλημα με την προμήθεια των φαρμάκων, λόγω των ανεξέλεγκτων διαστάσεων που έχουν λάβει οι εξαγωγές τους, χωρίς παράλληλα να υπάρχει η μέριμνα για τη διασφάλιση της επάρκειάς τους εντός της χώρας. 

Για τις ελλείψεις στα φάρμακα, μόλις πρόσφατα ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ζήτησε από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) να καλέσει όλες τις φαρμακαποθήκες να δηλώσουν άμεσα τα αποθέματα που διαθέτουν από τα ελλειπτικά φάρμακα. Μάλιστα, όπως τονίζεται από το Υπουργείο, «σε περίπτωση που δεν το πράξουν ή δηλώσουν ψευδείς ποσότητες εκτός από τις ποινικές σε βάρος τους κυρώσεις, ο υπουργός ζήτησε να κινηθούν τάχιστα και οι διαδικασίες για άμεση ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους».

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img