Μέτρα προστασίας των παιδιών από το διαδίκτυο

Spread the love

Τους βασικούς άξονες της εθνικής στρατηγικής για την προστασία των παιδιών από τον εθισμό στο διαδίκτυο, παρουσίασε η κυβέρνηση σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποίησε χθες το πρωί στο Ωδείο Αθηνών.

Κατά την παρουσίαση ανακοινώθηκε η εφαρμογή pαrco.gov.gr καθώς και το KidsWallet. Όπως εξήγησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, «με το εργαλείο parco.gov.gr οι γονείς θα μπορούν να βρουν εύληπτες οδηγίες ώστε να αξιοποιήσουν τους γονικούς ελέγχους. Μέσω της πλατφόρμας, θα μπορούν να ρυθμιστούν ο χρονικός περιορισμός χρήσης των εφαρμογών, ο περιορισμός τους και οι ημέρες και ώρες ενασχόλησης».

Όσον αφορά την εφαρμογή KidsWallet, μεταξύ άλλων, θα επιτρέπει τον γονικό έλεγχο καθώς οι γονείς θα μπορούν να ελέγχουν πόσες ώρες χρησιμοποιεί το παιδί το διαδίκτυο ή να βλέπουν αναφορές αλλά θα υπάρχει η δυνατότητα και για age verification, πιστοποίηση δηλαδή της ηλικίας του χρήστη.

«Κατάθλιψη, απομόνωση, το πιο συνηθισμένο βίωμα»

Στην τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε για ένα πρόβλημα που όλοι βλέπουμε μπροστά μας, αλλά μέχρι τώρα αδυνατούσαμε να βρούμε αποτελεσματικές πολιτικές.

«Το πρόβλημα νομίζω είναι πολύ σαφές και έχει να κάνει και με την υπερβολική εξάρτηση, του εθισμού των παιδιών και εφήβων από το διαδίκτυο, από συγκεκριμένες εφαρμογές τις οποίες κατά κανόνα τα παιδιά μας τις βλέπουν στο κινητό τηλέφωνο. Είναι η εικόνα παιδιών κολλημένων σε ένα κινητό, ολίγον ως ζόμπι, τα οποία χάνουν την επαφή τους με τον κόσμο. Ανακαλύπτουμε στην πορεία ότι πολλά από τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν έντονα ψυχολογικά προβλήματα, διαφορετικά για τα κορίτσια, διαφορετικά για τα αγόρια. Κατάθλιψη, απομόνωση, διάσπαση προσοχής το πιο συνηθισμένο βίωμα, το οποίο μας μεταφέρουνε οι εκπαιδευτικοί μας. Καταλαβαίνουμε ότι εδώ κάτι συμβαίνει, το οποίο σαφώς είναι προβληματικό και το οποίο έχει να κάνει με την σκοτεινή πλευρά της τεχνολογίας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. 

Και πρόσθεσε: «Ποιες λοιπόν μπορούν να είναι οι παρεμβάσεις και μπορεί η καθολική απαγόρευση των social media να είναι μία λύση; Αμφιβάλλω ότι κάτι τέτοιο θα ήτανε αποτελεσματικό και γι’ αυτό και η στρατηγική που επεξεργαζόμαστε είναι πολύ πιο προσαρμοσμένη στην ίδια την πραγματικότητα της χρήσης των μέσων επικοινωνίας από τα παιδιά και από τους εφήβους και ξεκινάει από την βασική παραδοχή, ότι πρέπει τότε και πάνω από όλα να συζητήσουμε για το πρόβλημα. Ποιοι να συζητήσουμε; Εμείς με τα παιδιά μας. Άρα οι γονείς, οι οποίοι έχουνε ένα πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης, να θέσουν τα απαραίτητα όρια στα παιδιά τους. Όλα αυτά ξεκινούν από τη σωστή ενημέρωση των γονιών, των καθηγητών και των δασκάλων, των ειδικών της υγείας, να εξηγήσουν στα παιδιά ότι δεν υπάρχει υποκατάστατο από το να αθληθείς και να έχεις πραγματικές επαφές. Ο ψηφιακός κόσμος μπορεί να είναι χρήσιμος, αλλά δεν μπορεί να είναι υποκατάστατο των πραγματικών εμπειριών».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη πως η προστασία της παιδικής ψυχής είναι αυτονόητη υποχρέωση της κοινωνίας και πως πρέπει να δοθεί έμφαση στο ρυθμιστικό ρόλο του κράτους. Παράλληλα, επεσήμανε πως θα πρέπει να τεθούν οι εταιρείες προ των ευθυνών τους, καθώς σημείωσε ότι οι αλγόριθμοι είναι έτσι σχεδιασμένοι για να μεγιστοποιούν τον χρόνο που περνάμε όλοι κοιτώντας την οθόνη.

«Πρέπει να λέμε όχι και στα παιδιά μας»

Σχετικά με το KidsWallet, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευελπιστεί να τύχει και ευρωπαϊκής εφαρμογής σημειώνοντας ότι υπάρχει δυνατότητα ελέγχου του χρόνου που περνάμε στο κινητό, αλλά και το τι βλέπουμε: «Μετά η ευθύνη περνάει στο παιδί. Πρέπει να λέμε όχι και στα παιδιά μας. Η πολύ μεγάλη πρόκληση της επόμενης ημέρας είναι πώς θα πιέσουμε τις πλατφόρμες να σχεδιάζουν τις εφαρμογές λαμβάνοντας υπόψη την παιδική και εφηβική χρήση. Ήδη κάποιες το κάνουν», συνέχισε, φέρνοντας ως παράδειγμα το Instagram. 

«Βεβαίως υπάρχει ρόλος για την Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το να προτάξουμε τεχνολογικές λύσεις και να δούμε και τα κανονιστικά ζητήματα, τα οποία αφορούν και τα δικαιώματα. Πιστεύω ότι η Ευρώπη θα παίξει μεγαλύτερο κανονιστικό ρόλο, να πιέσει τις μεγάλες αμερικανικές πλατφόρμες για ευρύτερες παρεμβάσεις. Η Ευρώπη, χωρίς να πάμε σε υπερβολική ρύθμιση, να προσδιορίσει πλαίσιο και δικαιωμάτων πρωτίστως στα δικαιώματα των παιδιών και των εφήβων», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

«Χρειάζεται αλλαγή στη συμπεριφορά των γονιών»

Σε επικοινωνία μας με τον Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Λέσβο, ο Δημήτρης Βούλγαρης παρατήρησε πως «είναι ευχάριστο που η κοινωνία μας μέσω της κυβέρνησης επικεντρώθηκε στο πρόβλημα του εθισμού των παιδιών στο διαδίκτυο καθώς είναι κάτι που βιώνουμε πια οι πάντες. Η εξάρτηση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οδηγεί σε εθισμό και στη συνέχεια σε κοινωνική αποξένωση. Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια είναι πολύ οικεία η εικόνα των παιδιών με το κινητό στο χέρι που ακόμη κι αν βρίσκονται καθισμένοι στο ίδιο τραπέζι, προτιμούν να επικοινωνήσουν μέσα από τις πλατφόρμες. Θα υπάρξει όμως αποτέλεσμα από μια ενδεχόμενη καθολική απαγόρευση; Θα υπάρξει σίγουρα ένας πιο αποτελεσματικός έλεγχος των γονιών για το πού μπαίνει το παιδί και πόσο χρόνο μένει ενεργό, αλλά δεν είναι αυτό η λύση. Χρειάζεται αλλαγή καταρχήν στην συμπεριφορά των γονιών, καθώς τα παιδιά βλέπουν την ενασχόληση των ενηλίκων με το διαδίκτυο και τους μιμούνται. Χρειάζεται διάλογος μεταξύ των γονέων και των παιδιών, αλλά απαιτείται και χρόνος μετάβασης για να μεταφερθούμε από τη μια κατάσταση στην άλλη. Δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά. Όταν μιλάμε για εθισμό και κοινωνικές συνήθειες, πρέπει να αλλάξουν πρωτίστως οι κοινωνικές καταστάσεις κι αυτό είναι κάτι που απαιτεί προσπάθεια και χρόνο».

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση