- 520 υπογράφοντες από τα Δάφια ζητούν νέα χωροθέτηση του Πράσινου Σημείου
- Το συγκεκριμένο θέμα θα συζητηθεί στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο
Η χωροθέτηση των λεγόμενων πράσινων σημείων στους Δήμους εντάσσεται στην πρόβλεψη για συγκέντρωση ανακυκλώσιμων και άλλων υλικών που μπορούν να αξιοποιηθούν, ώστε να μην καταλήγουν στις χωματερές ή ανεξέλεγκτα μέσα στα δάση, με στόχο την εξοικονόμηση φυσικών πόρων για την αειφορία και το περιβάλλον. Πρόκειται για συγκεκριμένες εκτάσεις όπου οι δημότες αλλά και οι Δήμοι θα μπορούν να εναποθέτουν παλιές ηλεκτρικές συσκευές, μπαταρίες, χρησιμοποιημένα λάδια και ό,τι άλλο υλικό – απορρίμματα μπορεί να αξιοποιηθεί μέσα από διαδικασία ανακύκλωσης.
Η προσπάθεια του Δήμου Δυτικής Λέσβου για να δημιουργήσει ένα τέτοιο σημείο πάνω στο νησί μας βρίσκει την έντονη αντίδραση των κατοίκων των Δαφίων καθώς η χωροθέτηση έχει γίνει δίπλα στο χωριό από τη μια πλευρά του κεντρικού δρόμου και μάλιστα η έκταση 1,5 στρέμματος, που προβλεπόταν στην αρχή, έχει μεγαλώσει φτάνοντας στα 7 στρέμματα, γεγονός που έχει τροφοδοτήσει την ανησυχία τους, μια και φοβούνται ότι θα δημιουργηθεί μια ανεξέλεγκτη χωματερή στη βιτρίνα του χωριού τους και σε έναν δρόμο, αυτό της περιοχής Δαφίων – Σιγρίου που εγκαινιάστηκε πρόσφατα. Οι κάτοικοι δεν είναι αντίθετοι στη δημιουργία του Πράσινου Σημείου, αντιπροτείνουν όμως μια έκταση που δεν θα φαίνεται από το δρόμο, και θα έχει μια σχετική απόσταση από το χωριό τους, αίτημα το οποίο είναι απολύτως λογικό.
Αναλυτικότερα:
Επί ποδος βρίσκει τους κάτοικους των Δαφίων η δημιουργία του λεγόμενου «Πράσινου Σημείου» έξω από το χωριό, δίπλα στον κεντρικό δρόμο, από το Δήμο Δυτικής Λέσβου αντιδρώντας έντονα εν όψει και του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου κατά το οποίο το θέμα θα συζητηθεί. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι κάτοικοι του χωριού έχουν αποφασίσει να φτάσουν «μέχρι τέλους» για τη νέα χωροθέτηση του Πράσινου Σημείου, που θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σχεδιάζεται να γίνει σε σημείο μόλις 120 μέτρα δίπλα από τα πρώτα σπίτια του χωριού. Με προσφυγή τους προς τον Δήμο Δυτικής Λέσβου οι 520 υπογράφοντες κάτοικοι από τα Δάφια, ζητούν την δημιουργία του εν λόγω «Πράσινου Σημείου» σε περιοχή που δεν θα είναι κυριολεκτικά «μια ανάσα» από το χωριό.
Από το 2021
Η υπόθεση «άνοιξε» το 2021 όταν με προφορική εισήγηση κατά την διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δυτικής Λέσβου, είχε γίνει αναφορά στη δημιουργία του πράσινου σημείου που δεν θα ξεπερνάει το 1,5 στρέμμα. Λίγο καιρό αργότερα ωστόσο με μελέτη που κατατέθηκε από την Περιφέρεια, γινόταν λόγος για δημιουργία πράσινου σημείου με συνολική έκταση τα 7,5 στρέμματα. Και όλα αυτά ερήμην των κατοίκων και του τοπικού συμβουλίου του χωριού. Η εξέλιξη που πυροδότησε την ανησυχία των κατοίκων ήταν όταν πριν από λίγους μήνες και συγκεκριμένα στις αρχές Απριλίου είδαν τις εργασίες να ξεκινάνε λίγο έξω από το χωριό.
Οι αντιδράσεις
Όπως ήταν αναμενόμενο, με την έναρξη των εργασιών και την έλευση των πρώτων μηχανημάτων στην περιοχή αποφάσισαν να κινητοποιηθούν. Με ενυπόγραφη προσφυγή τους 520 κάτοικοι προς τον Δήμο Δυτικής Λέσβου, ζητούν την μεταφορά του πράσινου σημείου λίγο παρακάτω και όχι ακριβώς δίπλα από το χωριό. Η εν λόγω προσφυγή απεστάλη και στην Περιφέρεια, και στους βουλευτές Παναγιώτη Παρασκευαΐδη και Μαρία Κομνηνάκα, οι οποίοι (σ.σ. Παρασκευαΐδης και Κομνηνάκα) με την σειρά τους έθεσαν το ζήτημα υπόψη των Υπουργών Περιβάλλοντος και Εσωτερικών.
Όπως αναφέρουν οι κάτοικοι του χωριού: «Ύστερα από προσπάθεια συναινετικής λύσης για την τροποποίηση κατασκευής του έργου «Πράσινο Σημείο» στη θέση Κουκουρδέλι του βουνού Παρθένης Δαφίων, σε διαφορετικό χώρο μακριά από κατοικημένη περιοχή και την αρνητική απάντηση του Δημάρχου του δήμου Δυτικής Λέσβου σε εκπροσώπους του χωριού μας δηλώνουμε τα παρακάτω:
1)Δεν είμαστε αντίθετοι με τη δημιουργία «Πράσινων Σημείων». Αντίθετα θεωρούμε ότι η λειτουργία τους – εφόσον βέβαια τηρούνται τα απαραίτητα – βρίσκεται σε θετική κατεύθυνση.
2)Η όλη διαδικασία επιλογής του σημείου κατασκευής του έργου αυτού, έγινε χωρίς καμία απολύτως ενημέρωσή μας, χωρίς απόφαση του τοπικού συμβουλίου, με απόφαση από ανενημέρωτους δημοτικούς συμβούλους εν μέσω κορονοϊού με τηλεδιάσκεψη. Θεωρούμε ότι ανεξαρτήτως του μεγέθους των αρνητικών συνεπειών στη ζωή των κατοίκων του χωριού μας, η λήψη αποφάσεων για εμάς χωρίς εμάς και εναντίον μας είναι ανεπίτρεπτες.
Το έργο κατασκευάζεται σε απόσταση 120 μέτρων από τα πρώτα σπίτια του χωριού και 150 περίπου μέτρα από το δημοτικό σχολείο και το νηπιαγωγείο.
Για εμάς η υλοποίηση του έργου αυτού δίπλα στο χωριό μας είναι άδικη και απαράδεκτη. Λάθη ασφαλώς γίνονται. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να διορθώνονται. Η δημοτική αρχή στην συγκεκριμένη περίπτωση, υπερβαίνει το δικαίωμά της να διαχειρίζεται τις ζωές μας και έχει υποχρέωση καθώς και ηθικό και δεοντολογικό καθήκον να διορθώσει την αδικία που γίνεται σε βάρος μας».
Παρέμβαση Παρασκευαΐδη
Αναφορά προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος κατέθεσε ο βουλευτής, Παναγιώτης Παρασκευαΐδης από το ΠΑΣΟΚ. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Παρασκευαΐδης καταθέτοντας την ενυπόγραφη αναφορά των 540 κατοίκων από τα Δάφια ζητά την νέα χωροθέτηση του πράσινου σημείου: «Η συγκεκριμένη χωροθέτηση, συναντά την καθολική αντίδραση της τοπικής κοινωνίας και όπως γνωρίζετε, τα έργα περιβαλλοντικού περιεχομένου και αντικειμένου, πρέπει να τυγχάνουν κοινωνικής συναίνεσης και συνεργασίας, από τους ίδιους τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι θα είναι και οι χρήστες του έργου, αφού θα προσκομίζουν την πρώτη ύλη, για την λειτουργία του Έργου “Πράσινο Σημείο”. Μόνο, έτσι εξασφαλίζεται η οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική απόδοση της Επένδυσης και των πόρων που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλιώς, θα σπαταληθούν πόροι, σε ένα έργο, που δεν θα στηρίξουν οι κάτοικοι και στην πράξη, θα καταστεί ανενεργό και περιττό. Πέραν αυτών, που είναι κατ’ εμέ η ουσία του προβλήματος, τυχόν προσφυγή των κατοίκων ενώπιον της Δικαιοσύνης με ασφαλιστικά μέτρα, για το νομότυπο ή μη, της διενέργειας του συγκεκριμένου διαγωνισμού, χωρίς το προαπαιτούμενο της Έγκρισης Επέμβασης της Δασικής Υπηρεσίας αλλά και κατά των περιβαλλοντικών όρων, όπως ισχυρίζεται η νομική εκπροσώπησή τους, θα προξενήσει και ουσιαστική διάρρηξη των σχέσεων των δημοτών, με την ίδια την Δημοτική Αρχή, η οποία, θέλω να πιστεύω, πως θα αναλάβει πρωτοβουλία κοινωνικής συνεννόησης και εξασφάλισης, της αναγκαίας κοινωνικής συναίνεσης, για την αποδοχή της δράσης, σε νέα άλλη θέση της ευρύτερης περιοχής».
Οι κάτοικοι καλούν σήμερα κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κάθε εκπρόσωπο και φορέα μπορεί να τους συμπαρασταθεί και να τους βοηθήσει να είναι δίπλα τους κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, όπως επίσης και όσους κατάγονται από το χωριό αλλά λόγω εργασίας βρίσκονται σε άλλες περιοχές της Λέσβου. «Δεν είμαστε αντίθετοι στη δημιουργία του πράσινου Σημείου αλλά δεν μπορούμε και να καταλάβουμε ποια είναι η σκοπιμότητα να το χωροθετήσουν δίπλα στο χωριό και πάνω στον κεντρικό δρόμο. Δηλαδή οι χιλιάδες τουρίστες που θα περνούν με κατεύθυνση τα χωριά της Λέσβου να βλέπουν δίπλα στο δρόμο μια χωματερή».