Μηνύματα από την εκλογή του νέου Πάπα

Spread the love

Του Παναγιώτη Ανδριώτη*

Για τον Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ που εξελέγη ως Πάπας ΛΕΩΝ ΙΔ, όλοι μιλούν για έναν μετριοπαθή άνθρωπο που είχε μείνει κάτω από το ραντάρ της δημοσιότητας. Στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, όσοι άνθρωποι περίμεναν το αποτέλεσμα, ελάχιστοι ήξεραν ποιος είναι ο Ρόμπερτ Πρέβοστ. Γεννήθηκε στο Σικάγο το 1955, αλλά είναι πολιτογραφημένος πολίτης του Περού. Σπούδασε μαθηματικά και ειδικεύτηκε στο κανονικό δίκαιο στο πανεπιστήμιο Αggelicum στη Ρώμη. Καρδινάλιος έγινε μόλις το 2023, και του ανετέθη από τον πάπα Φραγκίσκο τον επονομαζόμενο ΠΑΠΑ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ η ηγεσία της κομβικότατης υπηρεσίας που κρίνει τις εκλογές των επισκόπων.

Πρόκειται ουσιαστικά για μία εκλογή ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ του Πάπα Φραγκίσκου, με κάποιες διορθώσεις, αλλά και μια τολμηρή διέξοδο για τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο παπικός θεσμός σήμερα.

Το Κονκλάβιο ξέρει ότι η σωτηρία του παπικού θεσμού απαιτεί σύνθεση: α) Στην εκπροσώπηση της  ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις β) Σταθερή  διοίκηση, δεδομένου  ότι  το Βατικανό έχει οικονομική κρίση και γ) Ιεραποστολή στον Νότο και την Ανατολή, μία μάχη δηλαδή  που ο ανταγωνιστής της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας είναι ο προτεσταντισμός και ειδικότερα οι Ευαγγελιστές. Το Κονκλάβιο επιδοκίμασε την πολιτική του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος διέθετε σπάνιο συνδυασμό, αφενός πολιτικού προοδευτισμού, ως προς το άνοιγμα σε πρόσφυγες /μετανάστες, στην οικολογία και την πολυπολιτισμικότητα, και αφετέρου του κοινωνικού φιλελευθερισμού.

Ο νέος Πάπας ΛΕΩΝ ΙΔ ταυτίζεται απόλυτα με τον πολιτικό φιλελευθερισμό του προκατόχου του. Είναι επομένως η απάντηση στον ΤΡΑΜΠΙΣΜΟ και στους μετανάστες, και  όχι μόνο  αφού πρόκειται για εκλογή που θα αλλάξει ακόμα και την εξωτερική πολιτική του Βατικανού.

Σαν Μαθηματικός και άνθρωπος των αριθμών καλείται να διαχειριστεί ένα μεγάλο θέμα, τα οικονομικά του Βατικανού που έχουν ρήγμα, και να εμπνεύσει αξιοπιστία. ΣΥΝΘΕΤΕΙ τα παραπάνω ζητούμενα ο ΠΡΕΒΟΣΤ. Διάλεξε  δε ο ίδιος το όνομά του ΛΕΩΝ ΙΔ, δεδομένου ότι είναι επηρεασμένος, από τον προηγούμενο πάπα ΛΕΩΝ ΙΓ (1878-1903) τον 19ο αιώνα, που είχε δώσει έμφαση στην κοινωνική δικαιοσύνη, και είχε παρουσιάσει την εκκλησία, ως απάντηση στον σοσιαλισμό και τον μαρξισμό. Επέμεινε στην αξιοπρέπεια του εργάτη, στα δικαιώματά του, και στο ότι πρέπει να παρέχονται ικανοποιητικοί μισθοί από τους εργοδότες.  

Αναμένεται επομένως ανάλογα με το όνομα που επέλεξε, να διατυπώσει μια νέα πολιτική και κοινωνική διδασκαλία της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, σαν μία εναλλακτική του ανεξέλεγκτου οικονομικού φιλελευθερισμού, και του σοσιαλισμού, και στα  φαινόμενα τραμπισμού.  Στον αντίποδα δε του ΤΡΑΜΠΙΣΜΟΥ ο νέος πάπας ως επικεφαλής του τάγματος των Αυγουστιανών, ερμηνεύει  την σκέψη του Αυγουστίνου και απαντά ότι ο πλησίον στον οποίο μεταβαίνει η χριστιανική αγάπη, μπορεί να είναι ξένος, μετανάστης/πρόσφυγας ή ακόμα μέλος άλλης θρησκείας. 

Ένα είναι βέβαιο ότι ο νέος ΠΑΠΑΣ θα επιχειρήσει την σύνθεση, θα αλλάξει κατά την άποψη των ειδικών την πολιτική του Βατικανού. Θα συνεχίσει όμως να επικρίνει το ομοφυλοφιλικό, και την δημιουργία ανύπαρκτων  φύλων, κάτι που έκανε και στο παρελθόν, ως καρδινάλιος.

Μένει  να δούμε το στίγμα πάντως της πνευματικής πάλης, η οποία δίνεται με το όνομα που επέλεξε ΛΕΩΝ ΙΔ, που δηλώνει συνέχεια με τον πάπα Λέοντα ΙΓ. Σίγουρα πρόκειται για μία εκλογή  συμβιβαστική , μεταξύ συντηρητισμού και φιλελευθερισμού. Το ζητούμενο για την ρωμαιοκαθολική εκκλησία είναι εάν θα ενώσει τους πολυδιασπασμένους επισκόπους, και εάν θα προσδώσει την αξιοπιστία που πρέπει να έχει το Βατικανό.

Ο χρόνος θα δείξει.

*Ο Παναγιώτης Ανδριώτης είναι Οικονομολόγος – συνταξιούχος διευθυντής Τράπεζας

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση