Σίγουρα πρωτοπόρα και με σημαντική αποδοχή στην αγορά είναι η επιχειρηματική δραστηριότητα του Βαγγέλη Κανάρη στη γειτονική Λήμνο, ο οποίος εδώ και πέντε χρόνια δημιουργεί και εμπορεύεται χειροποίητες ξύλινες γυναικείες τσάντες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Εφαρμόζει, μάλιστα, μια ιδιαίτερη πολιτική ανακύκλωσης και επανάχρησης, στοχεύοντας τα προϊόντα του να έχουν διάρκεια στον χρόνο και οι κάτοχοί τους να τα απολαμβάνουν για πολλά χρόνια!
Όπως δήλωσε στα «ΝΕΑ της Λέσβου» ο εμπνευστής της σειράς ξύλινων γυναικείων τσαντών Wudens από τη Λήμνο, όλα ξεκίνησαν όταν ως φοιτητής στη Θεσσαλονίκη εργαζόταν παράλληλα σε βιοτεχνία επίπλων, για να βγάζει τα έξοδα των σπουδών του. «Ξεκίνησα να ασχολούμαι αρχικά με το ανδρικό αξεσουάρ, όπως για παράδειγμα τα ξύλινα παπιγιόν, αλλά σκεφτόμουν πως δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο για τις γυναίκες. Οπότε άρχισα να δουλεύω την ιδέα στο μυαλό μου και έπειτα αποφάσισα να ξεκινήσω την υλοποίησή της στη Λήμνο, όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα και που θα μπορούσα να έχω και μια καλύτερη ποιότητα ζωής», λέει ο κ. Κανάρης.
Ξεκίνησε το εργαστήριό του το 2017 στη Μύρινα και, όπως αναφέρει, ήταν τυχερός γιατί η έναρξη αυτής της δραστηριότητάς του συνέπεσε με τις ανοδικές τάσεις στην ανάπτυξη του τουρισμού της Λήμνου. «Ήταν μια περίοδος που ο τουρισμός άνθισε και δεν γνωρίζαμε καν τότε για κορονοϊό και πανδημία. Οπότε και η προσπάθειά μου βοηθήθηκε από αυτό» μας λέει, επισημαίνοντας πως πλέον διαθέτει τα προϊόντα του τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, ενώ υπάρχουν πολλοί επισκέπτες της Λήμνου, που πηγαίνουν στο εργαστήριό του έστω για να δουν τις χειροποίητες ξύλινες τσάντες. «Έχει βοηθήσει σημαντικά, θεωρώ, και η δημοσιότητα που έχουν κερδίσει οι τσάντες, μέσα από δημοσιεύματα και αναφορές σε τηλεοπτικές εκπομπές», υπογραμμίζει.
Αντοχή στον χρόνο
Η αντοχή στον χρόνο και η δημιουργία ενός προϊόντος που θα χρησιμοποιείται για πολλά χρόνια και όχι απλά για μικρά χρονικά διαστήματα είναι ένας από τους πιο βασικούς στόχους του Βαγγέλη Κανάρη. «Για να το πετύχω αυτό, παρέχω στους πελάτες μου δωρεάν συντήρηση στο ξύλο και στο δέρμα δύο χρόνια μετά την αγορά, ώστε να παραμείνει η τσάντα ανθεκτική. Ακόμα και αν κάποια γυναίκα τη… βαρέθηκε, όμως, μπορεί να μου ζητήσει να την επιστρέψει, την κοστολογώ και την παίρνω πίσω και μπορεί να πάρει μια διαφορετική τσάντα στη συνέχεια» επισημαίνει, περιγράφοντας ένα ιδιαίτερο μοντέλο «ανακύκλωσης» των προϊόντων του που εξασφαλίζει πως αυτά δεν πετιούνται, ούτε ξεχνιούνται σε σκοτεινά ντουλάπια.
«Φυσικά πέραν όλων αυτών, όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να παραγγείλει και ένα ειδικό σχέδιο προσαρμοσμένο στις ανάγκες του. Ανάλογα με τη διαθεσιμότητα χρόνου και τον φόρτο εργασίας που έχω προχωράμε και σε “custom made” λύσεις για όποιον το επιθυμεί», προσθέτει.
Το μέλλον
Ποια είναι όμως τα μελλοντικά σχέδια του κ. Κανάρη; «Για να είμαι ειλικρινής, τουλάχιστον στην Ελλάδα, δεν θα ήθελα να διαθέσω τα προϊόντα σε κάποια καταστήματα, γιατί αυτό αναγκαστικά θα μείωνε τα περιθώρια κέρδους και τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος. Στα μελλοντικά μου σχέδια όμως είναι το να ανοίξω κάποιο επιπλέον κατάστημα σε κάποιο άλλο ελληνικό νησί ή να υπάρξει κάποια επέκταση στο εξωτερικό» δηλώνει, σημειώνοντας επίσης πως είναι ανοιχτός σε συνεργασίες και με σχεδιαστές για να προκύψουν και νέα προϊόντα, πάντα με βάση το ξύλο.