Με τον πλέον σαφή και κυνικό τρόπο που δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης, τόσο ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο Υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου, Νότης Μηταράκης, επιβεβαίωσαν το ποιος ακριβώς είναι ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τη Λέσβο και τα υπόλοιπα νησιά σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Σχεδιασμός, σύμφωνα με τον οποίο το νησί μας μετατρέπεται μόνιμα σε μια τεράστια δομή υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών, επιβεβαιώνοντας τις δυσοίωνες προβλέψεις όλων όσων διέβλεπαν αυτή την εξέλιξη, πίσω από τις πολιτικές που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια.
Η πορεία της αποσυμφόρησης και πολύ περισσότερο τα χαρακτηριστικά της νέας δομής, που ενδεχομένως να δούμε να υλοποιείται και με… γρήγορες διαδικασίες (αν και οι κάτοικοι περιμένουν στις επάλξεις τους εργολάβους), μαρτυρούσαν από καιρό το ποια ακριβώς είναι τα σχέδια της Κυβέρνησης για το νησί της Λέσβου. Αυτά τα σχέδια επιβεβαιώθηκαν πλήρως από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, που κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου το Σαββατοκύριακο, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε μόνιμες δομές υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. «Ήμασταν πολύ ειλικρινείς με τους νησιώτες μας ότι θα υπάρχουν μόνιμες δομές υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στα νησιά», αναφέρει στην απάντησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σχετική ερώτηση και πρόσθεσε πως «στα πέντε νησιά θα έχουμε μόνιμες δομές. Και φυσικά θέλω να θυμίσω ότι το αντιστάθμισμα είναι ότι τα πέντε νησιά έχουν χαμηλότερο Φ.Π.Α., τον οποίο έχουμε πια διασφαλίσει για όσο θα υπάρχουν δομές υποδοχής προσφύγων στα νησιά». Με λίγα λόγια, με αντάλλαγμα ένα έτσι κι αλλιώς νησιωτικό κεκτημένο, όπως αυτό του χαμηλού συντελεστή Φ.Π.Α., τα νησιά μετατρέπονται μόνιμα σε τεράστιες δομές φιλοξενίας μεταναστών.
Επιβεβαίωση Μηταράκη
Δεν θα περιμέναμε βεβαίως από έναν Υπουργό να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει τον Πρωθυπουργό του, καθώς το αντίστροφο είναι αυτό που συμβαίνει συνήθως, αλλά την πολιτική των μόνιμων δομών στη Λέσβο και τα υπόλοιπα νησιά έσπευσε να επιβεβαιώσει και ο αρμόδιος Υπουργός, Νότης Μηταράκης. Μάλιστα σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό σύγκρινε τις δομές υποδοχής και φιλοξενίας με τους μόνιμους τελωνειακούς σταθμούς και τους σταθμούς ελέγχων διαβατηρίων! «Στα σημεία εισόδου, όπως έχεις μόνιμα τελωνεία, όπως έχεις μόνιμα σταθμούς διαβατηρίων εκεί που δυστυχώς έχεις ιστορικά παράνομες μεταναστευτικές ροές πρέπει να έχεις και αντίστοιχες εγκαταστάσεις ασφάλειας και ελέγχου» αναφέρει ο κ. Μηταράκης, θέτοντας αυτή την επιλογή ως εναλλακτική του χάους που βιώσαμε το 2015 και προσθέτει: «Αυτές οι δομές είναι ασφαλείς, είναι κλειστές και ελεγχόμενες, είναι εκτός αστικού ιστού, κατά συνέπεια δεν επηρεάζουν την τοπική κοινωνία, αλλά και πάλι επαναλαμβάνω σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα μόνιμης διαμονής. Είναι κέντρα διερχομένων να το πω απλά…».
Ενδιαφέρον έχει, επίσης, πως ο Νότης Μηταράκης συνεχίζει να αναφέρεται σε «κλειστές» δομές, ακόμη κι αν από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τις χρηματοδοτεί, ο όρος «κλειστή» δεν χρησιμοποιείται καθώς σχεδιάζεται να είναι ελεγχόμενες μεν, ανοικτές δε. Πλέον, όμως, δεν μπορούμε να μην σταθούμε και στην ουσία αυτής της πολιτικής, που σε κάθε περίπτωση έρχεται κόντρα στην προεκλογική στάση της Νέας Δημοκρατίας, όταν ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τότε, Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως δεν μπορεί να γίνονται τα νησιά μόνιμες αποθήκες ψυχών. Φαίνεται, η αλλαγή του ενοίκου του Μεγάρου Μαξίμου, έφερε και την αλλαγή στην πολιτική…