- Τι ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Οικονομικών για την επέκταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο και τι απάντησε για τα φορολογικά ζητήματα του Βορείου Αιγαίου
Αφήνοντας στην άκρη τους πολιτικούς και τις… δημόσιες σχέσεις ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Παναγιώτης Μπαρούτης, μαζί με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης Γιάννη Μουτζούρη και το μέλος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, Περικλή Αντωνίου (τους οποίους συνόδευσε εκπρόσωπος του Οικονομικού Επιμελητηρίου από την Ικαρία), βρέθηκαν χθες στην Αθήνα ενώπιος ενωπίω με τον Υφυπουργό Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη, στον οποίο έθεσαν μία σειρά από ζητήματα για την οικονομία και τις επιχειρήσεις της περιοχής μας, χτυπώντας καμπανάκι για την κατάσταση της Λέσβου.
Η συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών έγινε μεν σε καλό κλίμα αλλά ο κ. Θεοχάρης δεν βιάστηκε να μοιράσει ανέξοδες υποσχέσεις ως προς τα αιτήματα περαιτέρω μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ και της φορολογίας, ειδικά για τα νησιά μας, που ζήτησαν οι τρεις εκπρόσωποι. Ο ίδιος ωστόσο έσπευσε να προαναγγείλει ότι αν όλα εξελιχθούν χωρίς κάποια ανατροπή, από την πρωτοχρονιά του 2025, των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ κατά 30% αυτό θα επεκταθεί στα όρια όλου του Νομού, δηλαδή και στην Λήμνο και στον Άγιο Ευστράτιο, που είναι και ένα πάγιο αίτημα του Οικονομικού Επιμελητηρίου αλλά και του (εμπορικού) Επιμελητηρίου Λέσβου, καθώς έχει τεθεί από τον Βαγγέλη Μυρσινιά και τον Παναγιώτη Τατάκη.
Η συνάντηση του προέδρου του κορυφαίου οικονομικού επιστημονικού φορέα του Βορείου Αιγαίου που είναι το Οικονομικό Επιμελητήριο και του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, καθώς και του κ. Αντωνίου ο οποίος μπορεί να μην έχει κάποια άμεση τοπική θεσμική ιδιότητα, ωστόσο είναι ένας εξαίρετος γνώστης των τοπικών αναπτυξιακών ζητημάτων και έχει κάνει σημαντικές προτάσεις κατά καιρούς σε Υπουργεία για το λεγόμενο «αναπτυξιακό ισοδύναμο» και άλλα μέτρα που θα μπορέσουν να ευνοήσουν την περιοχή μας και να τονώσουν την αναπτυξιακή δραστηριότητα, έγινε χωρίς να αναγγελθεί. Αθόρυβα για να μην επιχειρηθεί πολιτικό “καπέλωμα” οι τρεις μετέβησαν στην Αθήνα χωρίς να εμπλέξουν άλλο εκπρόσωπο φορέα και ουσιαστικά αυτό ανοίγει νέους δρόμους για διεκδικήσεις, χωρίς κομματικές πατρότητες, επιρροές και… «κατόπιν ενεργειών μου».
Έτσι κι αλλιώς ο κ. Μπαρούτης από τη θέση του προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου και πρόσφατα κατά την επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανου Κασσελάκη, ήταν εκείνος που ανέδειξε και μάλιστα ηχηρά τα τοπικά ζητήματα και την αδιαφορία που υπάρχει, λέγοντας χαρακτηριστικά όπως έγραψαν και τότε τα Νέα της Λέσβου «έχουμε βαρεθεί να λέμε τα ίδια και τα ίδια χωρίς αποτέλεσμα».
Επίσης και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Γιάννης Μουτζούρης, που έχει και την ιδιότητα του προέδρου της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Λέσβου από τη θέση αυτή και ο ίδιος – αν και ανήκει στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας – δεν σταμάτησε ούτε μέρα να θέτει στο κόμμα του και στην κυβέρνηση τις υποχρεώσεις της και να διεκδικεί με συνέπεια εκ μέρους των εμπόρων του ακριτικού Αιγαίου, τιμώντας με αυτό τον τρόπο την ψήφο των συναδέλφων του.
Για τον Περικλή Αντωνίου δεν χρειάζονται συστάσεις καθώς ως πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου άφησε εποχή με τις διεκδικήσεις του και συνεχίζει ακόμα και τώρα μέσω του ξενοδοχειακού επιμελητηρίου αδιάλειπτα με έγγραφα στα Υπουργεία, με συγκεκριμένες τεχνοκρατικού χαρακτήρα προτάσεις για τα νησιά μας. Ο ίδιος ήταν από τα πρόσωπα που ανέδειξαν την τελευταία 15ετία τα ζητήματα του κτηματολογίου φτάνοντας μέχρι το Συνήγορο του Πολίτη και εξακολουθεί να επιμένει.
Για τους μειωμένους συντελεστές
Οι τρεις εκπρόσωποι ανέφεραν προς τον Υφυπουργό Οικονομικών ότι δεν είναι δίκαιο το σύστημα να ισχύει η ίδια φορολόγηση επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται σε ανεπτυγμένες περιοχές της χώρας με αυτούς που αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα σε περιοχές που υστερούν στην ανάπτυξη, όπως η Λέσβος, ενώ έθεσαν και τα ζητήματα του μεταναστευτικού, τα οποία αποτέλεσαν τροχοπέδη τα προηγούμενα χρόνια για την περιοχή μας. Ο κ. Θεοχάρης ήταν θετικός, μίλησε όμως με ευθύτητα στους εκπροσώπους τοπικών φορέων ότι δεν μπορεί να γίνει κάποια αλλαγή στη φορολογική νομοθεσία που να ενισχύει μία περιοχή μπροστά σε κάποια άλλη, αλλά το φορολογικό σύστημα παραμένει ενιαίο και δεν μπορεί να γίνει και αλλιώς. Τόνισε όμως ότι από τον επόμενο χρόνο ξεκινά η εφαρμογή του μειωμένου ΦΠΑ στα όρια των Νομών και όχι μόνο στα νησιά του μεταναστευτικού, πράγμα που σημαίνει ότι θα ωφεληθούν και η Λήμνος και ο Άγιος Ευστράτιος από την μείωση κατά 30% του ΦΠΑ, καθώς ο κ. Θεοχάρης είπε ότι αυτή η αλλαγή είναι δεδομένη για τον επόμενο χρόνο, άνευ συγκλονιστικού απροόπτου. Ο ίδιος είπε πως ούτως ή άλλως υπάρχει και ευρωπαϊκό υπόβαθρο για την επέκταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ και σε άλλα νησιά, κάτι που μελετά η κυβέρνηση.
Για το Μεταφορικό Ισοδύναμο
Οι τοπικοί εκπρόσωποι έθεσαν και τις δραματικές καθυστερήσεις στην πληρωμή του Μεταφορικού Ισοδύναμου τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους ταξιδιώτες με πλοία και αεροπλάνα, αφού το κράτος οφείλει από το 2022 στις επιχειρήσεις, δεδομένου πως υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες του δεύτερου εξαμήνου αυτού του έτους και όλο το 2023, καθώς επίσης και όλο το 2023 στους επιβάτες των πλοίων και των αεροσκαφών, ενώ ήδη κοντεύει να συμπληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2024!! Επίσης ανέφεραν στον κ. Θεοχάρη ότι υπάρχει μεγάλο αδιέξοδο με το Μεταφορικό Ισοδύναμο καθώς επί της ουσίας είναι σαν να έχει καταργηθεί, μια και υπάρχει μόνο στα χαρτιά χωρίς απολαβή προς τους δικαιούχους. Ο Υφυπουργός από την πλευρά του αναγνώρισε το δίκαιο του αιτήματος, πλην όμως σημείωσε ότι η αρμοδιότητα για το Μεταφορικό Ισοδύναμο ανήκει εξ ολοκλήρου στο Υπουργείο Ναυτιλίας και συγκεκριμένα στη Γενική Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής, καλώντας τους να απευθυνθούν στον Γενικό Γραμματέα, Μανώλη Κουτουλάκη. Εδώ πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι τόσο ο Γενικός Γραμματέας κ. Κουτουλάκης όσο και ο Υφυπουργός Ναυτιλίας με αρμοδιότητα την νησιωτική πολιτική, Γιάννης Παππάς, επανειλημμένα έχουν δεσμευτεί για ομαλοποίηση των πληρωμών χρησιμοποιώντας τις ίδιες δηλώσεις τα τελευταία 2 χρόνια, χωρίς όμως επί της ουσίας να έχει αλλάξει απολύτως τίποτα στις πληρωμές!