Αντίστροφη μέτρηση για τις πληρωμές της έκτακτης στρεμματικής ενίσχυσης του κανόνα de minimis στους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου για την ακαρπία της περιόδου 2020 – 2021, καθώς από σήμερα είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει η πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.
Υπενθυμίζουμε πως μετά το από 15 Φεβρουαρίου πρωτοσέλιδο των Νέων της Λέσβου με το οποίο αναδεικνύαμε την καθυστέρηση πληρωμής των ελαιοπαραγωγών, παρενέβη με επίσημη ανακοίνωσή του ο Βουλευτής Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος είχε προσδιορίσει τις πληρωμές μέχρι τις 15 Μαρτίου. Πράγματι αυτό το χρονοδιάγραμμα φαίνεται πως τηρείται με απόκλιση 2-3 ημερών, καθώς χθες οι πληροφορίες ανέφεραν ότι προχωρούν οι πληρωμές από την Αθήνα.
Έχει ενδιαφέρον να ολοκληρωθεί η διαδικασία για να δούμε ποιες κατηγορίες ελαιοπαραγωγών θα μείνουν εκτός, αν και κανονικά η αρχική απόφαση προέβλεπε την πληρωμή οριζόντια σε όλους.
Τι πληρώνουν
Σύμφωνα με την απόφαση που εκδόθηκε παραμονές Χριστουγέννων για την έγκριση των πληρωμών, το ποσό που θα καταβληθεί, που είναι στα 8.190.000 ευρώ, θα το εισπράξουν όλοι οι ελαιοπαραγωγοί, είτε πρόκειται για κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή για ετεροεπαγγελματίες που εισπράττουν επιδοτήσεις από την ελαιοκαλλιέργεια, κάνοντας δήλωση ΟΣΔΕ.
Η πληρωμή στους ελαιοπαραγωγούς θα γίνει σύμφωνα με τη δήλωση ΟΣΔΕ του έτους 2021 και με βάση στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Αυτό το έτος δηλώθηκαν 387.515 στρέμματα (βιολογικά και συμβατικά), πράγμα που σημαίνει ότι το ποσό ανά στρέμμα για τον κάθε δικαιούχο αναμένεται να διαμορφωθεί στα 21 ευρώ περίπου και αυτή η κατανομή θα γίνει σχεδόν σε 17.000 αγρότες- ελαιοκαλλιεργητές του τόπου μας.
Η στρεμματική ενίσχυση που καταβάλλεται εκτάκτως στους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου είναι μία σημαντική τονωτική ένεση για την τοπική οικονομία και τον αγροτικό τομέα στην παρούσα χρονική και οικονομική συγκυρία. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτό το διάστημα βρίσκονται σε εξέλιξη και οι καλλιεργητικές εργασίες (κλαδέματα-λιπάσματα) στον ελαιώνα του τόπου μας, μετά από μία ελαιοκομική περίοδο που επεφύλαξε και πολύ καλές τιμές για το ελαιόλαδο στους παραγωγούς, αν και η χρονιά αναμένεται να είναι μέτρια ως προς το ύψος της παραγωγής.