- Εκτεταμένη καρπόπτωση στον ελαιώνα της Λέσβου απειλεί να σημαδέψει τη φετινή παραγωγή λόγω ανομβρίας και άλλων παραμέτρων
- Έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου συγκαλεί ο Περιφερειάρχης σήμερα το μεσημέρι για τη δακοκτονία
Η εκτεταμένη καρπόπτωση που δείχνει να απειλεί σοβαρά την ελαιοπαραγωγή της Λέσβου και η οποία τροφοδοτείται κατά κύριο λόγο από την έλλειψη βροχοπτώσεων, ασχέτως αν υπάρχουν προβλήματα κατά ένα μέρος και από τον πυρηνοτρήτη και το δάκο, είναι ένα σοβαρό ζήτημα το οποίο έχει αρχίσει να απασχολεί την περιοχή μας από τα τέλη Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου. Παρά τις ελπίδες των αγροτών ότι θα είχαμε βροχοπτώσεις τουλάχιστον στις αρχές Σεπτεμβρίου για να ενισχυθούν τα δέντρα και να κρατήσουν όλο τον καρπό στα κλαδιά τους, η Λέσβος μέχρι τώρα δεν έχει τις βροχοπτώσεις που χρειάζεται ο ελαιώνας, ο οποίος μαραζώνει.
«Να δούμε πρώτα τι ελιές θα μείνουν για να μαζέψουμε», ήταν η φράση που είπε την περασμένη εβδομάδα στη σύσκεψη που συγκάλεσε η Περιφέρεια με θέμα την μεταφορά μεταναστών για να απασχοληθούν ως εργάτες γης στα χωράφια, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δείξει πως οι συνθήκες για την παραγωγή ελαιόλαδου δεν είναι ευοίωνες, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιοτριβέων Γιώργος Κατζανός. Μιλώντας την Παρασκευή στα Νέα της Λέσβου ο κ. Κατζανός υπογράμμισε ότι «και ο δάκος και η ανομβρία έχουν προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην παραγωγή και ενώ ήμασταν αισιόδοξοι ότι φέτος θα είχαμε μία καλή χρονιά, αυτή η αισιοδοξία αρχίζει να περιορίζεται για να μην σας πω ότι γίνεται απαισιοδοξία».
Η καρπόπτωση
Σε ένα σημαντικό ποσοστό η καρπόπτωση και η συρρίκνωση του καρπού τροφοδοτούνται από την έλλειψη των βροχοπτώσεων και είναι χαρακτηριστική η μαρτυρία του έμπειρου και πολυβραβευμένου τυποποιητή – ελαιοτριβέα Κώστα Πρωτούλη από το Πλωμάρι, ο οποίος μιλώντας στα Νέα της Λέσβου σημείωσε ότι «στα ορεινά που ο καρπός είναι μεγάλος έχουμε αυξημένη δακοπροσβολή, όσο όμως κατεβαίνουμε προς τα πεδινά διαπιστώνουμε ότι ο καρπός δεν έχει δάκο γιατί είναι συρρικνωμένος από την έλλειψη βροχοπτώσεων. Καρπόπτωση καταγράφεται και στις δύο περιπτώσεις».
Το γραφείο του ΕΛΓΑ γιατί το έχουμε;;;
Έχοντας περάσει ένας και πλέον χρόνος από την ίδρυση του γραφείου του ΕΛΓΑ στην Περιφέρεια, το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί οι αρμόδιοι του γραφείου δεν έχουν ήδη καλέσει κλιμάκιο του οργανισμού για να εκτιμήσει την κατάσταση. Μήπως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μέχρι τώρα αδυνατεί να πληρώσει στους αγρότες της Λέσβου την έκτακτη στρεμματική ενίσχυση των 30 ευρώ το στρέμμα σε όλους οριζόντια τους ελαιοπαραγωγούς για την ακαρπία της περιόδου του 2020;
Πρόκειται για υπεσχημένη ενίσχυση για την οποία δεσμεύτηκε γραπτώς λίγο πριν υποβάλλει την παραίτησή του από τη θέση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ο Σπήλιος Λιβανός τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, μιλώντας για άμεση πληρωμή. Μόνο που από τότε δεν έχει δοθεί ούτε ευρώ στους δικαιούχους για την ακαρπία.
Μάλιστα τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνονται προσπάθειες να βρεθούν έστω τα μισά από τα χρήματα που υποσχέθηκε ο κύριος Λιβανός, ώστε να καταβληθούν τελικά στους ελαιοπαραγωγούς 15 ευρώ το στρέμμα ή και λιγότερα. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον γίνεται εύκολα αντιληπτό από τον καθένα ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν θέλει να ακούει για άλλες αποζημιώσεις στη Λέσβο. Το ζητούμενο ωστόσο είναι αν οι φορείς της Λέσβου διεκδικούν με γνώμονα τις προτεραιότητες των ελαιοπαραγωγών ή συμβιβάζονται με τις προτεραιότητες του Υπουργείου Αγροτικής.
Ένα ακόμα ερώτημα έχει να κάνει με το κατά πόσο είναι ενημερωμένος ο Περιφερειάρχης κ. Μουτζούρης από τους συνεργάτες του γι’ αυτά τα θέματα ως προς την προοπτική η Λέσβος να διεκδικήσει και νέα αποζημίωση, αυτή τη φορά για την καρπόπτωση. Μπορεί άραγε κάποιοι να μην ενημέρωσαν τον κ. Μουτζούρη για να μην δυσαρεστηθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης;;;
Μόνος του ο Περιφερειάρχης
Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο κ. Μουτζούρης την Παρασκευή βρισκόταν μόνος του, καθώς ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Πανάγος Κουφέλος είχε ταξιδέψει για το Παρίσι και αυτό την ώρα που ο Περιφερειακός Σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Στρατής Κυρατζής, ζητούσε έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου προκειμένου να γίνει ενημέρωση για τη δακοκτονία. Από την άλλη πλευρά ο υποψήφιος Περιφερειάρχης, Σταμάτης Μαλέλης, σφυροκοπούσε την Περιφερειακή Αρχή για τη μετεγκατάσταση της Κτηνιατρικής.
Ο κ. Μουτζούρης λαμβάνοντας το αίτημα του κ. Κυρατζή ανταποκρίθηκε άμεσα καθορίζοντας έκτακτη συνεδρίαση του κορυφαίου αυτοδιοικητικού οργάνου του Βορείου Αιγαίου για σήμερα Δευτέρα, στις 13:00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Λαγουτάρης θα κάνει ενημέρωση στο σώμα.
Η σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αρχίσει και να τελειώσει μόνο με τα ζητήματα της δακοκτονίας, καθώς αποτελεί μια πρώτης τάξης ευκαιρία τώρα να διαμορφωθεί ένα αίτημα αποζημίωσης των ελαιοπαραγωγών για καρπόπτωση (με άλλα λόγια για την καταβολή έκτακτης ενίσχυσης). Ωστόσο προκειμένου η Λέσβος να θεμελιώσει ένα τέτοιο δικαίωμα θα πρέπει να κληθεί άμεσα κλιμάκιο του ΕΛΓΑ για να εκτιμήσει την κατάσταση, ώστε μετά το τέλος της παραγωγικής περιόδου να υπάρξει μία τέτοια προοπτική, ανάλογα με το μέγεθος και την έκταση του προβλήματος που θα καταγράψει ο ΕΛΓΑ.
Είναι δεδομένο πως δεν καταβάλλονται αποζημιώσεις για τη ζημιά στην παραγωγή λόγω δακοπροσβολής, ενώ αντίθετα η Λέσβος μπορεί να τεκμηριώσει αίτημα καταβολής έκτακτων ενισχύσεων λόγω καρπόπτωσης από την κλιματική αλλαγή. «Έχω σημειώσει και στο παρελθόν πως όταν τα ελαιόδεντρα έχουν παραγωγή σε άνομβρες περιόδους ρίχνουν ένα ποσοστό του καρπού για να μπορέσουν να εξοικονομήσουν δυνάμεις και να κρατήσουν τον υπόλοιπο καρπό. Πέραν των όποιων θεμάτων τίθενται για τη δακοκτονία και υπάρχουν τέτοια, όπως για παράδειγμα ο μη ψεκασμός των βιολογικών χωραφιών, κατά την άποψη της υπηρεσίας μας το σημαντικό ποσοστό της καρπόπτωσης οφείλεται και στην ανομβρία και στον πυρηνοτρήτη», σημείωσε στα Νέα της Λέσβου ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, αποτυπώνοντας ποιες είναι οι εκτιμήσεις των ειδικών της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας.