«Να κρατήσουμε τα θετικά του ΠΑΣΟΚ και να εξαλείψουμε καθετί που πλήγωσε τους Έλληνες»

Spread the love

Ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, βρέθηκε στη Μυτιλήνη, πριν από το Πάσχα, στο πλαίσιο περιοδείας του και πραγματοποίησε ομιλία ενώπιον ενός πολυπληθούς ακροατηρίου στην αίθουσα του Επιμελητηρίου. Μετά την ομιλία του, μίλησε στα «Νέα της Λέσβου» για τα ζητήματα που απασχολούν την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με κυρίαρχα το προσφυγικό και το ΦΠΑ, για τις ευρωεκλογές και το δίλημμα των πολιτών στην κάλπη, αλλά και για τη νέα γενιά στελεχών του ΚΙΝ.ΑΛ. και την προσπάθεια να βάλει την σφραγίδα του στο νέο ξεκίνημα του ΠΑΣΟΚ.

Ήταν μια συγκέντρωση που δεν είχαμε συνηθίσει σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Βλέπετε ν’ αλλάζει το κλίμα και μέσα από τις περιοδείες σας στην υπόλοιπη χώρα;

«Σίγουρα τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα σήμερα σε σχέση με πριν μερικά χρόνια, γιατί πριν μερικά χρόνια δεν είχε κριθεί η πολιτική του κ. Τσίπρα, η οποία ήταν διάψευση όλων των προσδοκιών που καλλιέργησε στον ελληνικό λαό».

Εδώ στο βόρειο Αιγαίο το προσφυγικό είναι το νούμερο ένα ζήτημα που απασχολεί τους πολίτες. Θα το διαπιστώσατε και εσείς…

«Υπάρχει οργή. Λογικό είναι να υπάρχει οργή στον κόσμο διότι ούτε έγινε σοβαρή διαχείριση των φαραωνικών κονδυλίων που δικαιούται η Ελλάδα από την ΕΕ, το 72% των τακτικών κονδυλίων παραμένουν αναπορρόφητα, ενώ οι άνθρωποι αυτοί ζουν σε δύσκολες συνθήκες μέσα στα καμπ και τα νησιά. Μέσα από τη δήλωση της ΕΕ – Τουρκίας, έχουν εγκλωβιστεί σε μια κατάσταση που δημιουργεί κοινωνικά ζητήματα, άρα και οικονομική κρίση, γιατί ο τουρισμός έχει πολύ μεγάλες απώλειες από αυτή την κατάσταση. Η ευθύνη ανήκει εξ ολοκλήρου στον τρόπο που διαχειρίστηκαν από την αρχή αυτή την κρίση».

Τι θα λέγατε ότι πρέπει ν’ αλλάξει για ν’ ανασάνουν τα νησιά και να πάψει να υπάρχει αυτή η κατάσταση;

«Καταρχήν δεν έπρεπε να γίνει η δήλωση ΕΕ – Τουρκίας και να εγκλωβιστεί εδώ ο κόσμος. Έπρεπε να υπάρχει μια πολιτική δίκαιης κατανομής όχι μόνο σε κράτη, αλλά και εντός της χώρας και όχι να εγκλωβιστούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, πολύ περισσότερο όταν δεν ήρθαν για να μείνουν στη χώρα, θέλουν να φύγουν. Επίσης, η γραφειοκρατία, θα πρέπει να κρίνει γρηγορότερα τα αιτήματα ασύλου και βέβαια να πιέσουμε για αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου που ήδη το έχουμε θέσει στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, ώστε να μην είναι η πρώτη χώρα εισδοχής υπεύθυνη για την απονομή ασύλου, αλλά το σύνολο της ΕΕ. Και τελευταίο, τα χρήματα που δικαιούται η Ελλάδα να αξιοποιηθούν έτσι ώστε τα έργα που μπορούν, να γίνουν. Τα χρήματα είναι πάρα-πάρα πολλά και είναι απαράδεκτο να υπάρχει ένα κομμάτι κονδυλίων που ελέγχεται από τον OLAF, τον οργανισμό ελέγχου για απάτη και διαφθορά, για κακοδιαχείριση. Αυτά εκθέτουν διεθνώς τη χώρα πέρα από τις εικόνες των βιασμών, των θανάτων που βλέπουμε καθημερινά στα ΜΜΕ».

Από τις Ευρωεκλογές τι περιμένει το ΚΙΝ.ΑΛ.; Ποιες είναι οι προσδοκίες σας με βάση το κλίμα που εισπράττετε;

«Εγώ πιστεύω και είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι μπορούμε να φέρουμε ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό και να κάνουμε το πρώτο βήμα ανατροπής του σημερινού μικρο-δικομματισμού που παράγει μισαλλοδοξία, ανορθολογισμό και δεν επιτρέπει να κουβεντιάσουμε τα μεγάλα θέματα με ορατές υπαρκτές λύσεις. Πρέπει να καταλάβουνε οι πολίτες ότι στις Ευρωπαϊκές εκλογές κάθε ψήφος στη Νέα Δημοκρατία, είναι ψήφος στο λαϊκό κόμμα όπου κυριαρχεί η κυρία Μέρκελ, που μέσω της θεσμικής στασιμότητας που προτείνει, η Ευρώπη θα παραμείνει μια μεγάλη αγορά χωρίς ενιαίους κανόνες, χωρίς περισσότερη Δημοκρατία. Μια Γερμανική Ευρώπη. Και από την άλλη κάθε ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ είναι ψήφος σε ένα κόμμα της ευρωπαϊκής αριστεράς στο οποίο επικυριαρχούν φωνές, όπως του κ. Μελανσόν, βαθιά αντιευρωπαϊκές. Γι’ αυτό επιδιώκουμε στήριξη της παράταξής μας, των φιλελεύθερων, των σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων, ώστε να έχουμε ισχυρή εντολή, ν’ αλλάξουν οι συσχετισμοί στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και να προχωρήσουμε σε μια Ευρώπη περισσότερης αλληλεγγύης και περισσότερης πολιτικής ενοποίησης στην Ευρώπη της σύγκλισης και όχι στην Ευρώπη της απόκλισης που μας οδηγούν οι σημερινές πολιτικές».

Ανήκετε στη νέα γενιά πολιτικών. Πιστεύετε ότι είναι η εποχή των νέων ανθρώπων; Είναι αυτό που ζητάει ο κόσμος, φρέσκα πρόσωπα και φρέσκιες ιδέες;

«Ο κόσμος και η κοινωνία ζητάει ανανέωση, τα κόμματα όμως αντιστέκονται σθεναρά. Αυτή είναι η απόλυτη πραγματικότητα. Και ο αγώνας ο δικός μου είναι η παράταξή μας όχι μόνο να περάσει στη νέα γενιά ηλικιακά, αλλά να περάσει σε μια νέα εποχή όπου ο ορθός λόγος, ο ριζοσπαστισμός, η σύγκρουση με τα μεγάλα συμφέροντα, να είναι δομικό χαρακτηριστικό όλων των κινήσεων και των πρακτικών της. Εμείς, ο χώρος του ΠΑΣΟΚ έχει σφραγίσει την Ελλάδα τα χρόνια της μεταπολίτευσης, έχει προσφέρει πολλά, έκανε και λάθη, τώρα όμως έρχεται μια νέα εποχή. Πρέπει να κρατήσουμε τα θετικά της πορείας μας, αλλά να εξαλείψουμε κάθε στάση και πρακτική που πλήγωσε τον ελληνικό λαό. Αυτό σημαίνει νέα αρχή, αυτό σημαίνει νέα προσπάθεια και για εμένα τώρα ας κάνουμε ένα βήμα ισχυρό, προς ένα διψήφιο ποσοστό και στο μέλλον πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Είμαι αισιόδοξος να κάνουμε ένα άλμα για να πρωταγωνιστήσουμε ξανά στο πολιτικό προσκήνιο της χώρας».

Εδώ στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου η υποψηφιότητα του Παναγιώτη Χριστόφα είναι μια υποψηφιότητα από την οποία το ΚΙΝ.ΑΛ. έχει προσδοκίες ότι μπορεί να κάνει την έκπληξη στις εκλογές;

«Ξέρω πολλά χρόνια τον Παναγιώτη Χριστόφα, ήμασταν συνοδοιπόροι στην ΠΑΣΠ. Είναι ένας άνθρωπος, ηθικός, άξιος και αξιοπρεπής και πιστεύω ότι θα πρέπει να τον τιμήσουν οι κάτοικοι του Βορειοανατολικού Αιγαίου και να του δώσουν την ευκαιρία να δείξει τις δυνατότητες που έχει για να βοηθήσει τον τόπο σας. Και το λέω αυτό γιατί το πολιτικό σκηνικό έχει ανάγκη από τέτοιους ανθρώπους, αυτοδημιούργητους».

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση