- «Δεν φτάνει το σκάνδαλο, προσπαθούν και να το κουκουλώσουν από την Αθήνα», δηλώνει εμμέσως πλην σαφώς ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, υπογραμμίζοντας ότι έπρεπε να είχε ζητηθεί η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή
- «Μπήκαμε στην πρώτη γραμμή εκπροσωπώντας τους πολίτες και όχι για να τρώμε καρπαζιές από την Αθήνα στην Επιτροπή», δηλώνει ο Γιάννης Βατός
Νέα παρέμβαση έκανε χθες από τα Νέα της Λέσβου ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου Περικλής Αντωνίου, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το ζήτημα του κτηματολογίου, καθώς ενώ αναμένονται οι ψηφιακές αναρτήσεις των διορθώσεων, όπως γίνεται για όλη την Ελλάδα, ειδικά για τη Λέσβο θα ανακοινωθεί φιάσκο, μια και ελάχιστες διορθώσεις έχουν γίνει σε σχέση με τα χιλιάδες κτήματα που περιμένουν τη σωστή θέση στους χάρτες για τη Μυτιλήνη και τη Γέρα.
Η Ελληνικό Κτηματολόγιο φαίνεται τον τελευταίο μήνα να έχει κόψει κάθε επαφή με τη Λέσβο, ενώ και από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σιγή ιχθύος, παρότι και το προηγούμενο διάστημα είχε ξεκινήσει παρασκηνιακά ένας διάλογος για το πώς μπορούσε το όλο θέμα να τεθεί σε μία νέα βάση υπό την αιγίδα των Κοινοτήτων, στα διοικητικά όρια των οποίων θίγονται οι αγροτικές εκτάσεις, με την προϋπόθεση να μπει μπροστά το Τεχνικό Επιμελητήριο, με τη στήριξη του Δήμου Μυτιλήνης.
Ο Π. Αντωνίου
«Είναι τουλάχιστον ντροπή για τον τόπο και τους φορείς του να παραδοθεί σε αυτή τη μορφή το κτηματολόγιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να καλούνται οι πολίτες να κάνουν τις διορθώσεις στις περιουσίες τους, όταν η Ελληνικό Κτηματολόγιο έχει έσοδα 200 εκατομμυρίων ευρώ και αποθεματικό μισό δις ευρώ», είπε ο κ. Αντωνίου. Και συνέχισε: «Πρόκειται για πρόκληση έναντι της τοπικής κοινωνίας, καθώς πραγματικά το πρόβλημα της Λέσβου και συγκεκριμένα δύο περιοχών, της Γέρας και της Μυτιλήνης είναι ελάχιστο για να αντιμετωπιστεί και γνωρίζω ότι υπάρχει από τις Κοινότητες όλη εκείνη η διάθεση να συμβάλλουν σε περίπτωση που η Κτηματολόγιο αποφασίσει την επανακτηματογράφηση που είναι και το δίκαιο και αναγκαίο για τον τόπο».
Ο κ. Αντωνίου τονίζει ότι έχει χαθεί ήδη σημαντικός χρόνος για το κτηματολόγιο εκφράζοντας την ανησυχία του ότι η Ελληνικό Κτηματολόγιο με την αδράνειά της απέναντι στο ζήτημα της Λέσβου προσπαθεί να τον εξαντλήσει για να φτάσουμε στα τέλη του έτους και να παραδώσει, όπως είναι, τις λανθασμένες καταχωρήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μάλιστα ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων ανέβασε τους τόνους υποστηρίζοντας ότι «έπρεπε ήδη να είχε ζητηθεί η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής στη βουλή για το σκάνδαλο του κτηματολογίου, ώστε να πληρώσουν οι πραγματικοί υπεύθυνοι και όχι ο κάθε μικροϊδιοκτήτης που είναι αναγκασμένος να προσφεύγει στη δικαιοσύνη για να αποδείξει τα αυτονόητα και πολλές φορές με οικονομικό βάρος, που μπορεί να φτάνει και την αξία του ακινήτου του, ειδικά όταν πρόκειται για αγροκτήματα κάτω των 2 στρεμμάτων».
Πού βρίσκεται η Επιτροπή
Σε σχέση τώρα με τη δραστηριότητα της Επιτροπής που έχει συσταθεί υπό τον Δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη δεν υπάρχει κάποια επίσημη εξέλιξη, πλην δυο παρεμβάσεων από τον Συντονιστή του Δικτύου κοινοτήτων Λέσβου, Βασίλη Μαμώλη, ο οποίος ζήτησε ενημέρωση από το Δήμαρχο για το πού βρίσκεται το όλο θέμα. «Έχω ζητήσει ενημέρωση από τον κ. Κύτελη γιατί κρινόμαστε και εμείς ως Δίκτυο Κοινοτήτων για τη συμμετοχή μας στην Επιτροπή», είπε ο κ. Μαμώλης. Και συνέχισε: «Ο κ. Κύτελης μου είπε ότι κάνει κάποιες ενέργειες περιμένοντας και από τον κ. Αθανασίου και υπ’ αυτή την έννοια βρισκόμαστε σε στάση αναμονής».
Την ίδια ώρα σιγή ιχθύος και στο Τεχνικό Επιμελητήριο, ιδιαίτερα μετά τη ρήξη στις σχέσεις του Δημάρχου με τον πρόεδρο του επιστημονικού φορέα, Στρατή Μανωλακέλλη, για το έργο της Αγίας Κυριακής και το ζητούμενο είναι αν οι δύο πλευρές μπορούν πλέον μετά τα γεγονότα που προηγήθηκαν την περασμένη εβδομάδα να συνυπάρξουν γύρω από το ίδιο τραπέζι. Πάντως καθώς για το θέμα του κτηματολογίου θα κριθούν για την αξιοπιστία τους και ο Δήμαρχος Μυτιλήνης και ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, κύκλοι των δύο πλευρών υποστήριζαν χθες στα Νέα της Λέσβου ότι δεν θα είχαν πρόβλημα οι δυο τους μαζί με τα άλλα μέλη της επιτροπής να καθίσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι, προκειμένου να “επανασυντονίσουν”.
Ιδιαίτερα μάλιστα όταν ένα πιθανό ναυάγιο του κτηματολογίου θα προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στην εικόνα της Δημοτικής Αρχής, δεδομένου ότι βρίσκονται μετέωρα και ακίνητα που αποτελούν δημοτική περιουσία μεταξύ των άλλων. Πέραν του ότι θα φανεί ότι ο Δήμος δεν κατάφερε να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των δημοτών του.
Η απουσία Μανούσου
Σημαντικός παράγοντας το μέλος της Επιτροπής για το κτηματολόγιο ο Αντιδήμαρχος Γέρας, Παράσχος Μανούσος, που θα μπορούσε να παίξει αυτό το διάστημα τον κρίσιμο ρόλο φέρνοντας κοντά όλες τις πλευρές, καθώς η περιοχή που εκπροσωπεί έχει πληρώσει το βαρύτερο τίμημα στο κτηματολόγιο. Ωστόσο λόγω του τραγικού συμβάντος στην οικογένειά του βιώνει στιγμές βαθύτατου πένθους και βρίσκεται απομονωμένος.
Αν και η Επιτροπή έπρεπε να είχε συνεδριάσει εδώ και μέρες για να εξετάσει τα δεδομένα, από την άλλη πλευρά δεν φαίνεται τουλάχιστον σε δημόσια βάση και κάποιο ενδιαφέρον από τους τρεις βουλευτές του Νομού Λέσβου, οι οποίοι ενημερώθηκαν αναλυτικά από την Επιτροπή τον προηγούμενο μήνα για το τι συμβαίνει με το κτηματολόγιο και διαμορφώθηκε ένα κοινό διεκδικητικό πλαίσιο, το οποίο δήλωσαν ότι θα στηρίξουν.
Φυσικά εδώ θα πρέπει να τονιστεί πως προέχουν οι ενέργειες του κυβερνητικού βουλευτή Χαράλαμπου Αθανασίου προς τα αρμόδια υπουργεία, καθώς στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής, παρόντων των βουλευτών, αυτό ουσιαστικά είχε ειπωθεί: Να ξεκινήσει μία διαδικασία πρόσκλησης του Γενικού Διευθυντή της Κτηματολόγιο και του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης στη Μυτιλήνη, ώστε εδώ επί τόπου να κληθούν οι αρμόδιοι να δεσμευτούν για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Ωστόσο αντί γι’ αυτό φαίνεται ότι στην καλύτερη περίπτωση θα έρθει ο Γενικός Διευθυντής της Κτηματολόγιο στην Μυτιλήνη, αλλά και αυτό μέχρι τώρα δεν έχει οριστικοποιηθεί.
Η παρουσία Βατού
Η έλευση Υφυπουργού και Γενικού Διευθυντή από την Αθήνα ήταν η πρόταση που είχε καταθέσει στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής το μέλος – εκπρόσωπος της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννης Βατός, ο οποίος απαντώντας χθες σε σχετική ερώτηση των Νέων της Λέσβου είπε: «Εμείς στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής κατόπιν της πρότασής μου, που εγκρίθηκε ομόφωνα, εξουσιοδοτήσαμε τους βουλευτές και τον Δήμαρχο να λάβουν όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες (και αν χρειαστεί και εμείς ως μέλη να συμβάλουμε), ώστε να έρθουν στη Μυτιλήνη ο Υφυπουργός Ψηφιακής διακυβέρνησης και ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικό Κτηματολόγιο.
Πιστεύω ότι αυτή η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη να τους καλέσουν στη Μυτιλήνη, έπρεπε όμως σε τελική ανάλυση στο ενδιάμεσο να είχαμε συνεδριάσει ξανά για να δούμε αν υπάρχουν κάποια προβλήματα, αρρυθμίες και ανεπάρκειες ώστε να παρέμβουμε για να ξεπεραστούν. Αυτός είναι ο ρόλος μας, δεν έχουμε διακοσμητικό ρόλο, έχουμε ουσιαστικό και αυτό δεν το διαπραγματεύομαι με κανέναν. Εκπροσωπούμε τους πολίτες και δεν πρέπει η Επιτροπή να μένει αδρανής. Δεν μπήκαμε στην πρώτη γραμμή για να εκτεθούμε, πολύ δε, περισσότερο δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε καρπαζιές από την Αθήνα», είπε καταλήγοντας ο Δημοτικός Σύμβουλος της αντιπολίτευσης.