Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών αύριο Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου, που ειδικά την σημερινή εποχή παραμένει ζητούμενο όσο ποτέ. Η περίοδος της πανδημίας στην Ελλάδα, όπως και σε πολλές άλλες χώρες, πολλαπλασίασε τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας και όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η Αντιδήμαρχος Εθελοντισμού και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δήμητρα Αλεξανδρή, «αν δεν μιλήσουν, αν τα θύματα δεν καταγγείλουν τη βία, αν εμείς που είμαστε γύρω τους και δίπλα τους δεν τους παροτρύνουμε να το πράξουν, αν δεν κινητοποιηθούν, δεν θα μπορέσουμε να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της σιωπής και της βίας. Η βία κατά των γυναικών, όλων των ηλικιών, είναι η πιο κοινή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βία που στις μέρες μας οδηγεί ακόμα και στο θάνατο. Ο σεβασμός προς τις γυναίκες και τα δικαιώματά τους, είναι σεβασμός προς τον ίδιο τον άνθρωπο και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε».
Ο Δήμος Μυτιλήνης, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα υποστήριξης των γυναικών που υφίστανται οποιαδήποτε μορφή βίας, όπως σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική, λεκτική, καθώς επίσης και των γυναικών που αντιμετωπίζουν πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. άνεργες, άπορες, μονογονείς, άτομα με ειδικές ανάγκες, κλπ.), υλοποιεί τη δράση για τη λειτουργία του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών, ένα έργο που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020», με εξασφαλισμένους πόρους για την συνέχιση λειτουργίας της δομής έως και το Σεπτέμβριο του 2023.
Όλα τα θύματα κακοποίησης μπορούν να αναζητήσουν και να βρουν βοήθεια με τους εξής τρόπους:
- Καλέστε το 100, ή αν δεν μπορείτε να μιλήσετε, στείλτε γραπτό μήνυμα (sms)στο 100, με: Ακριβή διεύθυνση, Ονοματεπώνυμο, Είδος επείγουσας ανάγκης (π.χ. «κινδυνεύει η ζωή μου», «δέχομαι βία από το σύζυγό μου»). Εάν δεν μπορείτε εσείς να επικοινωνήσετε με το 100, ζητήστε από κάποιον άλλον να ειδοποιήσει τις Αρχές για εσάς (π.χ. από κάποιον οικείο ή το γιατρό σας).
- Για αίτημα φιλοξενίας στον Ξενώνα του Δήμου Μυτιλήνης, ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και κατευθύνσεις / οδηγίες, τηλεφωνήστε στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Μυτιλήνης, στο 22510 34470.
- Αναζητήστε ιατρική περίθαλψη και πείτε στο γιατρό όλη την αλήθεια.
- Υποβάλλετε δωρεάν μήνυση στο πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα.
- Καλέστε τη γραμμή SOS 15900 (αστική χρέωση), της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, που λειτουργεί όλο το 24ωρο, για ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και φιλοξενία στον Ξενώνα. Επικοινωνία και μέσω e-mail στο [email protected].