Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Νέα εποχή στην αντιμετώπιση των παθήσεων του προστάτη

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Η νέα μέθοδος αντιμετωπίζει την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη με τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, περιορίζοντας την νοσηλεία και τις παρενέργειες του χειρουργείου στο ελάχιστο 
  • «Μέχρι το καλοκαίρι θα έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή στο νοσοκομείο Μυτιλήνης για όλους τους ασθενείς της Λέσβου», διαβεβαιώνει ο διοικητής Γιώργος Καμπούρης  

Νέα εποχή στην αντιμετώπιση των παθήσεων του προστάτη και συγκεκριμένα της καλοήθους υπερπλασίας και των προβλημάτων που αυτή δημιουργεί στους άνδρες της μέσης ηλικίας και πάνω ανοίγει για το Βοστάνειο ο διοικητής, Γιώργος Καμπούρης, ο οποίος εισηγήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο και τη διοίκηση την προμήθεια του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, ώστε να εφαρμοστεί η μέθοδος Turis στα χειρουργεία του προστάτη για το νοσοκομείο Μυτιλήνης.  

Η μέθοδος Turis είναι ό,τι πιο πρόσφατο έχει να επιδείξει η ιατρική τεχνολογία για την αντιμετώπιση των παθήσεων του προστάτη και εφαρμόζεται σε όλο τον κόσμο για την διουρηθρική εξάχνωση, ενώ έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τη μέθοδο που χρησιμοποιεί σήμερα το νοσοκομείο.

Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι η απόφαση της διοίκησης για αναβάθμιση των ουρολογικών χειρουργείων και των παρεχόμενων υπηρεσιών στους ασθενείς με νεφρολογικά προβλήματα λαμβάνεται σε μία περίοδο, κατά την οποία το νοσοκομείο Μυτιλήνης αλλά και γενικότερα η δημόσια περίθαλψη της χώρας μας βιώνουν τη μεγάλη κρίση της πανδημίας και αυτό, αν μη τι άλλο, δείχνει ότι μπορούν να γίνουν βήματα μπροστά και σε δύσκολους καιρούς. Ταυτόχρονα τροφοδοτεί και τις ελπίδες για ακόμα μεγαλύτερα βήματα και εξέλιξη του τοπικού νοσηλευτικού Ιδρύματος που αποτελεί το αποκούμπι για τους κατοίκους της Λέσβου, όταν θα αφήσουμε πίσω μας τον κορονοϊό που επί του παρόντος μαίνεται.

Μετά την επικύρωση της απόφασης από το Διοικητικό Συμβούλιο ανοίγουν οι διαδικασίες για τον καθορισμό των προδιαγραφών του εξοπλισμού, ώστε να γίνει η προκήρυξη και να ολοκληρωθεί η προμήθεια. Ο προϋπολογισμός του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για την εφαρμογή της μεθόδου Turis  ανέρχεται στα 120.000 ευρώ, τα οποία θα καταβάλλει από τον προϋπολογισμό του το Βοστάνειο, ελπίζοντας να επιτύχει μέσα από την διαγωνιστική διαδικασία και μία ικανοποιητική έκπτωση.

 

Υπάρχει γιατρός

Στο ερώτημα αν μπορεί να εφαρμοστεί η μέθοδος Turis στο νοσοκομείο (υπάρχει δηλαδή εμπειρία στο ιατρικό προσωπικό του ουρολογικού τομέα), αυτό ήταν το πρώτο που διερεύνησε ο διοικητής κ. Καμπούρης, και διαπιστώνοντας ότι ένας εκ των ουρολόγων έχει εργαστεί πάνω σε αυτή τη μέθοδο όταν βρισκόταν σε κεντρικό νοσοκομείο των Αθηνών, προχωρά στο επόμενο στάδιο της προμήθειας του εξοπλισμού.  

 

Η μέθοδος Turis

Η μέθοδος Turis είναι μια νέα μέθοδος που καθιστά πλέον την αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη υπόθεση μιας ημέρας. Βασίζεται στο συνδυασμό της κλασικής διουρηθρικής προστατεκτομής κατά την οποία ο προστάτης αφαιρείται διουρηθρικά (διά της ουρήθρας δηλαδή) και της ταυτόχρονης πλάσμα-εξάχνωσης του προστάτη. 

Ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Καμπούρης ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο ότι μεγάλος αριθμός ουρολογικών επεμβάσεων εκτελείται διουρηθρικά. Παραδοσιακά, οι συσκευές που χρησιμοποιούνται, στηρίζονται στην διπολική αγωγή ρεύματος σε ειδικά διαμορφωμένα ενδοσκοπικά εργαλεία, με τα οποία ο ουρολόγος τέμνει, καυτηριάζει και εξαχνώνει τους ιστούς-στόχους. Ο υπάρχων εξοπλισμός του Βοστάνειου βασίζεται σε παλαιότερη μονοπολική τεχνολογία, και έχει διαπιστωθεί η ανάγκη χρήσης συστήματος προηγμένης τεχνολογίας, κατάλληλου για ρεζεκτοσκόπηση υπό φυσιολογικό ορό, καθώς επιτυγχάνονται τα παρακάτω: 

Πιο άμεση αποκατάσταση του ασθενή και λιγότερο κόστος για το νοσοκομείο, καθώς επιτυγχάνεται εκτομή ακόμα και μεγάλου προστάτη (πάνω από 100gr) με διουρηθρική επέμβαση σε μια συνεδρία. Σημειώνεται ότι οι μεγάλοι προστάτες αντιμετωπίζονταν συνήθως με ανοιχτή χειρουργική. 

Ο περιορισμός του χρόνου διαπιστώθηκε ότι επιτυγχάνεται με ρεζεκτοσκόπιο που χρησιμοποιεί αγκύλη μεγάλων διαστάσεων (πλάτους τουλάχιστον 5,3mm και ύψους τουλάχιστον 4,3mm), καθώς επίσης και με ηλεκτρόδιο εξάχνωσης σχήματος οβάλ (μεγάλης επιφάνειας εξάχνωσης τουλάχιστον 3,5mm2), το οποίο διαθέτει κεραμική μόνωση στο πάνω μέρος.

Ο κ. Καμπούρης τονίζει πως απαιτείται μικρός χρόνος καθετηριασμού (μία – δύο ημέρες) και ότι μειώνεται ο χρόνος παραμονής του ασθενούς στο νοσοκομείο. Επομένως μειώνεται το κόστος νοσηλείας ανά ασθενή.

Επίσης μειώνεται η πιθανότητα συνδρόμου διουρηθρικής απορρόφησης λόγω της χρήσης φυσιολογικού ορού (saline) ως διατατικό υγρό, ενώ έχουμε και ελάχιστη θερμική βλάβη των γύρω ιστών κατά την επέμβαση, με αποτέλεσμα να μην προκαλούνται ρικνωτικές ουλές. Επιπλέον, η ελάχιστη θερμική βλάβη συμβάλλει στην ευχέρεια διάγνωσης της ιστολογικής εξέτασης.

Από τα πλεονεκτήματα της νέας μεθόδου είναι ότι μειώνεται η ανάγκη για μετάγγιση στον ασθενή που μπαίνει στο χειρουργείο, ακόμα και σε μηδενικό επίπεδο, καθώς είναι «εικονικά αναίμακτη επέμβαση», λόγω της εξαιρετικής αιμόστασης που πραγματοποιεί με μικρή θερμική διασπορά.

Επιπλέον, δεν απαιτείται η χρήση πλάκας γείωσης ασθενούς, λόγω του ότι το ρεύμα είναι συγκεντρωμένο μεταξύ του ηλεκτροδίου και του ρεζεκτοσκοπίου.

Ο κ. Καμπούρης υπογραμμίζει πως με το συγκεκριμένο ουρολογικό σύστημα αναβαθμίζεται η αντιμετώπιση ογκολογικών περιστατικών καρκίνου ουροδόχου κύστης, στα οποία οι υποτροπές είναι συχνό φαινόμενο λόγω αδυναμίας αναγνώρισης των αληθών ορίων της βλάβης. Η δυνατότητα έγκαιρης αναγνώρισης της υποτροπής ή της αρχόμενης βλάβης σε συνδυασμό με την δυνατότητα να αναγνωριστούν με την μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια τα χειρουργικά όρια του όγκου και να υπάρξει η πλήρης εξαίρεσή του, οδηγεί σε μειωμένο αριθμό επανεπεμβάσεων, καλύτερη ογκολογική αντιμετώπιση των περιστατικών, μείωση των υποτροπών, του άγχους και της ταλαιπωρίας των ασθενών, καθώς και σε αύξηση της βεβαιότητας του χειρουργού ότι έχει αντιμετωπίσει τον ασθενή με τον καλύτερο τρόπο. Ωστόσο να τονίσουμε πως η συγκεκριμένη μέθοδος, όπως και αυτή που χρησιμοποιεί σήμερα το νοσοκομείο, ΔΕΝ εφαρμόζονται για την αφαίρεση καρκίνου του προστάτη, δηλαδή για ριζική προστατεκτομή! Η ριζική προστατεκτομή είναι μία πιο βαριά διαδικασία που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με αυτές τις μεθόδους.

 

Ο εξοπλισμός

Ο αιτούμενος εξοπλισμός αποτελείται από βιντεοεπεξεργαστή με καταγραφικό, πηγή φωτισμού, γωνιακή/ουρολογική κάμερα, οθόνη απεικόνισης, τροχήλατο, διαθερμία και ρεζεκτοσκόπιο και είναι κατάλληλος για εξάχνωση προστάτη υπό φυσιολογικό ορό και για τον εντοπισμό/διάγνωση πρώιμων βλαβών στην κύστη (NMIBC).

Ο προστάτης “αγκαλιάζει” την αρχή της ουρήθρας ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη και όταν υπερτρέφεται φράζει τη δίοδο των ούρων. Ο σκοπός του χειρουργείου είναι να “ανοίξει” εκ νέου το πέρασμα των ούρων αφαιρώντας τον υπερτροφικό προστατικό ιστό.

Η μέθοδος Turis επιτυγχάνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αφαίρεση του υπερτροφικού αδένα γιατί συνδυάζει δύο δυνατότητες: Και το “κόψιμο” της κλασικής διουρηθρικής προστατεκτομής αλλά και την εξάχνωση με laser. Έχοντας δυο διαφορετικά εργαλεία που προσαρμόζονται στη συσκευή Turis ο ιατρός κατά τη διάρκεια του χειρουργείου επιλέγει αν θα κάνει εξάχνωση ή αφαίρεση του προστάτη.

 

Ο Γιώργος Καμπούρης

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση των Νέων της Λέσβου ο διοικητής του νοσοκομείου Μυτιλήνης διαβεβαίωσε ότι το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι η νέα μέθοδος Turis θα εφαρμόζεται σε όλους τους ασθενείς με καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, που θα απευθύνονται στο Βοστάνειο, αλλάζοντας το επίπεδο περίθαλψης και νοσηλείας. «Με όραμα την ανάπτυξη του νοσοκομείου μας συνεχίζουμε προσηλωμένοι να κάνουμε βήματα προς τα εμπρός και μάλιστα σε μία δύσκολη συγκυρία όπου το μεγάλο βάρος όλων μας είναι στραμμένο στην αντιμετώπιση της πανδημίας», είπε ο κ. Καμπούρης. Και συνέχισε: «Αυτό όμως δεν λειτουργεί αποτρεπτικά στο να μπορέσουμε να αναπτύξουμε και να βελτιώνουμε καθημερινά τους τομείς και τις υπηρεσίες προς τους κατοίκους των ακριτικών νησιών μας, υπηρετώντας αυτό το σκοπό για τον οποίο μας περιβάλλουν με την εμπιστοσύνη τους και μας υποστηρίζουν το Υπουργείο Υγείας και η 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου».

 

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img