Νέα πολεμοφόδια στη “μάχη” κατά των πυρκαγιών

Από τη συνεδρίαση του ΣΟΠΠ χθες το πρωί, στο παλαιό Δημαρχείο Μυτιλήνης
Spread the love

  • Με περισσότερους μόνιμους και εποχικούς πυροσβέστες, νέα περιπολικά και εξοπλισμό ενισχύεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία για την αντιπυρική περίοδο

Με περισσότερα πολεμοφόδια από ποτέ ετοιμάζονται να ξεκινήσουν τη “μάχη” για την προστασία των δασών μας την ερχόμενη αντιπυρική περίοδο η Πυροσβεστική, ο Δήμος Μυτιλήνης, η Διεύθυνση Δασών, η Αστυνομία, ο Στρατός, οι εθελοντές και όλες οι εμπλεκόμενες Υπηρεσίες. Αυτό διαπιστώθηκε χθες κατά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας που συγκάλεσε ο Δήμος, στην αίθουσα του παλιού Δημαρχείου, όπου τα στελέχη της Π.Υ. ανακοίνωσαν ότι φέτος έχει αυξηθεί το προσωπικό, μόνιμο και εποχικό, φθάνοντας τα 264 άτομα, θα παραληφθούν νέα οχήματα και περιπολικά, ενώ αναμένεται να δημιουργηθεί βάση στο Μεγαλοχώρι για μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), με σκοπό την επιτήρηση των δασών όλο το 24ωρο. 

Επιπλέον, από πέρυσι, στο νησί μας λειτουργεί η Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων που έχει στελεχωθεί με 35 δασοκομάντος, οι οποίοι προσφέρουν τα μέγιστα στην έγκαιρη επέμβαση και καταστολή των πυρκαγιών.

Αντιπυρικές ζώνες και πυροφυλάκια

Στην αρχή της συνεδρίασης ο Δήμαρχος, Παναγιώτης Χριστόφας, αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις και τις ενέργειες που έχουν ξεκινήσει από το Δήμο για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, όπως η δημιουργία των αντιπυρικών ζωνών που θα ξεκινήσει στις αρχές Μαΐου και οι μελέτες για τα πυροφυλάκια. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Καρασάββας, ο οποίος ευχαρίστησε την Πυροσβεστική Υπηρεσία, τη Διεύθυνση Δασών και τους εθελοντές για την άριστη συνεργασία, τονίζοντας ότι από την 1η Μαΐου θα πιάσει δουλειά το εποχικό προσωπικό για τον καθαρισμό εντός των οικισμών και από την 1η Ιουνίου θα προσληφθούν οι συμβασιούχοι για τις αντίστοιχες εργασίες σε δασικές περιοχές.

«Οι δασικές πυρκαγιές δεν μπορούν να σβήσουν μόνο από εμάς», είπε στην τοποθέτησή του ο Περιφερειακός Διοικητής Π.Υ. Βορείου Αιγαίου, Αλέξανδρος Κουβακάς, ζητώντας τη συνδρομή όλων, κυρίως σε επίπεδο πρόληψης, αλλά και καταστολής. Μιλώντας με αριθμούς, ο κ. Κουβακάς τόνισε ότι φέτος η Π.Υ. Μυτιλήνης και τα Κλιμάκια έχουν ενισχυθεί με οχτώ άτομα επιπλέον, τρεις μόνιμους υπαλλήλους από μεταθέσεις και πέντε εποχικούς, οι οποίοι συνολικά φθάνουν τα 226 άτομα. Σε αυτούς δεν συμπεριλαμβάνονται οι 38 υπάλληλοι που στελεχώνουν την Πυροσβεστική Υπηρεσία του Αεροδρομίου. 

Ο Περιφερειακός Διοικητής μίλησε επίσης για επιπλέον περιπολικά και τόνισε ότι τα GPS που έχουν τοποθετηθεί πάνω στα οχήματα της Πυροσβεστικής, των Δήμων και της Περιφέρειας από πέρυσι επιτρέπουν τον άμεσο εντοπισμό τους σε περίπτωση συμβάντος. Ακόμη τόνισε την αναγκαιότητα κατάρτισης σχεδίων οργανωμένης απομάκρυνσης, εκκένωσης από οικισμούς, αν και όποτε αυτό απαιτηθεί, όπως συνέβη στα Βατερά, τη Βρίσα και το Σταυρό το καλοκαίρι του 2022.

Τα εναέρια μέσα

 Σε ό,τι αφορά τα εναέρια μέσα, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής στο Νομό Λέσβου, Παναγιώτης Μπιμπούδης, ανέφερε ότι τα πετζετέλ αεροσκάφη θα έρθουν στο νησί μας μέσα στον επόμενο μήνα, ενώ το ελικόπτερο αναμένεται μεταξύ 10 – 20 Ιουνίου. Ο κ. Μπιμπούδης επεσήμανε και ορισμένες ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε επίπεδο προετοιμασίας από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, όπως ο έλεγχος των δασικών και των αγροτικών δρόμων για την αποκατάσταση της βατότητας, η προμήθεια νέων υδροστομίων, ο έλεγχος των γεωτρήσεων και των δεξαμενών, καθώς και ο έλεγχος καλωδίων του ΔΕΔΔΗΕ που θεωρούνται επικίνδυνα.

Οι χωματερές

Τις δικές του επισημάνσεις έκανε ο Διοικητής της Π.Υ. Μυτιλήνης, Γρηγόρης Πέτρου, για τη διαχείριση των υπολειμμάτων αγροτικών καλλιεργειών ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς σε παράνομες χωματερές, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν. Ο κ. Πέτρου ζήτησε επίσης να μεριμνήσουν οι Δήμοι και η Διεύθυνση Δασών για τη δημιουργία σημείων αναστροφής των πυροσβεστικών οχημάτων, δεδομένου ότι δεν είναι πάντα δυνατή η επιστροφή τους εξαιτίας της στενότητας πολλών δρόμων. 

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής Δασών Λέσβου, Φώτης Κράλλης, ενημέρωσε τα μέλη του ΣΟΠΠ για τα έργα που υλοποιεί το Δασαρχείο, ύψους 5,7 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση των δασών, τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, κλπ. μέσα από το πρόγραμμα “Antinero”. Παράλληλα πρότεινε την αυστηροποίηση των αποφάσεων για την απαγόρευση κυκλοφορίας στα δάση, ως μέτρο πρόληψης των πυρκαγιών.

Τέλος, παίρνοντας το λόγο ο Αστυνομικός Διευθυντής Λέσβου, Κώστας Παπάζογλου, σημείωσε ότι η Αστυνομία διαθέτει 8 περιπολικά σε όλο το νησί και λειτουργεί πέντε σημεία επιτήρησης, τέσσερα στο Δήμο Μυτιλήνης και ένα στο Δήμο Δυτικής Λέσβου. Επίσης, διαθέτει λεωφορεία για τη μεταφορά προσωπικού ανά πάσα στιγμή. Όπως τόνισε, το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι η άμεση ανταπόκριση σε κάθε συμβάν για την επιτυχή αντιμετώπισή του.


ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ

Παράταση έως τις 15 Ιουνίου

Παράταση ως τις 15 Ιουνίου ανακοινώθηκε χθες στην προθεσμία καθαρισμού οικοπέδων κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Η παράταση των 45 ημερών κρίθηκε αναγκαία για να προλάβουν οι ιδιώτες να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους, όπως ειπώθηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση του ΣΟΠΠ. 

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση στους πολίτες «να ξεπεράσουμε τον περσινό αριθμό καθαρισμών, στο πλαίσιο μιας συλλογικής προσπάθειας έναντι ενός φαινομένου που θα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο στην αντιμετώπισή του. Πέρυσι 700.000 καθάρισαν τα οικόπεδά τους και με αυτόν τον τρόπο προστάτευσαν τις περιουσίες τους και βοήθησαν την Πυροσβεστική στην καταπολέμηση των πυρκαγιών».

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση