Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

Νέες ελπίδες για νέο Λιμεναρχείο 

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

 

  • Επανέρχεται μετά από χρόνια στο προσκήνιο το θέμα της μετεγκατάστασης του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης μέσα στο χώρο του λιμανιού
  • Ενδιαφέρον από το Δήμο, ο οποίος προσβλέπει σε λύση – πακέτο από την οποία θα ανακτήσει το κολυμβητήριο για να το αξιοποιήσει 

Ζωντανεύουν οι ελπίδες για να αποκτήσει το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης ένα σύγχρονο κτίριο και να μετεγκατασταθεί από τον ακατάλληλο χώρο στον 2ο όροφο του παλιού κτιρίου που στεγάζεται, χωρίς δυνατότητα πρόσβασης των ΑμεΑ. Με τις προσπάθειες των στελεχών του λιμενικού σε τοπικό επίπεδο έχει ξεκινήσει ένας ανεπίσημος διάλογος με το Υπουργείο Ναυτιλίας και μάλιστα η πρόσφατη επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Λιμένων, στη Μυτιλήνη, έρχεται να ενισχύσει τις ελπίδες ότι μπορεί σύντομα να έχουμε αποτελέσματα.

Έχοντας αφήσει θετικές εντυπώσεις κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Μυτιλήνη, στο πλαίσιο του συντονισμού με τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης, Μάνο Λογοθέτη, για την έκδοση της βίζας-εξπρές στους Τούρκους τουρίστες ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Βαγγέλης Κυριαζόπουλος, συναντήθηκε με τα στελέχη του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης και συζητήθηκε το στεγαστικό. 

Ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων Βαγγέλης Κυριαζόπουλος

Ο κ. Κυριαζόπουλος φέρεται να αντιλήφθηκε το σοβαρό στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Λιμεναρχείο δηλώνοντας θετικός να βοηθήσει και ο ίδιος από την πλευρά του, ώστε να τρέξουν με πιο γρήγορους ρυθμούς οι εξελίξεις γι’ αυτό το θέμα.

Υπενθυμίζουμε ότι το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης έφτασε μια ανάσα πριν μετεγκατασταθεί όταν ήταν πρόεδρος στο Λιμενικό Ταμείο ο Κώστας Κορδώνης, ο οποίος πρότεινε την ανέγερση ενός ορόφου πάνω από το κτίριο των αποθηκών του Τελωνείου και του Λιμενικού Ταμείου για τη στέγαση του Λιμεναρχείου. Σε επίπεδο Λιμενικών Αρχών ο Λιμενάρχης που είχε ασχοληθεί διεκδικώντας ανθρώπινους χώρους για τη στέγαση των υπηρεσιών του Λιμεναρχείου ήταν ο Κώστας Τζίλας, ο οποίος είχε φτάσει σε ένα καλό επίπεδο διαλόγου με την τότε ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας, ωστόσο μετά την αποστρατεία του το θέμα έπαψε να αποτελεί προτεραιότητα για τις επόμενες ηγεσίες του Λιμεναρχείου, δεδομένου πως οι επόμενοι Λιμενάρχες ήταν αξιωματικοί από αλλού που έρχονταν και έφευγαν, ενώ ο κ. Τζίλας ως ντόπιος γνώριζε τα προβλήματα. 

Αυτή τη φορά η παρουσία του κ. Κυριαζόπουλου στη Λέσβο τροφοδότησε τις ελπίδες ότι μπορεί να μπει το νερό στο αυλάκι για να φτάσει η όλη προσπάθεια σε κάποιο αποτέλεσμα. Μάλιστα ο ίδιος φέρεται να δήλωσε ότι οι πόροι για την ανέγερση ενός νέου κτιρίου που θα στεγάσει αξιοπρεπώς τις υπηρεσίες του λιμεναρχείου μπορούν να βρεθούν και σε αυτό το πλαίσιο ξεναγήθηκε σε χώρους προς αξιοποίηση γι’ αυτό το σκοπό μέσα στο λιμάνι για την ανέγερση κτιρίου. Σε αντίθεση με το σχέδιο του Κώστα Κορδώνη για αξιοποίηση του ορόφου στα υφιστάμενα κτίρια των αποθηκών του Τελωνείου και του Λιμενικού Ταμείου, αυτή τη φορά ο χώρος που υποδείχθηκε στον γενικό γραμματέα είναι η βορειοανατολική πλευρά του κολυμβητηρίου και συγκεκριμένα στο χώρο μεταξύ κολυμβητηρίου και του δρόμου από τον οποίο τα αυτοκίνητα βγαίνουν από το λιμάνι. 

Αν και οι συζητήσεις μέχρι τώρα γίνονται σε ανεπίσημη βάση δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να επισημοποιηθούν σύντομα και ίσως γίνουν αναφορές και στη σύσκεψη που προγραμματίζεται να γίνει την Παρασκευή στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου, όπου θα τεθούν ζητήματα της περιοχής μας.

Ο Δήμος Μυτιλήνης

Ο Δήμος Μυτιλήνης παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις, δεδομένης και της δεδηλωμένης πρόθεσης του Δημάρχου, Παναγιώτη Χριστόφα, για αξιοποίηση εάν αυτό είναι δυνατό του υφιστάμενου κτιρίου του κολυμβητηρίου και αυτό με στόχο να δώσει στους δημότες ένα πιο σύντομο αποτέλεσμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δήμαρχος επεξεργάζεται ένα εξαιρετικό σχέδιο για αξιοποίηση του παλιού κολυμβητηρίου σε συνάρτηση με το χώρο των παλιών αποθηκών και ενδεχομένως το στεγαστικό ζήτημα του Λιμεναρχείου να αποτελεί κατά κάποιο τρόπο και το “δούρειο ίππο” για να μπορέσει ο Δήμος με πιο γρήγορες διαδικασίες να απεμπλέξει το κολυμβητήριο από τη χερσαία ζώνη του λιμανιού. 

Η αξιοποίηση του κολυμβητηρίου μπορεί να γίνει μόνο με αυτόν τον τρόπο αν απεμπλακεί από τη χερσαία ζώνη του λιμανιού και ο αρμόδιος φορέας για να ανάψει το πράσινο φως είναι η Γενική Γραμματεία Λιμένων, πέρα φυσικά από την ΕΤΑΔ ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Η Δημοτική Αρχή Χριστόφα δίνοντας χωρίς αναβολές άμεσες λύσεις σε ζητήματα της καθημερινότητας που χρόνιζαν και αγανακτούσαν τους πολίτες, ταυτόχρονα επεξεργάζεται τους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους, όλα εκείνα που στο τέλος της πενταετίας θα έχουν φέρει το Δήμο Μυτιλήνης σε ένα άλλο επίπεδο. 

Σε αυτή τη βάση η προοπτική αξιοποίησης χώρου του λιμανιού για την ανέγερση νέου Λιμεναρχείου (αν τελικά επικυρωθεί η συγκεκριμένη χωροθέτηση που υποδεικνύουμε σήμερα!) θα έρθει να «ανοίξει το παιχνίδι» για την επίτευξη «λύσης-πακέτου» που θα αφορά και το κολυμβητήριο και αυτό θα αλλάξει την εικόνα της Μυτιλήνης, καθώς για πρώτη φορά μετά από χρόνια, τα ερείπια που βλέπουν οι επισκέπτες φτάνοντας με τα πλοία θα δώσουν τη θέση τους σε σύγχρονες εγκαταστάσεις.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img