- Στα μέσα του επόμενου μήνα θα υπογραφεί η νέα προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου και Εταιρείας για 83 θέσεις με συμβάσεις 3 μηνών
Αγώνα δρόμου έχει ξεκινήσει ο Δήμος Μυτιλήνης για να μπορέσει να εξασφαλίσει προσωπικό μέσω της ΔΕΔΑΠΑΛ, αφού στις 31 Ιανουαρίου λήγουν οι συμβάσεις των εργαζομένων. Η νέα Δημοτική Αρχή δίνει μάχη με τον χρόνο για να μην μείνουν κενές οι θέσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα και την ίδια ώρα έχει πάρει “χαρτί και μολύβι” εξετάζοντας τα οικονομικά δεδομένα, αφού πλέον εξαντλείται η έκτακτη επιχορήγηση που είχε λάβει γι’ αυτό τον σκοπό ο πρώην Δήμαρχος, Στρατής Κύτελης. Στόχος του Παναγιώτη Χριστόφα είναι να έχουν υπογραφεί οι νέες συμβάσεις μέχρι τις 15 – 20 Φεβρουαρίου, διατηρώντας τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας.
Η τελευταία προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Μυτιλήνης και της ΔΕΔΑΠΑΛ υπεγράφη τον περασμένο Ιούλιο και αφορά 83 εργαζόμενους με μπλοκάκια παροχής υπηρεσιών, οι οποίοι απασχολούνται κατά κύριο λόγο στον τομέα της Καθαριότητας, αλλά και σε διάφορες άλλες Υπηρεσίες όπου υπάρχουν κενές θέσεις. Αρχικά η σύμβαση προέβλεπε ότι θα παρέμεναν για 5 μήνες, αλλά στην πορεία αποφασίστηκε παράταση μέχρι και το τέλος αυτού του μήνα.
Τα τελευταία 2 χρόνια οι δαπάνες μισθοδοσίας των εργολάβων που απασχολούνται στον Δήμο Μυτιλήνης μέσω της ΔΕΔΑΠΑΛ καλύπτονται από έκτακτες χρηματοδοτήσεις που διέθετε το Υπουργείο Μετανάστευσης. Ωστόσο, οι τελευταίες πιστώσεις που εγκρίθηκαν το περασμένο καλοκαίρι και ήταν 600.000 ευρώ εξαντλούνται αυτό το μήνα και γι’ αυτό η νέα Δημοτική Αρχή προσπαθεί να εξασφαλίσει πιστώσεις είτε από πόρους τους Δήμου ή από νέα επιχορήγηση.
120.000 ευρώ το μήνα
Το κόστος της μισθοδοσίας των 83 εργολάβων ανέρχεται σε 120.000 ευρώ το μήνα και όπως έχει αποφασίσει ο Π. Χριστόφας, η νέα προγραμματική σύμβαση θα αφορά στον ίδιο αριθμό θέσεων αλλά με συμβάσεις μικρότερου χρονικού διαστήματος. «Επεξεργαζόμαστε λύσεις για να διατηρήσουμε αυτές τις θέσεις για 3 – 4 μήνες, ανάλογα με τα οικονομικά δεδομένα. Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που έχουμε να καλύψουμε αυτό το κόστος από δικούς μας πόρους, ενώ παράλληλα θα αιτηθούμε έκτακτη επιχορήγηση από το Υπουργείο Μετανάστευσης, όπως γινόταν και στο παρελθόν», δήλωσε ο Δήμαρχος στα “Νέα της Λέσβου”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία σύναψης νέας προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου και ΔΕΔΑΠΑΛ είναι αρκετά χρονοβόρα, αφού θα πρέπει να εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, να συζητηθεί στη Δημοτική Επιτροπή ή στο Δημοτικό Συμβούλιο και στη συνέχεια να ληφθεί απόφαση από την Διοίκηση της Εταιρείας. Για τον λόγο αυτό εκτιμάται ότι οι νέες συμβάσεις θα είναι έτοιμες προς το τέλος του επόμενου μήνα.
Η νέα Διοίκηση
Από κει και πέρα βέβαια, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί άμεσα το τοπίο και σε ό,τι αφορά τη νέα Διοίκηση της ΔΕΔΑΠΑΛ, μετά από την αντιπαράθεση που υπήρξε μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η πλειοψηφία όρισε τους εκπροσώπους της στη Γενική Συνέλευση των μετόχων (όπως έπραξε και ο Δήμος Δυτικής Λέσβου) αλλά η παράταξη Κουφέλου απείχε, προειδοποιώντας ότι θα προσφύγει κατά αυτής της απόφασης για λόγους νομιμότητας.
Τις επόμενες ημέρες θα λάβουν ανάλογες αποφάσεις και οι Δήμοι Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου που μετέχουν από πέρυσι στη ΔΕΔΑΠΑΛ, σύμφωνα με το νέο νόμο του Υπουργείου Περιβάλλοντος που επέβαλλε την κατάργηση της αντίστοιχης Εταιρείας που λειτουργούσε στη Λήμνο, την αποδοχή της σχετικής απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και την τροποποίηση του καταστατικού.
Η συγχώνευση
Τέλος, μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να ξεκαθαριστεί τι μέλλει γενέσθαι με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την δημιουργία ενός Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων για όλο το Βόρειο Αιγαίο, όπως αντίστοιχα σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Για να συμβεί όμως αυτό, βασική προϋπόθεση είναι να υπάρχουν υποδομές αλλά και οικονομική στήριξη των Δήμων για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες υποχρεώσεις ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων, σύμφωνα και με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε διαφορετική περίπτωση, θα κληθούν να “πληρώσουν το μάρμαρο” για μια ακόμη φορά οι δημότες, αν το κόστος μετακυλιστεί στα ανταποδοτικά τέλη που καταβάλλονται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.