ΝΕΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑ: Τι είναι τελικά η Ευρώπη;

Spread the love

Το σύγγραμμα «Σπουδάζοντας την Ευρώπη» – Εκδόσεις ΕΥΡΑΣΙΑ αποτελεί ένα νέο συλλογικό έργο αλλά κι ένα σύγχρονο ακαδημαϊκό εγχειρίδιο για τους φοιτητές κι όχι μόνο. Είναι μια «απάντηση» στο τι σημαίνει να «ανήκουμε» στην Ευρώπη ως φοιτητές, ως πολίτες, ως νέοι επιστήμονες. Το βιβλίο έχει υλοποιηθεί σε επιμέλεια του καθηγητή Διεθνών & Ευρωπαϊκών Θεσμών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου Πάνου Γρηγορίου, ενώ συμμετέχουν κι άλλοι 13 συγγραφείς, όπου μέσα από ποικίλες θεματικές και διεπιστημονικές οπτικές, επιχειρούν να ξεδιπλώσουν το πολύπλοκο παζλ που ονομάζουμε «Ευρωπαϊκή εμπειρία».

Ο κ. Γρηγορίου σε δηλώσεις του ανέφερε: «Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις ΕΥΡΑΣΙΑ (Αθήνα), το συλλογικό έργο «Σπουδάζοντας την Ευρώπη». Την επιμέλεια του τόμου την έχω εγώ, ενώ συμμετέχει και μια πλειάδα διακεκριμένων ερευνητών (Καθηγήτρια Βάλια Καϊμάκη,  Δρ. Ευαγγελία Βλάχου, Δρ. Κωνσταντίνα Δημητρούλη, Δρ. Ελευθερία Φτακλάκη,  Δρ. Κλειώ Χατζηδανιήλ), αλλά και νεότερων ερευνητών».

Ο κ. Γρηγορίου, που είναι και κάτοχος της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet από το 2002 σημείωσε: «Το “Σπουδάζοντας την Ευρώπη” είναι καρπός των επιστημονικών δράσεων του Εργαστηρίου Κοινωνικών και Πολιτικών Θεσμών και της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet του Πανεπιστημίου. Πρόκειται για μια συγγραφική προσπάθεια που με έναν απλό τρόπο προσεγγίζει όλες τις συνιστώσες της ευρωπαϊκής ενοποίησης, επιτρέποντας στον αναγνώστη να τις γνωρίσει και να τις κατανοήσει. Η μεθοδολογική του συγκρότηση (ερευνητικά ερωτήματα, ερωτήσεις αυτογνωσίας, υποθέσεις εργασίας) το καθιστούν ιδιαίτερα εύχρηστο σε φοιτητές, νέους ερευνητές και γενικότερα σε ανθρώπους, που επιθυμούν να μελετήσουν το κοινό ευρωπαϊκό εγχείρημα. Το βιβλίο στη Μυτιλήνη μπορείτε να το βρείτε στο βιβλιοπωλείο Χατζηδανιήλ».

Ανάμεσα στους συγγραφείς είναι κι η Μυτιληνιά σύμβουλος του βουλευτή, Παναγιώτη Παρασκευαΐδη, Μάρω Καραμανώλη, η οποία ασχολείται ενεργά και με τα ακαδημαϊκά. Στο σύγγραμμα αναφέρθηκε στο ζήτημα της οικονομίας και της κοινωνίας στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Συνοχής, αναλύοντας θέματα, όπως η Πολιτική Συνοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ευρωπαϊκά Διαθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία, αλλά και η πολιτική συνοχή της Ευρώπης για την περίοδο 2021-2027. Επίσης, στο σύγγραμμα συμμετέχει, όπως ήδη υπογραμμίστηκε, και η Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας και Ιστορικός αλλά και ιδιοκτήτρια του ομώνυμου βιβλιοπωλείου στη Μυτιλήνη, Κλειώ Χατζηδανιήλ, η οποία έγραψε για την Ιστορία των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάνοντας μια αναδρομή στην ιστορία της Ευρώπης.

Πιο αναλυτικά στο σύγγραμμα συμμετέχουν και οι: Βάλια Καϊμάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια στο τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου – δημοσιογράφος, Κατερίνα Αποστολίδου, Νομικός και Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας και Κοινωνικών Πολιτικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ευαγγελία Βλάχου, Διδάκτωρ Νομικής, Κωνσταντίνα Δημητρούλη, Διδάκτωρ Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας – δημοσιογράφος, Γεωργία Παπανικολάου, Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Ελευθερία Φτακλάκη, Διδάκτωρ Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Γεωργία Χρονοπούλου, Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Μαρία Λαδά, υποψήφια διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Κωνσταντίνα Λιόντου, υποψήφια διδάκτωρ Νομικής, Ελευθερία Τερζούδη, υποψήφια διδάκτωρ Κοινωνιολογίας και Μιλτιάδης Χατζημανωλάκης, υποψήφιος διδάκτωρ Κοινωνιολογίας.

Στο βιβλίο, σύμφωνα με τα περιεχόμενα, πραγματεύονται πολλά ζητήματα, με βασικές ενότητες – και με την σειρά που υπάρχουν στα περιεχόμενα του συγγράμματος – την Ιστορία των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ενωσιακό Θεσμικό Περιβάλλον, ωστόσο προς το παρόν αποτελεί μόνο πανεπιστημιακό εγχείρημα.

Η Ευρώπη δεν είναι απλώς ένας γεωγραφικός χώρος ή μια πολιτική ένωση. Είναι ένα πεδίο δυναμικών κοινωνικών, πολιτισμικών και ιστορικών εξελίξεων που είναι πάντα επίκαιρες και αφορούν όλους και αξίζει να μελετηθούν με διεπιστημονικό τρόπο.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση