Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα τα ξημερώματα του Σαββάτου, όταν σημειώθηκαν εκτεταμένες καταπτώσεις βράχων στο λόφο του Προφήτη Ηλία, στο Πλωμάρι. Στη 1 μετά τα μεσάνυχτα οι κάτοικοι άκουσαν δυνατούς κρότους και λίγα δευτερόλεπτα μετά ένιωσαν τη γη κάτω από τα πόδια τους να τρέμει.
Αρχικά νόμιζαν ότι συνέβη σεισμός, αλλά βγαίνοντας από τα σπίτια τους διαπίστωσαν ότι είχαν αποκολληθεί μεγάλα τμήματα βράχων από το λόφο. Τα βράχια κατέστρεψαν την πίσω πλευρά ενός σπιτιού διαλύοντας τον τοίχο, ενώ οι ιδιοκτήτες βρίσκονταν μέσα χωρίς ευτυχώς να τραυματιστούν και προκάλεσαν ζημιές σε ένα ακόμη σπίτι, μία αποθήκη, ένα στάβλο και ένα δίκυκλο.
Το νησί μας τα τελευταία χρόνια έχει δοκιμαστεί από τα φυσικά φαινόμενα (σεισμός, πλημμύρες, χιονοπτώσεις) και οι κατολισθήσεις δεν αποτελούν πρωτοφανές συμβάν ειδικά για το Πλωμάρι, όπου ο δρόμος προς Μελίντα θεωρείται τυπικά κλειστός από το καλοκαίρι του 2017, όταν λόγω του μεγάλου σεισμού σημειώθηκαν επικίνδυνες καταπτώσεις. Αλλά και στην περιοχή του Προφήτη Ηλία, οι κάτοικοι γνώριζαν για τον κίνδυνο να αποκολληθούν τα βράχια πάνω από τα σπίτια τους και είχαν ζητήσει πριν πολλά χρόνια την λήψη μέτρων. Το αίτημά τους έμεινε “στα χαρτιά”, όμως, πλέον η έκτακτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί απαιτεί την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων φορέων.
Αυτοψία
Η ανταπόκριση του Δήμου το πρωί του Σαββάτου ήταν άμεση και από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο σημείο ο Αντιδήμαρχος Πλωμαρίου, Μανώλης Αρμενάκας και στη συνέχεια ο Δήμαρχος Σπύρος Γαληνός, μαζί με τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Νίκο Καρασάββα, ενώ ενημερώθηκαν η Αστυνομική Διεύθυνση, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι αρμόδιοι φορείς. Σε συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας αποφασίστηκε, για λόγους ασφαλείας, η εκκένωση 14 σπιτιών, οι κάτοικοι των οποίων φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχεία της περιοχής Πλωμαρίου.
Παράλληλα, στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας , ο Πρόεδρος, Στρατής Μανωλακέλλης, μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου, ο γεωλόγος της Περιφέρειας, Δημήτρης Ακριώτης, καθώς και δύο γεωλόγοι της περιοχής, ο Διονύσης Ματαράγκας και η Μυρσίνη Βαρτή, βρέθηκαν στο σημείο για να παρέχουν εξειδικευμένη βοήθεια.
Εκκένωση 29 σπιτιών
Την Κυριακή επισκέφθηκε το Πλωμάρι επιστημονική Ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με επικεφαλής τον Καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος και Πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα, ο οποίος έδωσε τις πρώτες οδηγίες για τις περαιτέρω ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε να αρθεί η επικινδυνότητα στο σημείο της κατολίσθησης και να γίνουν οι εργασίες που απαιτούνται.
Ακολούθησε νέα σύσκεψη στο Δημαρχείο Πλωμαρίου, όπου έγινε η οριοθέτηση του επικίνδυνου τμήματος και αποφασίστηκε η εκκένωση συνολικά 29 σπιτιών.
Μετά από αίτημα της Περιφέρειας και του Δήμου, σήμερα θα επισκεφθούν το Πλωμάρι στελέχη του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) για να εκτιμήσουν την κατάσταση, ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών, καθώς και στερεωτικές εργασίες προκειμένου να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.
Άμεσα μέτρα
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανησυχία συνέχισης του φαινομένου εντείνεται από το γεγονός ότι ο χειμώνας είναι μπροστά και ήδη γι’ αυτή την εβδομάδα προβλέπονται έντονα καιρικά φαινόμενα με ισχυρές βροχές, που ενδεχομένως να επηρεάσουν την κατάσταση των βράχων. Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Αντιδήμαρχος Πλωμαρίου, «πάνω απ’ όλα, προέχει η ασφάλεια των πολιτών. Ευτυχώς, δεν θρηνήσαμε θύματα, αλλά πρέπει άμεσα να κινηθεί ο κρατικός μηχανισμός και να ληφθούν τα μέτρα που χρειάζονται. Οι αρμόδιες Υπηρεσίες πρέπει να συντονιστούν και να συνεργαστούν ώστε να εκτελεστούν οι εργασίες που θα υποδείξουν οι ειδικοί. Μιλάμε για 60 περίπου κατοίκους που δεν μπορούν να ξεσπιτωθούν μέσα στο χειμώνα και πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους το συντομότερο δυνατό».
Ο κ. Αρμενάκας τόνισε επίσης ότι θα ζητήσει την λήψη ειδικών μέτρων για την στήριξη αυτών των κατοίκων, όπως απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ΕΝΦΙΑ, πάγωμα των δόσεων σε δάνεια, επιδότηση ενοικίου, κ.ά..