“Νυφούλα” η Λέσβος…

Spread the love


Σε πολύ υψηλά επίπεδα βρίσκονται τα ποσοστά ανθοφορίας το διάστημα που διανύουμε στον ελαιώνα της Λέσβου και αυτό τροφοδοτεί τις προσδοκίες για μία καλή ελαιοπαραγωγική χρονιά το ερχόμενο φθινόπωρο και χειμώνα, μετά από διαδοχικές χρονιές με μικρές παραγωγικές περιόδους.

Η ανθοφορία στη Λέσβο είναι ανεπτυγμένη αυτό το διάστημα σε επίπεδα πάνω από τις προσδοκίες των ελαιοπαραγωγών του τόπου μας και μάλιστα αυτό σε μία χρονιά όπου έχουμε σχετική καθυστέρηση στην ανάπτυξη του ανθού, καθώς επηρέασαν προς αυτήν την κατεύθυνση οι χαμηλές θερμοκρασίες του Μαρτίου. Σε κάθε περίπτωση, στα πιο χαμηλά υψόμετρα ο ανθός καταγράφεται πολύ πιο ανεπτυγμένος σε σχέση με τα πιο ορεινά, όπου δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η διαδικασία της ανθοφορίας, λόγω των συνθηκών του Μαρτίου, όπως σημειώσαμε παραπάνω.  

Ίσως η καλύτερη περιγραφή για τη φετινή ανθοφορία είναι αυτή που έκανε με το δικό του τρόπο,  χθες, μιλώντας στα Νέα της Λέσβου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιοτριβείων Γιώργος Κατζανός σημειώνοντας πως «ανθό έχουν ακόμα και οι κορμοί θα σας έλεγα για να τονίσω ότι πάμε πολύ καλά στην ανθοφορία, όπως όμως και εσείς γνωρίζετε, το ποσοστό της καρπόδεσης είναι αυτό που θα κρίνει την επόμενη ελαιοκομική περίοδο και ως προς αυτό παραμένουμε επιφυλακτικοί γιατί θυμάστε και πέρυσι και πρόπερσι τι έγινε από τις κλιματολογικές συνθήκες». Και συνέχισε: «Τα ξέρετε πολύ καλά και εσείς ως δημοσιογράφος, καθώς βλέπω από τα ρεπορτάζ σας ότι είστε συγκρατημένος και δεν καλλιεργείτε φρούδες ελπίδες στους αγρότες μας».

Πράγματι το ποσοστό της καρπόδεσης είναι αυτό που θα κρίνει την επόμενη ελαιοκομική περίοδο και γι’ αυτό το λόγο παρά την αισιοδοξία οι αγρότες, αλλά και γενικότερα οι επαγγελματίες του ελαιολάδου, όπως εν προκειμένω οι ελαιοτριβείς, είναι συγκρατημένοι, καθώς από αύριο το βράδυ η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει δώσει βροχοπτώσεις στη Λέσβο, οι οποίες αν δεν είναι ιδιαίτερα έντονες και περιοριστούν νυχτερινές ώρες θα κάνουν καλό στον ελαιώνα. Όταν όμως,  όπως ξέρουν καλά οι αγρότες, οι βροχοπτώσεις είναι έντονες σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να λειτουργήσουν καταστρεπτικά για την ανθοφορία, περιορίζοντάς την σε ένα μικρό ποσοστό. 

Τρανό παράδειγμα η περσινή περίοδος που υπέστη ζημιά από τις κλιματολογικές συνθήκες και η ανθοφορία, αλλά και αργότερα ακόμα και στην καρπόδεση ο μικρός καρπός σε μέγεθος πιπεριού  έπεφτε αρρωστημένος από τις καιρικές συνθήκες πάνω από τα δέντρα και γι’ αυτό άλλωστε ως γνωστόν η περιοχή μας διεκδικεί αποζημίωση για απώλεια παραγωγής στο στάδιο καρπόδεσης (αν και κάτι τέτοιο σύμφωνα με τον Οργανισμό του ΕΛΓΑ δεν δικαιολογείται και απαιτούνται πολιτικές αποφάσεις).

Άσπρη μέρα… 

Από το Πλωμάρι μέχρι το Μανταμάδο και από τον Πολιχνίτο μέχρι τη Μυτιλήνη η ανθοφορία βρίσκεται στα καλύτερα επίπεδα των τελευταίων ετών και ακόμα έχουμε και συνέχεια, όπως προαναφέραμε, για τα ορεινά. Όπως σημείωσε στα Νέα της Λέσβου ο Αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού Σκοπέλου Γέρας, Κώστας Ροδίτης «βλέπουμε ότι η ανθοφορία είναι σε ένα ποσοστό της τάξης του 95% και δεν είμαι υπερβολικός. Μακάρι να εξελιχθούν όλα ομαλά και να έχουμε μία μεγάλη παραγωγική χρονιά. Την έχει ανάγκη ο τόπος τώρα, που και οι συνθήκες για το ελαιόλαδο και τις τιμές παραγωγού είναι θετικές, ενώ ένας λόγος παραπάνω και για εμάς ως Συνεταιρισμό που θα βγούμε στην αγορά με νέο σύγχρονο τελευταίας τεχνολογίας μηχανολογικό εξοπλισμό στο ελαιοτριβείο μας».

Στο Πλωμάρι ο  Κώστας Πρωτούλης παρακολουθεί τις κλιματολογικές συνθήκες σημειώνοντας ότι «ευχόμαστε να πάνε όλα καλά, θεωρώ όμως ότι έχει μείνει πίσω φέτος η ανθοφορία λόγω των κλιματολογικών συνθηκών του Μαρτίου και περιμένουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία και στα ορεινά. Να δούμε ποια θα είναι και τα ποσοστά της επιτυχίας στην καρπόδεση ώστε να τοποθετηθούμε πιο συγκεκριμένα»,  είπε ο βραβευμένος τυποποιητής και ελαιοτριβέας, ο οποίος την τελευταία δεκαετία έχει επηρεάσει σημαντικά τη διαμόρφωση των τιμών παραγωγού για το ελαιόλαδο στον τόπο μας.

Από τα νότια στα βόρεια, το μέλος του Συνδέσμου Ελαιοτριβείων, Βασίλης Κοκκινοφόρος, εκτιμά ότι η φετινή ανθοφορία είναι τρεις φορές πάνω σε σχέση με την περσινή, τονίζει όμως και ο ίδιος τους αστάθμητους παράγοντες. «Οι βροχές που άκουσα για τα μέσα της εβδομάδας και ότι μετά θα ανέβουν και πάλι οι θερμοκρασίες με ανησύχησαν και δεν μπορούμε να κάνουμε και κάτι για να προστατεύσουμε τα δέντρα. Άρα μπορεί να έχουμε καλή ανθοφορία, ο καιρός είναι όμως αυτός που αποφασίζει. Ελπίζουμε μετά από τόσες χρονιές με απώλεια παραγωγής φέτος να σταθούμε ως τόπος τυχεροί, το δικαιούμαστε και καθώς είναι και καλές οι τιμές να μπορέσουν και οι αγρότες μας να βγάλουν καλό μεροκάματο, ένα έσοδο από τα χωράφια τους, να κινηθεί και ο δικός μας κλάδος που τόσα έχουμε επωμισθεί», είπε ο ίδιος.

Από τη δική του πλευρά ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ακρασίου, Χρήστος Κουτλής, επισημαίνοντας ότι η φετινή ανθοφορία προδιαθέτει για μία καλή παραγωγική χρονιά υπογράμμισε ότι «η δακοκτονία είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο στο οποίο θα πρέπει να δείξουν οι εμπλεκόμενοι τη δέουσα προσοχή. Προσοχή και στους ψεκασμούς, αλλά και για να έχουμε τα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα σε επαρκείς ποσότητες στην ώρα τους για τη Λέσβο, καθώς και μία σειρά από άλλους παράγοντες που έχουμε θέσει και ως Σύνδεσμος Ελαιοτριβείων στην Περιφέρεια και δεν μπορεί να πει ότι δεν γνωρίζει», είπε ο κ. Κουτλής.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση