Ο δάκος απειλεί την παραγωγή

Spread the love


  • Αν και μόλις πριν από λίγες μέρες τέλειωσε το πρώτο ράντισμα “βράζει” ο δάκος, όπως καταγράφεται στις παγίδες
  • Παρέμβαση – μομφή για τη δακοκτονία από τον πρώην Γενικό Διευθυντή Στρατή Ψαριανό και προσκλητήριο Κατζανού για να αποτραπούν τα χειρότερα

Σε μία χρονιά που η ελαιοπαραγωγή στη Λέσβο αναμένεται μεγάλη, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες έστω και πρόωρες εκτιμήσεις θα αγγίξει τους 20.000 τόνους, ο ελαιώνας βρίσκεται αντιμέτωπος με την καταστροφή λόγω των αυξημένων πληθυσμών του δάκου, οι οποίοι καταγράφονται δυστυχώς και μετά το πρώτο ράντισμα από το οποίο φαίνεται ότι πέρασε αλώβητο το επιβλαβές έντομο!

Στις 27 Ιουνίου με το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ τους τα Νέα της Λέσβου ενημέρωναν την τοπική κοινωνία για το ύψος της παραγωγής με τον τίτλο «Πολλές ελιές, πολύς και ο δάκος» και σημειώναμε τότε καθώς βρισκόταν στα τελειώματά του το πρώτο ράντισμα ότι μένει να δούμε την απόδοση του ψεκασμού από το δάκο που θα καταγράψουν οι παγίδες. Για όσους δεν γνωρίζουν από αυτή τη διαδικασία να σημειώσουμε επιγραμματικά ότι οι παγίδες τοποθετούνται σε διάφορες περιοχές από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και παρακολουθούνται ανά συγκεκριμένα διαστήματα, καταγράφοντας τους αριθμούς των εντόμων, από τους οποίους φαίνεται αν υπάρχει σε έξαρση ο δάκος ή όχι.

Εκτός από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας, παγίδες τοποθετούν και ιδιώτες ελαιοτριβείς και αγρότες θέλοντας να έχουν την εικόνα από τον πληθυσμό του δάκου στις περιοχές που καλλιεργούν. Είναι ενδεικτικό ότι το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελαιοτριβέων Λέσβου, Βασίλης Κοκκινοφόρος, έχει τοποθετήσει 36 παγίδες σε ελαιοκτήματα των βορειόχωρων (Αλυφαντά, Μόρια, Πάμφιλα) για να έχει τη δική του εικόνα για τη δακοπροσβολή. 

Όπως δήλωσε ο ίδιος στα Νέα της Λέσβου «σε 36 παγίδες που έχουμε τοποθετήσει συνολικά καταγράψαμε από τις πρώτες κιόλας ημέρες μετά το ράντισμα 960 δάκους και αυτό από την εμπειρία μας δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να ενεργοποιηθούν άπαντες, καθώς αν προσβληθεί ο καρπός και έχουμε εκτεταμένη καρπόπτωση, η Λέσβος θα πάθει πανωλεθρία μια και θα έχει και μείωση παραγωγής αλλά και κακή ποιότητα ελαιολάδου», ανέφερε ο ελαιοτριβέας δηλώνοντας από τώρα την αγωνία του.

Οι παγίδες στη Γέρα 

Ακόμα χειρότερες είναι οι ενδείξεις από την περιοχή της Γέρας και μάλιστα στις παγίδες της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, που τοποθετεί εργολάβος, κατά μέσο όρο την πρώτη εβδομάδα μετά το ράντισμα στην κάθε παγίδα καταγράφονταν από 100 – 300 δάκοι. Προκειμένου να γίνει κατανοητό πόσο μεγάλος είναι αυτός ο αριθμός αρκεί να σημειώσουμε ότι τυπικά όταν οι παγίδες έχουν μέσα πάνω από 5 δάκους θα πρέπει να γίνεται ψεκασμός!! 

Καταλαβαίνει, λοιπόν, κανείς τι συμβαίνει όταν οι παγίδες καταγράφουν 300 στα νότια ή έστω 26 δάκους στα βορειόχωρα η κάθε μία αν ακολουθήσουμε το μοντέλο με τις παγίδες του Βασίλη Κοκκινοφόρου στα βορειόχωρα της Μυτιλήνης. Και μάλιστα από αυτές τις ενδείξεις φαίνεται ότι βρίσκεται σε πολύ μεγαλύτερους πληθυσμούς στη νότια Λέσβο σε σχέση με τη βόρεια.

Ο αριθμός αυτός είναι μεγάλος, ιδιαίτερα όταν καταγράφεται σε περίοδο αμέσως μετά το ράντισμα, πράγμα που σημαίνει ότι ο δάκος πέρασε αλώβητος από τον πρώτο ψεκασμό και αυτό είναι ένα ζήτημα που έχει θορυβήσει τους αγρότες, οι οποίοι επικοινωνούσαν με τα Νέα της Λέσβου από τη Γέρα δηλώνοντας πως αν δεν κινηθούν οι αρμόδιοι θα χαθεί φέτος η χρονιά.

Το ξέσπασμα Ψαριανού

Στα παραπάνω δεν είναι τυχαίο το ξέσπασμα του πρώην Γενικού Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας (έχει συνταξιοδοτηθεί τα τελευταία χρόνια) και μέλους του Συνεταιρισμού Παλαιοκήπου, Στρατή Ψαριανού, ο οποίος με παρέμβασή του στα Νέα της Λέσβου κάλεσε σε συντονισμό και συνεργασία όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να ληφθούν μέτρα προστασίας της ελαιοπαραγωγής πριν να είναι αργά. Ο κ. Ψαριανός ήταν αποκαλυπτικός μιλώντας στην εφημερίδα μας, αν και τα όσα ο ίδιος είπε αποτελούν κοινό μυστικό στα χωριά του τόπου μας. «Για να είναι αποδοτική η δακοκτονία σε κάθε ψεκασμό ο κάθε εργάτης θα πρέπει να ρίχνει δολωματικά (ένα δέντρο τα τρία ή με φουλ παραγωγή, όπως τώρα, ένα στα δυο) 12 ψεκαστήρες με 12 λίτρα ο κάθε ένας. Πιστεύει κανείς ότι πέφτουν αυτές οι ποσότητες φυτοπροστατευτικού προϊόντος στον ελαιώνα της Λέσβου;;;», διερωτήθηκε ο πρώην Γενικός Διευθυντής.

Και συνέχισε: «Αυτό που ξέρουμε εμείς στα χωριά μας είναι ότι ρίχνουν τρεις-τέσσερις ψεκαστήρες για τα μάτια του κόσμου και μέσα σε λίγες ώρες φεύγουν όταν στο παρελθόν οι εργάτες ξεκινούσαν στις 7:00 το πρωί και τέλειωναν στις 2 το μεσημέρι. Προφανώς αυτό το ωράριο δεν τηρείται τώρα και πώς να τηρηθεί άλλωστε με 27 ευρώ μεροκάματο!».

Ο κ. Ψαριανός τόνισε ότι η δακοκτονία είναι ένα έργο που απαιτεί και τη συμμετοχή των ελαιοπαραγωγών, επισημαίνοντας ότι οι αγρότες δεν δείχνουν ενδιαφέρον να απαιτήσουν να γίνεται ο σωστός ψεκασμός στα χωράφια τους. «Διαπιστώνω ότι κάποιοι αγρότες στη Λέσβο ψεκάζουν μόνοι τους για το δάκο και αυτό κάτι δείχνει κατά τη γνώμη μου. Πρόκειται όμως για έναν μικρό αριθμό καθώς οι περισσότεροι εφόσον συνεισφέρουν στη δακοκτονία από τις κρατήσεις τους στο ελαιοτριβείο περιμένουν να γίνει το έργο από την Περιφέρεια. Όμως δακοκτονία στη Λέσβο δεν έχουμε εδώ και χρόνια και δεν έχουμε ποτέ καθίσει γύρω από το ίδιο τραπέζι να το συζητήσουμε, όχι σε μία λογική να ρίχνει ο ένας ευθύνες στον άλλον, αλλά να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα και να κάνουμε κάποια βήματα πιο μπροστά που θα βελτιώσουν τη θέση μας», είπε ο πρώην Γενικός Διευθυντής.

Ο Γιώργος Κατζανός

Από τη δική του πλευρά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιοτριβέων Λέσβου, Γιώργος Κατζανός, απάντησε με αγωνία στα ερωτήματα των Νέων της Λέσβου, σημειώνοντας ότι «είναι εμφανές ότι κάτι δεν πάει καλά με τη δακοκτονία. Τα φάρμακα φταίνε, τι φταίει, αυτό δεν είμαστε εμείς αρμόδιοι να το βρούμε. Εμείς κάθε χρόνο επισημαίνουμε τα προβλήματα λαμβάνοντας διαβεβαιώσεις ότι του χρόνου τα πράγματα θα είναι πιο οργανωμένα, αλλά κάθε χρόνο λέμε τα ίδια και τα ίδια. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει και από πλευράς Περιφέρειας ένα επιχείρημα ότι δεν ραντίζονται τα βιολογικά χωράφια και μετατρέπονται σε εκτροφεία, εγώ όμως θα σας πω ότι σε τελική ανάλυση αν πρέπει να χρηματοδοτηθεί ο ψεκασμός και των βιολογικών χωραφιών με το ανάλογο σκεύασμα φυσικά, που δεν θα προκαλεί πρόβλημα σε αυτά τα κτήματα, να χρηματοδοτηθεί. Μην αφήσουμε να καταστραφεί η χρονιά. Φέτος η Λέσβος θα έχει μια μεγάλη παραγωγή και το ελαιόλαδο έχει εξαιρετική τιμή για τον παραγωγό. Δεν είναι δυνατόν μόλις έχει τελειώσει το πρώτο ράντισμα να βράζει ο δάκος. Τι θα γίνει μέσα στον Ιούλιο;;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος των Ελαιοτριβέων.

Add a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση