Ο ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΑΣ ΚΑΙ ΤΥΠΟΠΟΙΗΤΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΠΑΔΕΛΛΗΣ ΣΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ: «Μέσα από την οργάνωση ο ελαιοπαραγωγός θα εισπράξει την υπεραξία του προϊόντος του»

Spread the love

Ο Χαράλαμπος Παπαδέλλης είναι από τους νέους ανθρώπους του τόπου μας, που παρέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση ελαιοτριβείου σε ηλικία 25 ετών, καταφέρνοντας σε 12 χρόνια να προχωρήσει αρκετά βήματα παρακάτω, καθώς μπήκε δυναμικά στην τυποποίηση ελαιολάδου και premium ελαιολάδου, ενώ αναβίωσε με τον Παναγιώτη Φωτιάδη ένα παλιό εργοστάσιο βρώσιμης ελιάς και αναμίχθηκε και με την δακοκτονία, μια και είναι ένας από τους δύο εργολάβους σε σύμπραξη με τον Γιάννη Μακρή

Από τις δραστηριότητές του που είναι λιγότερο γνωστές είναι η ίδρυση Ομάδας Παραγωγών, μέσω της οποίας το Σάββατο θα πραγματοποιήσει εκδήλωση για το ελαιόλαδο, τολμώντας να επιλέξει το μεγάλο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης. Θέλοντας να στηρίξουν την προσπάθεια τα Νέα της Λέσβου αρνήθηκαν να προβάλλουν την εκδήλωση με διαφημιστικές καταχωρήσεις. Απεναντίας ζητήσαμε από τον κ. Παπαδέλλη να τεθούμε χορηγοί επικοινωνίας, θεωρώντας ότι είναι υποχρέωσή μας να στηρίζουμε αυτές τις εκδηλώσεις για την ενημέρωση των ελαιοπαραγωγών μας και όχι μόνο. 

Με τον κ. Παπαδέλλη σήμερα έχουμε μία συζήτηση πάνω στα θέματα του ελαιολάδου και του αγροτικού τομέα, καθώς μας ενδιαφέρει να καταγράψουμε τις απόψεις του για τον τομέα της ελαιοκομίας και του ελαιολάδου σε ένα μεγαλύτερο φάσμα από ό,τι συνήθως με τις δηλώσεις του που φιλοξενούμε κατά καιρούς σε ρεπορτάζ μας για το ελαιόλαδο και τις τιμές μαζί με άλλους συναδέλφους του και τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Ελαιοτριβέων.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗ ΣΑΜΙΩΤΗ 

-Κύριε Παπαδέλλη τα Νέα της Λέσβου έχουν τεθεί χορηγός επικοινωνίας στην εκδήλωση που διοργανώνετε στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης και θα ήθελα να πούμε δύο λόγια για να ενημερώσουμε τους αναγνώστες μας. Καταρχήν να μας μιλήσετε για την Ομάδα Παραγωγών που έχετε δημιουργήσει. Ποια είναι η δραστηριότητά της και να μας δώσετε κάποια στοιχεία όχι μόνο για τους αγρότες που γνωρίζουν για τις Ομάδες, αλλά και για τους αναγνώστες που δεν έχουν ιδιαίτερη γνώση από αυτά τα θέματα.

«Καταρχήν ένα μεγάλο ευχαριστώ στα Νέα της Λέσβου για τη στήριξη όλα αυτά τα χρόνια στην προσπάθεια που κάνουμε για την ανάδειξη του ελαιολάδου της Λέσβου. Πριν από 2 χρόνια έπειτα από παραινέσεις παραγωγών και συνεργατών μας αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια ομάδα παραγωγών. Η ιδέα στην αρχή ήταν να δημιουργήσουμε ένα ευέλικτο σχήμα που θα περιλάμβανε το πολύ 15 παραγωγούς. Όσο προχωρούσαν οι συζητήσεις το ενδιαφέρον μεγάλωνε και έπειτα από ένα εξάμηνο συζητήσεων και προτάσεων δημιουργήσαμε μια Οργάνωση Παραγωγών με μέλη 128 παραγωγούς και 2 επιχειρήσεις του ελαιοκομικού κλάδου. Σκοπός της οργάνωσης είναι η εκπαίδευση των παραγωγών στις σύγχρονες ανάγκες παραγωγής, στην επίτευξη οικονομιών κλίμακας ώστε να έχουμε το χαμηλότερο δυνατό κόστος παραγωγής και ταυτόχρονα την βελτιστοποίηση της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος. Έτσι θα μπορέσουμε να πετύχουμε το στόχο μας,  το άνοιγμα των αγορών και την προώθηση των προϊόντων μας στην καλύτερη δυνατή τιμή. Όλα αυτά θα αναλυθούν στην ημερίδα από τους αξιόλογους ομιλητές μας».  

-Άρα μπορούμε να πούμε ότι οι Ομάδες Παραγωγών είναι ένα εργαλείο οργάνωσης των αγροτών με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την μείωση του κόστους παραγωγής, χωρίς απαραίτητα να είναι συνεταιρισμένοι με το σύστημα που γνωρίζουμε μέχρι τώρα;

«Ακριβώς έτσι είναι. Η οργάνωσή μας δεν είναι ένας συνεταιρισμός με τη μορφή που γνωρίζουμε έως τώρα. Είναι ένα σχήμα που περικλείεται από μια ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία της οποίας μέτοχοι είναι οι παραγωγοί και 2 επιχειρήσεις. Σαν οργάνωση εγκριθήκαμε στο επιδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρόγραμμα “Οργανώσεις Ελαιουργικών Φορέων”, που έχει διάρκεια 4 έτη. Σε αυτό το πρόγραμμα οι παραγωγοί θα λάβουν πάγιο εξοπλισμό και εκπαίδευση από ειδικούς με στόχο την βελτιστοποίηση της παραγωγής, ώστε να αντιμετωπίσουν όσο το δυνατόν καλύτερα την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην καλλιέργεια. Ο καθηγητής Ρούσσος Πέτρος θα μας αναλύσει το θέμα στην ημερίδα».

-Να μιλήσουμε περισσότερο για την εκδήλωση. Καθώς καλύπτω δημοσιογραφικά εκδηλώσεις χρόνια τώρα στη Λέσβο, διαπιστώνω στις περισσότερες μια απροθυμία του κοινού του τόπου μας να τις παρακολουθήσει μαζικά και το λέω ευθέως. Θέλω, λοιπόν, να μας πείτε με απλά λόγια μιας και σας βλέπω ότι… κάνατε μία παρακινδυνευμένη επιλογή με το Δημοτικό Θέατρο, αντί για παράδειγμα το αμφιθέατρο του Επιμελητηρίου, που είναι μικρότερος χώρος! Γιατί θα πρέπει να έρθουν οι ελαιοπαραγωγοί το Σάββατο στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης; Τι είναι αυτό που θα πάρουν φεύγοντας για την επόμενη μέρα στο χωράφι και στην ελαιοκαλλιέργεια;

«Είναι αλήθεια κύριε Σαμιώτη πως την ίδια διαπίστωση έχουμε κάνει και εμείς. Ο αγρότης νιώθει, και με το δίκιο του, απομονωμένος και αδικημένος. Πολλές προσπάθειες που ξεκίνησαν με καλό σκοπό, κατέληξαν να υπονομεύονται από μικροσυμφέροντα. Η ημερίδα που διοργανώνει η ομάδα παραγωγών είναι σπουδαίο γεγονός όχι μόνο για το νησί μας. Μας έχει πάρει αρκετός κόσμος τηλέφωνο από την υπόλοιπη Ελλάδα, οι οποίοι βλέποντας τα θέματα και τους ομιλητές μας ζήτησαν να μεταδώσουμε σε live streaming την εκδήλωση. Οι ομιλητές στην ημερίδα δεν είναι σε καμία περίπτωση τυχαίοι. Είναι σπουδαίοι επιστήμονες και επιχειρηματίες, μεγάλης εμβέλειας και αποδοχής με γνώση του αντικειμένου. Επιλέξαμε τους ομιλητές με γνώμονα την γνώση τους και την εμπειρία τους. Οι παραγωγοί που θα έρθουν στην ημερίδα μόνο κέρδος θα έχουν. Το να πάμε στην ασφαλή λύση του αμφιθεάτρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου θα ήταν κρίμα και άδικο για τους παραγωγούς και τους ομιλητές μας. Οι παραγωγοί και οι επαγγελματίες του χώρου μας είναι τόσοι πολλοί και οι ομιλητές μας έχουν το κύρος, την ποιότητα και κυρίως τη γνώση την οποία θέλουμε να μεταδώσουν στους παραγωγούς του νησιού μας».

-Ποια είναι τα θέματα που θα αναπτυχθούν στην εκδήλωση;

«Τα θέματα που θα αναπτυχθούν στην ημερίδα είναι τα εξής: α) Ελιά και κλιματική αλλαγή, β) η διεθνής εμπορική θέση της ελιάς σε σχέση με το ελαιόλαδο, γ) η αγορά του ελαιολάδου στην Ευρώπη και οι προτιμήσεις των Ολλανδών καταναλωτών και δ) επιπτώσεις από πρακτικές στην παραγωγή του ελαιολάδου».

-Είστε νέος άνθρωπος και συνεχίζετε την οικογενειακή επιχείρηση του οικογενειακού ελαιοτριβείου στη Θερμή έχοντας κάνει ανοίγματα με το εμπόριο και την τυποποίηση και σε άλλους τομείς. Ο ζωτικός σας χώρος είναι ο ελαιοκομικός τομέας και θέλω να μας πείτε πώς τον φαντάζεστε στο μέλλον;

«Το ελαιόλαδο και η Λέσβος είναι συνδεδεμένα από τα αρχαία χρόνια. Ο ελαιοκομικός τομέας για εμάς αλλά και για τη Λέσβο είναι όντως ζωτικής σημασίας. Αν με ρωτάτε ποιος είναι ο πραγματικός στόχος για την οργάνωση παραγωγών μας αλλά και πώς βλέπω το μέλλον, ένα έχω να σας πω. Στα επόμενα χρόνια το ελαιόλαδο της οργάνωσης πρέπει να φεύγει από την αποθήκη μας εξολοκλήρου τυποποιημένο και με την ταυτότητα της οργάνωσης. Μόνο έτσι ο παραγωγός θα μπορέσει να καρπωθεί την υπεραξία του παραγόμενου προϊόντος. Μην ξεχνάμε ότι οι παραγωγοί είναι η βάση των επιχειρήσεων του κλάδου. Υγιής παραγωγός, υγιής επιχείρηση». 

-Υπάρχει πρόβλημα από την κλιματική αλλαγή στον ελαιώνα ή αποδίδουμε σε αυτήν άλλα προβλήματα, όπως είναι η όχι σωστή καλλιέργεια, η έλλειψη  εκσυγχρονισμού από τον αγρότη και ίσως και μια αναδιάρθρωση που θα έπρεπε χρόνια τώρα να είχε ξεκινήσει στον ελαιώνα της Λέσβου;

«Τα προβλήματα είναι πολλά και η κλιματική αλλαγή είναι ένα από αυτά, δεν είναι το μοναδικό. Είναι μεν ένα από τα πιο σοβαρά και για το λόγο αυτό ένα από τα θέματα της ημερίδας είναι και αυτό, αλλά δεν είναι το μοναδικό. Ο ελαιώνας της Λέσβου είναι ιδιαίτερος και επηρεάζεται σημαντικά από το κλίμα. Η έλλειψη βροχοπτώσεων τα τελευταία χρόνια έχει αποσυντονίσει τα δέντρα και την παραγωγή τους. Πρέπει η πολιτεία και οι τοπικοί φορείς να παρέμβουν και με εγγειοβελτιωτικά έργα να δώσουν λύσεις. Παντού χρειάζεται να γίνουν μικρά φράγματα ώστε να μπορεί να γίνει άρδευση όταν υπάρχει ανάγκη. Επίσης δίνονται πολλά εργαλεία στους νέους παραγωγούς ώστε να εκσυγχρονιστούν και να βελτιώσουν την καλλιέργειά τους. Η Λέσβος έχει πολλούς γεωπόνους με γνώση του αντικειμένου, θα ήταν καλό να τους εμπιστευτούμε και να μας βοηθήσουν στην καλλιέργεια. Οι  παραγωγοί που θα συμμετέχουν στην ημερίδα θα έχουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να συζητήσουν και να ρωτήσουν αυτά που τους απασχολούν σε σχέση με την καλλιέργεια τους ομιλητές μας». 

-Το φετινό πρόβλημα με τις αποδόσεις κλόνισε τους ελαιοπαραγωγούς,  καθώς το είχαμε για πρώτη χρονιά σε τέτοιο μέγεθος. Εσείς από την εμπειρία σας μπορείτε να μας πείτε καλύτερα, αν και σε κάθε περίπτωση είχαμε μια καλή παραγωγή και βλέπουμε και φέτος ότι έχουμε μία καλή ανθοφορία που τροφοδοτεί την αισιοδοξία για την επόμενη ελαιοκομική περίοδο. Εσείς τι λέτε;

«Μετά από χρόνια είχαμε επιτέλους μια καλή παραγωγή με χαμηλές αποδόσεις δυστυχώς. Αυτό οφείλεται κυρίως στην ανομβρία. Παρά τις χαμηλές τιμές που επικράτησαν μετά το Δεκέμβριο αν οι αποδόσεις ήταν καλύτερες ο παραγωγός θα ήταν σχετικά ικανοποιημένος. Από εκεί και πέρα για την επόμενη ελαιοκομική χρονιά υπάρχει αισιοδοξία, καθώς η ανθοφορία και η καρπόδεση πήγαν αρκετά καλά αν αναλογιστούμε την υπερκαρπία της προηγούμενης χρονιάς. Ευχή όλων μας είναι η ανάκαμψη των τιμών. Μέχρι τότε ευχόμαστε να κυλήσουν όλα ομαλά και να μπορέσουμε να μπούμε στην νέα παραγωγή με τις λιγότερες δυνατές απώλειες».

-Να πάμε τώρα στο κομμάτι της τυποποίησης. Η Ελλάδα συνεχίζει να διώχνει τις μεγαλύτερες ποσότητες ελαιολάδου χύμα. Εσείς οι μικροί τυποποιητές είστε τα λαμπρά παραδείγματα σε όλη τη Λέσβο και τη χώρα, ωστόσο χρειάζεται κάτι πιο μαζικό, χρειάζεται να ανοίξουν αγορές. Θέλω να ακούσω από εσάς πώς θα το θέσετε. Τι πρέπει να γίνει κατά τη γνώμη σας σήμερα στην Ελλάδα για να ανέβει η τυποποίηση;

«Είναι πράγματι αλήθεια πως οι μεγαλύτερες ποσότητες ελαιολάδου γενικά στην Ελλάδα και σε μεγαλύτερο βαθμό στη Λέσβο διακινούνται χύμα σε βυτία. Το πρόβλημά μας εγώ το εντοπίζω στην έλλειψη ταυτότητας του ελαιολάδου που παράγουμε. Η Λέσβος σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα υστερεί σε αυτό το κομμάτι. Παντού ακούμε για το ΠΟΠ Καλαμάτας και το ΠΟΠ Κρήτης, είτε Χανίων και  Ρεθύμνου, είτε Ηρακλείου και Σητείας. Για ελαιόλαδο ΠΓΕ Λέσβος οι αναφορές είναι λίγες ακόμη. Οπότε κατά την άποψή μου η εστίαση πρέπει να είναι στο κομμάτι της ταυτότητας του παραγόμενου προϊόντος μέσω των Οργανώσεων Παραγωγών και στη γεωγραφική ένδειξη (Π.Γ.Ε. Λέσβος). Το θέμα αυτό θα αναλυθεί σε μεγάλο βαθμό στην ημερίδα από τον κ. Λέτα Δημήτρη». 

-Εν κατακλείδι θα έλεγα η Λέσβος ότι είναι ευλογημένη με τον ελαιώνα της, αλλά τι χρειαζόμαστε για να καταφέρουμε να μετουσιώσουμε αυτή την ευλογία σε εισόδημα και να προσελκύσουμε περισσότερους νέους ανθρώπους στο χωράφι που θα το καλλιεργήσουν και με σύγχρονα μέσα;

«Το νησί μας είναι ευλογημένο. Ο ελαιώνας μας είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία του τόπου μας. Ο παραγωγός είναι ο βασικός κρίκος της αλυσίδας που συνδέει την παραγωγή και το προϊόν με την μεταποίηση. Πρέπει να δοθούν κίνητρα και ευκαιρίες από την πολιτεία στους νέους παραγωγούς, ώστε να εκσυγχρονιστούν και να βελτιστοποιήσουν την καλλιέργειά τους και το παραγόμενο προϊόν. Επιπλέον όλοι εμείς στη μεταποίηση πρέπει να δώσουμε κίνητρα και να επιβραβεύσουμε τους παραγωγούς που εκσυγχρονίζουν την παραγωγή τους και μας παραδίδουν ένα βέλτιστο προϊόν. Το μέλλον για το ελαιόλαδο του νησιού μας είναι η απόκτηση ταυτότητας. Έτσι μόνο θα μπορέσουμε να εισπράξουμε την υπεραξία του προϊόντος μας. Το κομμάτι αυτό θα αναλυθεί σε βάθος στην ομιλία του Σαββάτου από τον γεωπόνο και διακεκριμένο γευσιγνώστη-έμπορο ελαιολάδου κ. Δημήτριο Φάββα». 

-Σας ευχαριστώ για το χρόνο που διαθέσατε για τη συζήτηση που είχαμε.

«Κι εγώ σας ευχαριστώ, η συμμετοχή σας θα είναι τιμή για εμάς».

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση