Για μια ακόμη φορά το γεγονός ότι βρίσκεται σε μια δική του πραγματικότητα κατά την οποία θεωρεί πως οι κάτοικοι των νησιών του Βορείου Αιγαίου συμφωνούν με την πολιτική του απέδειξε ο Υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου, Νότης Μηταράκης, κατά τις εκδηλώσεις – φιέστα της παρουσίασης του νέου ΚΥΤ στη Σάμο την προηγούμενη εβδομάδα, παρουσία του Πρωθυπουργού. Στην ομιλία, που πραγματοποίησε κατά τη διάρκειά τους, επανέλαβε πως οι δομές στα νησιά θα είναι μόνιμες σημειώνοντας μάλιστα πως αυτές… απαντούν στις προσδοκίες των νησιωτών. «Κάνουμε πράξη την δέσμευσή μας να κλείσουμε οριστικά τη δομή της ντροπής και ταυτόχρονα να εγκαινιάσουμε, επίσης, τη νέα δομή», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που προφανώς διαμορφώνει και βάζει πλάτες στη συγκεκριμένη πολιτική.
Ο κ. Μηταράκης στάθηκε στα έξι σημεία της πολιτικής της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Αυτές είναι η φύλαξη των συνόρων, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, ο διαχωρισμός των προσφύγων από τις περιπτώσεις των παράτυπων οικονομικών μεταναστών, η ενίσχυση των επιστροφών και των απελάσεων, το νέο νομοθετικό καθεστώς για τις παροχές στους αιτούντες άσυλο, ο έλεγχος των Μη Κυβερνητικών οργανώσεων και τέλος, η δημιουργία των κλειστών ελεγχόμενων δομών στα νησιά πρώτης υποδοχής.
Ειδικά για το τελευταίο ανέφερε πως οι νέες δομές σε Λέσβο και Χίο θα είναι έτοιμες εντός του 2022, και πως θα κλείσουν τα υπάρχοντα ΚΥΤ σε Μαυροβούνι και ΒΙΑΛ αντίστοιχα. Σημείωσε, όμως και με σαφήνεια, πως πρόκειται για μόνιμες εγκαταστάσεις, με μόνιμες θέσεις εργασίας οι οποίες εγγυώνται μεταξύ άλλων τον μόνιμα μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. στα νησιά. Διευκρίνισε ωστόσο, πως δεν πρόκειται για δομές μόνιμης αλλά πρόσκαιρης διαμονής προσφύγων και μεταναστών, διάρκειας λίγων μηνών, οι οποίες δημιουργούνται στο πλαίσιο της εξασφάλισης ενός καλύτερου μέλλοντος για τα νησιά.
Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, έχει ενδιαφέρον το πώς ο Υπουργός συνεχίζει να θεωρεί πως η συγκεκριμένη πολιτική συμφωνεί με τα «θέλω» των τοπικών κοινωνιών, με δεδομένο πως αυτά έχουν μετρηθεί από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, καταλήγοντας πως 8 στους 10 πολίτες δεν επιθυμούν τη δημιουργία νέων δομών στα νησιά. Όπως, επίσης, έχει ενδιαφέρον πως ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, όπως ο μειωμένος Φ.Π.Α., συνεχίζει να συνδέεται με το μεταναστευτικό κι όχι με τη νησιωτικότητα, κεκτημένο της οποίας είναι όχι μόνο για τα νησιά που δέχονται μετανάστες, αλλά και για τα υπόλοιπα του Βορείου Αιγαίου.
Ενδεχομένως ο κ. Μηταράκης να αμφισβητεί την εγκυρότητα της συγκεκριμένης έρευνας, κάτι που θα έπρεπε δημόσια να σημειώσει, ενώ οι ιδιαιτερότητες της προηγούμενης δομής φιλοξενίας στο Βαθύ της Σάμου (που έκανε επιτακτική την μετεγκατάστασή της σε άλλο σημείο) να συμβάλλουν κι αυτές στη διαμόρφωση αυτής της μάλλον εσφαλμένης αντίληψης για τα πράγματα. Το ποια είναι αυτή πραγματικά θα φανεί σε λίγες εβδομάδες από τώρα, όταν θα ξεκινήσουν τα έργα κατασκευής των νέων δομών σε Λέσβο και Χίο.