- Αποφασισμένος να προχωρήσει μέχρι τέλους την αναβίωση του Σάρλιτζα Παλλάς ως κέντρο θερμαλισμού δηλώνει ο Περιφερειάρχης, εκφράζοντας τον ενθουσιασμό του από την ανταπόκριση στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό
Με 10 προτάσεις εταιρειών που ανταποκρίθηκαν στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό της Περιφέρειας για την ανάδειξη και αξιοποίηση του ξενοδοχείου Σάρλιτζα Παλλάς στη Θερμή ολοκληρώθηκε, χθες, τυπικά η προθεσμία για την υποβολή των φακέλων στην Περιφέρεια. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, άτυπα για ένα διάστημα τριών ημερών η Περιφέρεια θα δεχθεί φακέλους που θα υποβληθούν, ώστε μέσα στην επόμενη εβδομάδα το αργότερο να διαβιβαστούν στην αρμόδια Επιτροπή ώστε να αναδειχθεί η καλύτερη πρόταση στην οποία θα απονεμηθεί το βραβείο.
Επί της ουσίας η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό επιχειρεί να πάρει στα χέρια της έναν μπούσουλα για το πώς θα αξιοποιηθεί το ξενοδοχείο Σάρλιτζα Παλλάς ως ένα κέντρο θερμαλισμού, αλλά και πολιτιστικό κέντρο.
Η στροφή Μουτζούρη
Ο Περιφερειάρχης για αρκετό καιρό εξέταζε και τις δύο εκδοχές, δηλαδή και το κέντρο θερμαλισμού και το πολιτιστικό κέντρο και γι’ αυτό ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός κατά κάποιο τρόπο “μπερδεύει” και τις δύο εκδοχές αξιοποίησης προσπαθώντας να τις συνδέσει. Ωστόσο καθώς ο κ. Μουτζούρης διακρίνεται για τα ευήκοα ώτα και τη λειτουργία του χωρίς εγωισμούς, στην πορεία εξέλιξης των πραγμάτων έκανε στροφή καταλήγοντας στην άποψη ότι ένα κέντρο θερμαλισμού είναι αυτό που χρειάζεται ο τόπος και η ευρύτερη περιοχή και όχι άλλο ένα μουσείο.
Αυτό δεν προέκυψε από τη μία στιγμή στην άλλη, αλλά ο ίδιος φρόντισε όλο το προηγούμενο διάστημα να κάνει σειρά επαφών και με παράγοντες της ευρύτερης περιοχής της Θερμής και της Μυτιλήνης ακούγοντας όλες τις απόψεις. Η εκδοχή ανάπλασης του Σάρλιτζα ώστε να λειτουργήσει στο μέλλον ως ένα σύγχρονο ξενοδοχειακό συγκρότημα-θερμαλιστικό κέντρο που θα αναδεικνύει τον αρχαιολογικό πλούτο του οικοπέδου, καθώς επίσης και το σημαντικό μνημείο που είναι το κτίριο του παλιού ξενοδοχείου, θα αναβιώσει το μύθο για την προσέλκυση επισκεπτών σε συνάρτηση με τη δυνατότητα διαμονής και διακοπών υγείας και ευεξίας.
Με απλά λόγια το σχέδιο Μουτζούρη για το Σάρλιτζα προσανατολίζεται στην προσέλκυση επενδυτών που θ’ αναγεννήσουν μέσα από τα χαλάσματα το παλιό ξενοδοχείο και ενδεχομένως να κατασκευαστούν και άλλοι χώροι για να μπορέσει να λειτουργήσει ως σύγχρονη μονάδα. Μια τέτοια εκδοχή θα αλλάξει το περιβάλλον στον τουρισμό της Λέσβου, όπως τον γνωρίζουμε με τα σημερινά δεδομένα. Εκτός από την μεγάλη ευκαιρία για την ευρύτερη περιοχή της Θερμής, της Μυτιλήνης αλλά και του βόρειου τμήματος του νησιού μας, μέσα από το Σάρλιτζα η προοπτική που θα δημιουργηθεί θα φέρει τη Θερμή στο προσκήνιο, καθώς το Σάρλιτζα θα βάλει τη Λέσβο στον χάρτη του θερμαλισμού της χώρας μας και όχι μόνο. Και σε αυτό το σημείο η Περιφερειακή Αρχή βρίσκεται μόλις ένα βήμα πριν την επόμενη κίνηση, καθώς η πρόταση που θα αναδειχθεί και θα βραβευθεί από τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ουσιαστικά θα αποτελέσει και την οδό πάνω στην οποία θα κινηθεί η Περιφερειακή Αρχή.
Με αυτό τον τρόπο ο Περιφερειάρχης φτάνει περίπου ένα χρόνο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές να “βάζει πάνω στις ράγες” το μέγα ζήτημα του ξενοδοχείου Σάρλιτζα Παλλάς, το οποίο έχει απασχολήσει για δεκαετίες τους τοπικούς φορείς και τους παράγοντες της Θερμής επί παλιών καποδιστριακών Δήμων χωρίς να μπορεί να βρει κανείς τη λύση.
Ο κ. Μουτζούρης μιλώντας χθες στα Νέα της Λέσβου δήλωσε ενθουσιασμένος για την ανταπόκριση των συμμετεχόντων στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που προκήρυξε η Περιφέρεια, ξεκαθαρίζοντας ότι επόμενος στόχος είναι η αξιοποίηση του παλαιού ξενοδοχείου από επενδυτικό σχήμα, που μέσα από το ξενοδοχείο Σάρλιτζα θα αναδείξει την ευρύτερη περιοχή της Θερμής, συμβάλλοντας τα μέγιστα για την βελτίωση της τουριστικής εικόνας και του θερμαλισμού για τη Λέσβο.
«Δεν θα σας κρύψω ότι όχι μόνο είμαι ικανοποιημένος, αλλά έχω ενθουσιαστεί από την ανταπόκριση που είχε ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός με 10 προτάσεις και αυτό, αν θέλετε, δείχνει και έρχεται να δικαιώσει την επιλογή μας για την προκήρυξη του διαγωνισμού με τον οποίο ανοίγει ο δρόμος για το Σάρλιτζα του αύριο. Είμαι ικανοποιημένος καθώς ως Περιφερειακή Αρχή έχουμε την χαρά και την τιμή για τον τόπο μας να είμαστε εμείς αυτοί που δρομολογούν τις εξελίξεις, ώστε με την προσέλκυση επενδυτών να επιτύχουμε αυτό που τόσα χρόνια ήταν ακατόρθωτο για την ευρύτερη περιοχή της Θερμής, εμείς όμως θα το καταφέρουμε. Γνωρίζετε ότι από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας ως Περιφερειακή Αρχή θέσαμε το ζήτημα του Σάρλιτζα σε πρώτη προτεραιότητα. Θα θυμάστε ότι έχω ορίσει Επιτροπή γι’ αυτό το σκοπό για να παρακολουθεί και να προωθεί τα ζητήματα. Προκηρύξαμε τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και τώρα πλέον περνάμε στο επόμενο στάδιο, που είναι και το πιο κρίσιμο, το πιο ενδιαφέρον για την αξιοποίηση αυτού του σημαντικού μνημείου, που θα μετατραπεί σε μία πλουτοπαραγωγική πηγή για το εισόδημα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, για τον τουρισμό, αλλά και την ανάδειξη των ιαματικών πηγών της Λέσβου. Είμαστε αισιόδοξοι αλλά και αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μέχρι τέλους και σύντομα αφού ολοκληρώσει το έργο της η Επιτροπή για την ανάδειξη της καλύτερης πρότασης θα μπορέσουμε να πούμε περισσότερα», ανέφερε καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης.