Ο Παναγιώτης Κυμούρης ζει από το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο

Ο Παναγιώτης Κυμούρης, το χαμογελαστό παιδί του Λιμενικού “έφυγε” στα 42 του "ποτίζοντας" τη διεκδίκηση του Aιμοδυναμικού Eργαστηρίου από το οποίο σώθηκαν πολλοί άλλοι μέχρι τώρα
Spread the love

Η αλλαγή φρουράς στη διοίκηση του νοσοκομείου Μυτιλήνης αναζωπύρωσε το παλιό αίτημα των λιμενικών για ονομασία της αίθουσας στην οποία λειτουργεί το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο για τους εμφραγματίες σε αίθουσα Παναγιώτη Κυμούρη. Πρόκειται για αίτημα που είχαν υποβάλει γραπτώς οι Λιμενικοί της Μυτιλήνης πριν από 3 χρόνια όταν λειτούργησε το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, επί διοίκησης Γιώργου Καμπούρη, ωστόσο δεν απαντήθηκε ποτέ το αίτημά τους δεδομένου ότι η ονοματοδοσία στο νοσοκομείο γίνεται κατόπιν δωρεάς και οι Λιμενικοί δεν επέμειναν. 

Φέτος τον Απρίλιο συμπληρώνονται 8 χρόνια από το χαμό του Παναγιώτη Κυμούρη, του Γεραγώτη Λιμενικού, που ήταν ο εκπαιδευτής και συνοδός του σκύλου ανιχνευτή ναρκωτικών. Όπως κάθε χρόνο στη μνήμη του, έτσι και φέτος, τη Μεγάλη Δευτέρα διοργανώνεται, στις 17:30, στον Ταρλά αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ Λιμενικού, αστυνομίας και παλαίμαχων (4 ομάδες), καθώς με αυτόν τον τρόπο οι Λιμενικοί συνάδελφοί του τιμούν και κρατούν ζωντανό στη μνήμη τους τον Παναγιώτη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, στον αγώνα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να παίξει και ο επεμβατικός καρδιολόγος, Αναστάσιος Μίλκας, μαζί με άλλους καρδιολόγους του νοσοκομείου. Αυτό ενδεχομένως να είναι η αρχή για να επανέλθει στο προσκήνιο τώρα που άλλαξε και η διοίκηση στο νοσοκομείο το αίτημα των Λιμενικών, ώστε να τεθεί σε νέα βάση από τον Αλέκο Κουτσαντώνη. Οι Λιμενικοί δεν ζητούν τίποτα άλλο από το να μπει μία πινακίδα στο  Αιμοδυναμικό Εργαστήριο που να γράφει το όνομα του Παναγιώτη Κυμούρη.

Ο Παναγιώτης Κυμούρης πέθανε στην Εντατική του νοσοκομείου μετά από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, Μεγάλο Σάββατο, το 2017, καθώς οι γιατροί δεν κατάφεραν να τον σώσουν αφού η κατάστασή του ήταν εξαιρετικά σοβαρή. Τότε δεν υπήρχε Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, ενώ το νοσοκομείο είχε παροπλισμένες συσκευές που θα μπορούσαν ενδεχομένως να βοηθήσουν, όπως η ενδοαορτική αντλία. Να σημειωθεί ότι ο τότε Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος είχε προσφερθεί να αναλάβει το Λιμενικό τη μεταφορά του ασθενούς σε εξειδικευμένο νοσοκομείο των Αθηνών, ωστόσο το Βοστάνειο είχε κρατήσει τον ασθενή ελπίζοντας ότι θα μπορέσει να τα καταφέρει.

Ο θάνατος του Αρχικελευστή, Παναγιώτη Κυμούρη, άνοιξε το δρόμο που οδήγησε στη δημιουργία του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα οι εμφραγματίες. Ο θάνατός του σόκαρε τους λιμενικούς, οι οποίοι διαπιστώνοντας γρήγορα πως ο συνάδελφός τους ενδεχομένως να είχε σωθεί αν υπήρχε Αιμοδυναμικό Εργαστήριο στο νοσοκομείο, μόλις συνήλθαν από την απώλεια του 42χρονου ρίχτηκαν στη μάχη της διεκδίκησης για το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο. 

Έκαναν επαφές με όλους τους φορείς και αυτό που πέτυχε ο επικεφαλής τότε και κουμπάρος του Παναγιώτη, Γιώργος Κουτρομπίλας, ήταν να εξασφαλίσει την έγκριση του Υπουργείου Υγείας, η οποία ήταν προαπαιτούμενο για να κινηθεί κάθε διαδικασία προμήθειας του εξοπλισμού. Άλλωστε αυτός ήταν και ο λόγος, που επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά χάθηκε για το νοσοκομείο η δημιουργία του Αιμοδυναμικού, καθώς ενώ επί διοίκησης Βασίλη Μουζάλα στο Βοστάνειο, με τον αγώνα του θωρακοχειρουργού Γιάννη Κακαδέλλη και του τότε διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, Χρήστου Θεοδώρου είχε σχεδόν εξασφαλιστεί η δωρεά του εξοπλισμού του παλιού Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου του Ωνάσειου, η κυβέρνηση ΔΕΝ έδινε την έγκριση με αποτέλεσμα να χαθεί χρόνος και μαζί και ο εξοπλισμός, που τελικά αξιοποιήθηκε από το ίδιο το Ωνάσειο σε άλλον τομέα. 

Αυτή την έγκριση κατάφεραν να εξασφαλίσουν οι Λιμενικοί πείθοντας τον τότε Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, για την αναγκαιότητα αυτή. Ο κ. Πολάκης που ένα χρόνο πριν απαντούσε σε ερώτηση του Βουλευτή, Σταύρου Τάσσου, για το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο ότι δεν μπορεί κάθε νησί να έχει Αιμοδυναμικό, δρομολογούσε τις εξελίξεις με την σημαντική και κρίσιμη συμβολή της Μυτιληνιάς Συμβούλου του τότε Υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, Μαρίας Βαμβουρέλλη και του τότε Βουλευτή, Γιώργου Πάλλη.

Εξίσου καθοριστική ήταν η συμβολή της τότε Περιφερειάρχη Χριστιάνας Καλογήρου, η οποία άρπαξε την ευκαιρία, τρέχοντας και προκηρύσσοντας ό,τι πόρους είχαν περισσέψει από το πρόγραμμα της Περιφέρειας για τον εξοπλισμό στον τομέα της υγείας. Και με μία ανακοίνωσή της έθετε την τότε διοικήτρια, Άννα Ζερβού, προ των ευθυνών της, σε μία αποστροφή για την αξιοποίηση αυτού του προγράμματος. 

Τελικά το νοσοκομείο μετά κόπων και βασάνων υπέβαλε φάκελο ο οποίος ήταν ελλιπής, επεστράφη πίσω από την Διαχειριστική Αρχή και μέσα από παλινωδίες που έδειχναν ότι τελικά θα χαθούν οι προθεσμίες και δεν θα γίνει η προμήθεια, το ακατόρθωτο επιτεύχθηκε, η προμήθεια του εξοπλισμού έγινε για το Αιμοδυναμικό.

Όταν το Σεπτέμβριο του 2021 τέθηκε σε λειτουργία το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο στο νοσοκομείο οι λιμενικοί με επιστολή τους προς τον Διοικητή, Γιώργο Καμπούρη, ζήτησαν το ελάχιστο, να τοποθετηθεί μία πινακίδα με το όνομα του Παναγιώτη για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να θυμούνται οι παλαιότεροι ότι αυτό το στέλεχος του Λιμενικού, με το θάνατό του οδήγησε τις εξελίξεις για να μην χαθούν στο μέλλον και άλλες ανθρώπινες ζωές. Ίσως τελικά τώρα, 8 χρόνια μετά το θάνατό του και 4 χρόνια μετά την υποβολή του αιτήματος, ο Αντιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού και επεμβατικός καρδιολόγος, Αναστάσιος Μίλκας, με τη μεσολάβησή του καταφέρει να αποκαταστήσει τον Αρχικελευστή, Παναγιώτη Κυμούρη, ώστε η πινακίδα με το όνομά του να θυμίζει στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο ότι ο δικός του θάνατος ήταν η αφορμή για να εκπληρωθεί ένα μεγάλο ανέλπιστο μέχρι τότε όνειρο για τη Λέσβο και το νοσοκομείο.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση