- Δύο γυναίκες, μετά από μακροχρόνια σχέση, ενώθηκαν με τα δεσμά του πολιτικού γάμου σε στενό οικογενειακό κύκλο
Ένα χρόνο μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, που δίχασε την κοινή γνώμη, είναι γεγονός και στη Λέσβο ο πρώτος πολιτικός γάμος ομόφυλου ζευγαριού, που τελέστηκε πριν από λίγες μέρες στο Δημαρχείο Μυτιλήνης. Δύο γυναίκες, η μία από τη Μυτιλήνη και η δεύτερη από τη Θεσσαλονίκη, που είναι ζευγάρι εδώ και αρκετά χρόνια, αποφάσισαν να ενωθούν με τα δεσμά του πολιτικού γάμου σε στενό οικογενειακό κύκλο, αλλά με μεγάλη χαρά και ανακούφιση για την ισότητα που πλέον ισχύει και μεταξύ των ζευγαριών του ίδιου φύλου.
Ο γάμος έγινε από τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού, Νίκο Γιαννάκα, στο ισόγειο του παλαιού Δημαρχείου, σύμφωνα με τις διαδικασίες που ακολουθούνται για όλους τους πολιτικούς γάμους. «Το κλίμα ήταν πολύ ζεστό και ωραίο με φίλους και συγγενείς του ζευγαριού. Δεν υπάρχει κάτι πιο όμορφο από το να βλέπεις δύο ανθρώπους ερωτευμένους και αγαπημένους να επισημοποιούν την σχέση τους όπως επιθυμούν. Ευχόμαστε βίον ανθόσπαρτο σε όλα τα ζευγάρια, να έχουν δίπλα τους τον άνθρωπο που αγαπούν και να έχουν μια ευτυχισμένη ζωή», σχολίασε ο ίδιος.
Αν και πολλοί μπορεί να θεωρούν ότι έχουν τελεστεί στο νησί μας και άλλοι γάμοι μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών στο παρελθόν, όπως στην Ερεσό, όπου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες διοργανώνονται εκδηλώσεις σαν γαμήλια πάρτι στην περιοχή της Παναγιούδας, όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο υπεύθυνος του Ληξιαρχείου, Κώστας Θεοδωρής, κανένας δεν έχει καταχωρηθεί επίσημα ως πολιτικός γάμος μέχρι σήμερα.
Οι γάμοι
Όπως είναι γνωστό, η απόφαση της κυβέρνησης στις αρχές του 2024 να τροποποιήσει το νόμο ώστε να επιτρέπεται ο πολιτικός γάμος και στα ομόφυλα ζευγάρια “άνοιξε τον ασκό του Αιόλου” και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων εντός και εκτός Βουλής. Ωστόσο, το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 175 ψήφους και αναφέρει ρητά ότι πλέον ο γάμος συνάπτεται μεταξύ δύο προσώπων διαφορετικού ή ίδιου φύλου. Πιο συγκεκριμένα, πρόσωπα του ίδιου φύλου που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης το οποίο δεν έχει λυθεί με οποιονδήποτε τρόπο ή ακυρωθεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, μπορούν, εντός ενός έτους από την έναρξη ισχύος του παρόντος, να τελέσουν γάμο και να προβούν σε δήλωση στο Ληξιαρχείο στο οποίο έχει καταχωριστεί το σύμφωνο ότι επιθυμούν να ισχύσει αναδρομικά ο γάμος τους από το χρόνο τέλεσης του συμφώνου. Οι σχετικές δηλώσεις γίνονται αυτοπροσώπως και χωρίς αίρεση ή προθεσμία. Σε αυτή την περίπτωση το σύμφωνο θεωρείται ότι δεν καταρτίστηκε.
Παράλληλα, γάμοι Ελλήνων που τελέστηκαν στο εξωτερικό με πρόσωπα του ίδιου φύλου πριν από την έναρξη ισχύος του νέου νόμου, σύμφωνα με το δίκαιο του τόπου τέλεσής τους, θεωρούνται υποστατοί από τη στιγμή που έγιναν σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, εκτός αν έστω ένας από τους συζύγους τέλεσε στο μεταξύ νέο έγκυρο γάμο, η ανυπαρξία του γάμου είχε ήδη αναγνωριστεί με αμετάκλητη απόφαση ελληνικού δικαστηρίου, ή ο γάμος έχει λυθεί με οποιονδήποτε τρόπο ή ακυρωθεί.
Επίσης, πρόσωπα του ίδιου φύλου που τέλεσαν γάμο στο εξωτερικό και στη συνέχεια σύναψαν σύμφωνο συμβίωσης μπορούν, εντός ενός έτους από την έναρξη ισχύος του νόμου, να λύσουν τον γάμο τους με διαζύγιο και να δηλώσουν τη λύση του γάμου τους στο Ληξιαρχείο όπου έχει καταχωριστεί το σύμφωνο. Η δήλωση γίνεται από κοινού, αυτοπροσώπως και χωρίς αίρεση ή προθεσμία. Σε αυτή την περίπτωση, το σύμφωνο συμβίωσης θεωρείται έγκυρο από το χρόνο κατάρτισής του. Διαφορετικά το σύμφωνο θεωρείται ότι δεν καταρτίστηκε.
Και η τεκνοθεσία
Επιπλέον ο νόμος προβλέπει τη δυνατότητα τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια με τη χορήγηση στο δικαιούχο γονέα της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας, κλπ.. Αναγνωρίζεται η σχέση γονέα ή γονέων και τέκνου που έχει καταχωριστεί σε δημόσια έγγραφα ή δικαστική απόφαση τρίτης χώρας, ανεξαρτήτως του φύλου των γονέων και της πρόβλεψης ή μη περί δημιουργίας της εν λόγω σχέσης στην ελληνική έννομη τάξη, η υιοθεσία από συζύγους του ίδιου φύλου ή η υιοθεσία του παιδιού του ενός συζύγου από τον άλλο σύζυγο του ίδιου φύλου, που έχει τελεστεί στο εξωτερικό.
Η αρχή για την ισότητα των ζευγαριών του ίδιου φύλου έγινε το 1950 όταν καταργήθηκε ο νόμος που ποινικοποιούσε την ομοφυλοφιλία. Η πρώτη νομοθέτηση γάμου ομοφυλόφιλων ψηφίστηκε το 2001 στην Ολλανδία, κάτι που κατέστησε την Ευρώπη πρωτοπόρα στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε πράξη την προεκλογική του δέσμευση και έθεσε σε ψηφοφορία το νομοσχέδιο για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και σε ζευγάρια ίδιου φύλου, ενώ το 2017 δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η χρόνια απαίτηση για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου. Από το Φεβρουάριο του 2024 ισχύει και εφαρμόζεται ο νόμος για τα ομόφυλα ζευγάρια και την τεκνοθεσία.
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι μέσα σε αυτό τον χρόνο έχουν τελεστεί ελάχιστοι γάμοι ομόφυλων ζευγαριών στη χώρα μας και ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, έχουν προγραμματιστεί 25 πολιτικοί γάμοι στο Δημαρχείο της Ρόδου που θα τελεστούν μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι και αφορούν κυρίως τουρίστες από άλλες χώρες της Ευρώπης.