«Ο ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίστηκε τη μνημονιακή τετραετία με καθόλου επωφελή τρόπο για τη χώρα»

Spread the love

Στη Λέσβο βρέθηκε, την περασμένη εβδομάδα, ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού και εκ νέου υποψήφιος για την Ευρωβουλή Μίλτος Κύρκος, ο οποίος είχε σειρά επαφών και συναντήσεων με εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων του τόπου μας καταγράφοντας τα ζητήματα που του τέθηκαν και ενημερώνοντας για τις θέσεις του κόμματός του, ενώ το μεσημέρι συμμετείχε σε συνάντηση με στελέχη του Ποταμιού από τον τόπο μας.
Γιος του Λεωνίδα Κύρκου, ο Μίλτος Κύρκος, γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Χημικός Μηχανικός, ενώ εξελέγη Ευρωβουλευτής για πρώτη φορά με το Ποτάμι το 2014, διατελώντας μέλος της Πολιτικής Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας.
Με αφορμή την πρόσφατη περιοδεία του στο νησί μας ο κ. Κύρκος παραχώρησε συνέντευξη στα “Νέα της Λέσβου” απαντώντας στα ερωτήματά μας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗ ΣΑΜΙΩΤΗ

-Θα ξεκινήσω ζητώντας ένα σχόλιό σας για τη θέση του Ποταμιού εν όψει των Ευρωεκλογών. Η συνεργασία με το Κίνημα Αλλαγής δεν προχώρησε, ενώ υπάρχει κατά τη γνώμη μου μια μερίδα ψηφοφόρων που πιστεύει πως το κόμμα σας βρίσκεται πλησιέστερα στον ΣΥΡΙΖΑ για μια σειρά από ζητήματα γενικού ενδιαφέροντος. Τελικά ποια είναι η ταυτότητα του Ποταμιού σ’ αυτές τις ευρωεκλογές;

«Η θέση του Ποταμιού, στηριγμένη σε εμπειρίες των τελευταίων πέντε χρόνων είναι η αυτόνομη κάθοδος. Από την μία μεριά απέτυχε η προσπάθεια που κατέβαλε για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς αφού συγκρούστηκε με την ιδιοκτησιακή λογική του ΠΑΣΟΚ, που δεν δέχτηκε να γίνει ούτε μία πολιτική συζήτηση για προγραμματικές δεσμεύσεις. Από την άλλη παρά το ότι ψηφίσαμε όλα τα “δικαιωματικά” νομοσχέδια της κυβέρνησης σε αντίθεση συνήθως με την υπόλοιπη αντιπολίτευση αλλά και τη συμφωνία των Πρεσπών, δεν μπορούμε να μην παραδεχτούμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίστηκε τη μνημονιακή τετραετία με έναν τρόπο καθόλου επωφελή για τη χώρα κι αυτό αποδεικνύεται και από τη μη ανταγωνιστική μας οικονομία μετά 8 χρόνια θυσιών. Άρα κατερχόμαστε αυτόνομοι στις εκλογές ελπίζοντας πως οι ψηφοφόροι θα τιμήσουν και τη συνεπή μας στάση μακριά από μικροκομματικά οφέλη, αλλά και την μοναδική μας συναινετική στάση, που τόσο έχει ανάγκη η χώρα».

-Θεωρώ πως στις επαρχιακές κοινωνίες, όπως η δική μας, οι ευρωεκλογές έχουν επισκιαστεί από τις εκλογές στην Αυτοδιοίκηση, με αποτέλεσμα να μην έχει γίνει ένας διάλογος για να ενημερωθούν οι ψηφοφόροι για τις θέσεις του κάθε κόμματος. Για το Ποτάμι, ποιο είναι το διακύβευμα των ευρωεκλογών;

«Να περιοριστεί η αύξηση της ακροδεξιάς για να μην ενισχυθούν οι φυγόκεντρες δυνάμεις στην Ένωση και απομακρυνθεί η δυνατότητα συγκροτημένης και ευρωπαϊκής απάντησης στις προκλήσεις, τη στιγμή που οι καιροί πια απαιτούν πιο αποφασιστική, αλλά και παραγωγική, σε ανάπτυξη και πολιτικές σύγκλισης, Ένωση.
Να περιοριστεί η αύξηση των λαϊκιστών κάθε πλευράς, γιατί η ενίσχυσή τους καθυστερεί την ανάπτυξη πολιτικών ξεπεράσματος της παραλυτικής ακινησίας που δείχνει η ΕΕ σε ορισμένα θέματα (όπως η περιφερειακή σύγκλιση, η κοινή ψηφιακή και ενεργειακή πολιτική, η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης) και της βαθύτερης πολιτικής ολοκλήρωσης που είναι απαραίτητη στο ισχυρά ανταγωνιστικό περιβάλλον της παγκοσμιοποίησης. Και τέλος, καλό είναι να ευχηθούμε στις δυνάμεις που στηρίζουν την Ευρώπη της περιφερειακής σύγκλισης, της προστασίας των ασθενέστερων και της ταχύτερης ολοκλήρωσης να επικρατήσουν, ακόμη και στο εσωτερικό των πολιτικών τους ομάδων».

-Βλέπετε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, εάν δεν είναι ευνοϊκό για το κυβερνών κόμμα, θα τροφοδοτήσει εξελίξεις και για τις εθνικές εκλογές;

«Γι’ αυτό επιμένουμε κύριε Σαμιώτη σε σταθερούς εκλογικούς τετραετείς κύκλους ώστε να μην λειτουργούν οι εκλογές ως ευρύτατη δημοσκόπηση. Και βεβαίως για κάποιους θα βιωθούν ως δημοψήφισμα, όμως για αρκετούς θα είναι Ευρωεκλογές! Φυσικά θα υπάρχουν και πολιτικά μηνύματα, αλλά είναι επίσης μια ευκαιρία να επιλέξουμε τους καλύτερους του χώρου μας ή και άλλων, για να μας εκπροσωπήσουν. Και να τιμωρήσουμε ίσως και όσους μας τάζουν με ευκολία λαγούς με πετραχήλια, από όλες τις πλευρές».

-Γνωρίζετε ότι τα νησιά μας αντιμετωπίζουν ζητήματα από το μεταναστευτικό και θα ήθελα να ακούσω ποιες είναι οι δικές σας θέσεις για την διαχείρισή του;

«Ό,τι λέει η δήλωση ΕΕ – Τουρκίας. Υποστήριξη όσων διασωθούν στη θάλασσα όπως επιβάλλουν οι διεθνείς κανόνες και ο ανθρωπισμός, ταχύτατη επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου τους, επιστροφή όσων δεν δικαιούνται άσυλο στις χώρες τους με συνεργασία με την Frontex και διαμοιρασμός των προσφύγων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες που είναι αρχικά πρόθυμες. Τελική λύση η ολοκλήρωση της αναθεώρησης του κανονισμού του Δουβλίνου, ώστε με το που πατάνε το πόδι τους σε χώρα πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα, να μετακινούνται αυτόματα σε άλλη χώρα (ανάλογα με τις ποσοστώσεις), που θα αναλαμβάνει αυτή την εξέταση της αίτησης ασύλου. Και όλα αυτά με ποινή κατακράτησης κοινοτικών κονδυλίων σε όσους αρνούνται, γιατί Ευρώπη αλά καρτ χωρίς αλληλεγγύη δεν νοείται».

-Οι νησιώτες έδωσαν και δίνουν τον αγώνα ως προς την αλληλεγγύη απέναντι στους πρόσφυγες, το Αιγαίο όμως στο πλαίσιο των προαπαιτούμενων μέτρων για το τρίτο μνημόνιο έχασε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, με εξαίρεση τα 5 νησιά της πρώτης γραμμής του προσφυγικού. Καθώς διεκδικείτε την ψήφο των κατοίκων της κοινωνίας μας, πείτε μας ποιες είναι οι θέσεις σας για τον νησιωτικό ΦΠΑ και γενικότερα για τη νησιωτικότητα. Η κυβέρνηση τόλμησε θα πω να εφαρμόσει το Μεταφορικό Ισοδύναμο που λειτουργεί αποδοτικά. Πιστεύετε ότι αυτό αρκεί και αν όχι, ποιο είναι το πλαίσιο των μέτρων που εσείς προτείνετε και ποια μπορεί να είναι η τύχη που θα έχουν αυτά τα μέτρα σε μια Ευρώπη που λειτουργεί συντηρητικά, δείχνοντας να είναι αποκομμένη από αυτό που λέμε «κοινωνία των πολιτών»;

«Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν νησιά και εφαρμόζουν μειωμένο ΦΠΑ σε αυτά. Δεν είναι ευρωπαϊκός κανονισμός. Το ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις βρίσκουν εύκολη λύση την αύξηση της φορολογίας αντί να προχωράνε σε εξορθολογισμό δαπανών σίγουρα δεν φταίνε οι Βρυξέλλες. Η χώρα μας ήταν η μόνη που δεν κατέθεσε το δικό της πρόγραμμα εξόδου από την κρίση, το λεγόμενο και μνημόνιο. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που είναι και η μόνη που χρειάστηκε 3 μνημόνια και 8 χρόνια για να βρεθεί σε καθεστώς “αυξημένης εποπτείας”.
Στην Ευρωβουλή παλέψαμε ιδιαίτερα και για τη νησιωτικότητα ως παράμετρο των επενδυτικών πολιτικών. Επίσης θεωρούμε απαράδεκτο ο ΦΠΑ να γίνεται παράγοντας ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος, καθώς γειτονικές χώρες ακολουθούν καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ στον τουρισμό. Όμως η κυβέρνηση είναι αυτή που επιλέγει κάθε φορά το μείγμα πολιτικής, όσο και εάν πάντα χρησιμοποιεί τις Βρυξέλλες ως άλλοθι».

-Σας ευχαριστώ για τη συνέντευξη που μας παραχωρήσατε.

«Κι εγώ για τη δυνατότητα να επικοινωνήσω με τους κατοίκους της Λέσβου».

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση