Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

«Όχι στον “ξαφνικό θάνατο” των εκτός σχεδίου οικοπέδων»

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Διπλό μέτωπο για να διασωθούν τα εκτός σχεδίου οικόπεδα 4 στρεμμάτων και άνω σε τοπικό επίπεδο τόσο από το Τεχνικό Επιμελητήριο, όσο και από την Αντιδημαρχία Πολεοδομίας του Δήμου Μυτιλήνης, που με τον τρόπο αυτό δίνουν τα φώτα τους σε όλη την Ελλάδα για το πώς θα πρέπει να λειτουργήσουν οι φορείς για την άρση του αδιεξόδου, ώστε με συγκεκριμένες προτάσεις, πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις, τουλάχιστον να περιοριστεί το μέγεθος του προβλήματος της απαξίωσης της εκτός σχεδίου περιουσίας. Σε ό,τι αφορά την περιοχή μας, τόσο το Τεχνικό Επιμελητήριο όσο και η Αντιδημαρχία Πολεοδομίας με διαδοχικές συνεδριάσεις τρέχουν για να υποβάλλουν προτάσεις και αυτό, αν μη τι άλλο, δείχνει ότι τα αντανακλαστικά σε τοπικό επίπεδο ειδικά γι’ αυτό το θέμα είναι πολύ πιο γρήγορα από άλλες περιοχές της Ελλάδας. 

Την Τετάρτη συνεδρίασε η Διοικούσα Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου, όπου ομόφωνα οι εκλεγμένοι όλων των παρατάξεων κατέληξαν σε ένα κοινό κείμενο προτάσεων που είχε εισηγηθεί ο Πρόεδρος Στρατής Μανωλακέλλης, το οποίο θα διαβιβαστεί στην Αθήνα στο γραφείο του αρμόδιου Υφυπουργού Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκου Ταγαρά,  ενώ παράλληλα θα ενημερωθούν και οι Βουλευτές της Λέσβου και των άλλων νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου για τις δικές τους ενέργειες. Την ίδια ώρα ενεργός είναι ο ρόλος και της Πολεοδομίας Μυτιλήνης διά του Αντιδημάρχου Γιάννη Βατού, ο οποίος σε παρέμβασή του στα Νέα της Λέσβου δήλωσε χθες ότι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, διαβιβάζοντας σχετικό έγγραφο προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος από το οποίο ζητούνται διευκρινίσεις και οδηγίες για τη στάση που θα πρέπει να κρατήσει η Πολεοδομία για τα εκτός σχεδίου ακίνητα 4 στρεμμάτων και άνω.  

Όπως σημείωσε ο κ. Βατός, στην Πολεοδομία έγινε την Τρίτη σύσκεψη υπηρεσιακών στελεχών παρουσία του ίδιου, όπου εξετάστηκαν τα δεδομένα από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και αποφασίστηκαν οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν προς την Αθήνα, ώστε καταρχάς να υπάρξει μία ενημέρωση για το πώς θα πρέπει να χειριστούν στο εξής αυτά τα οικόπεδα οι Πολεοδομικές υπηρεσίες και από κει και πέρα να υποβληθούν προτάσεις για την περαιτέρω διαχείριση του σοβαρού προβλήματος που έχει ανακύψει.

Μιλώντας στα Νέα της Λέσβου ο κ. Βατός σημείωσε ότι οι μετρήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο δείχνουν για τους Έλληνες πολίτες ότι έχουν ανεπτυγμένο το αίσθημα της ιδιοκτησίας περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο πολίτη κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή, διαχρονικά έχουν ιδιαίτερη σχέση με τη γη και την ακίνητη περιουσία τους και αυτό πρέπει να το λαμβάνουν σοβαρά υπόψη οι εκάστοτε κυβερνήσεις.

«Δεν είναι σωστό, ούτε έξυπνο η πολιτεία, με πρόσχημα την νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας να προκαλέσει «ξαφνικό θάνατο» σε εκατομμύρια ακίνητα εκτός Σχεδίου, ιδιαίτερα τώρα που υλοποιείται η μεγάλη πανελλαδική μεταρρύθμιση, δηλαδή τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια», τόνισε ο Αντιδήμαρχος, επισημαίνοντας: «Πρέπει στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια να καταγραφούν ψηφιακά όλες οι οδοί που δίνουν δικαίωμα δόμησης στα εκτός σχεδίου ακίνητα, αλλά και να επαναοριοθετηθούν οι οικισμοί, στους οποίους ο τρόπος οριοθέτησης δεν ήταν επιστημονικά ορθός, και στη συνέχεια, έχοντας τα παραπάνω δεδομένα, να γίνουν οι αλλαγές και να τεθούν οι περιορισμοί στην εκτός Σχεδίου δόμηση». 

Ο Αντιδήμαρχος εκτιμά ότι αν προχωρήσουν τα παραπάνω, το Σ.τ.Ε. δεν θα έχει ουσιαστικούς λόγους αντίρρησης, αλλά και οι πολίτες και η χώρα θα γλιτώσουν από τις επιζήμιες συνέπειες της αναγκαστικής υποβάθμισης της αξίας της γης.

Όπως τόνισε ο Αντιδήμαρχος «εμείς ως υπηρεσία Δόμησης είμαστε υποχρεωμένοι, ιδιαίτερα μετά την υπ’ αριθμ. 176/2023 απόφαση του Σ.τ.Ε., να θεωρούμε ότι άρτια και οικοδομήσιμα είναι τα γήπεδα που έχουν τουλάχιστον 4.000 τ.μ. με την επιφύλαξη των λοιπών ειδικών πολεοδομικών διατάξεων (π.χ. Natura, Γ.Π.Σ, ΣΧΟΟΑΠ, κ.τ.λ.) και πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο (δρόμο) μετά τη 17-10-1978. Επίσης τα γήπεδα με εμβαδόν 4.000 τ.μ., που δεν έχουν όμως προέλθει από ιδιωτική ρυμοτόμηση και διαθέτουν προσπέλαση, είναι άρτια και οικοδομήσιμα κατά παρέκκλιση, εφόσον προϋφίστανται τη 17-10-1978», ανέφερε ο κ. Βατός υπογραμμίζοντας ότι τα αρμόδια όργανα που βρίσκονται πάνω από την αυτοδιοίκηση οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img