- Ειδοποιήσεις που προκαλούν… εμφράγματα από τα funds για να ανακτήσουν τα δάνεια της Συνεταιριστικής
- 13 φορές πάνω έφτασε το δάνειο βιοτέχνη από τη Μυτιλήνη, ο οποίος καλείται να πληρώσει μία περιουσία
Αντιμέτωποι με δύσκολες καταστάσεις βρίσκονται όσοι δανειολήπτες δεν έχουν τακτοποιήσει τα δάνειά τους τα προηγούμενα χρόνια συνεχίζοντας να οφείλουν στη Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου – Λήμνου και ελπίζοντας ότι θα κατάφερναν να επιτύχουν μια καλύτερη διαπραγμάτευση, αποπληρώνοντας το ποσό που όφειλαν στο πλαίσιο της εκκαθάρισης, που ακόμα συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι ειδοποιήσεις που στέλνονται το τελευταίο διάστημα σε δανειολήπτες είναι για… εμφράγματα καθώς καλούνται να πληρώσουν διογκωμένα ποσά σε σχέση με το ύψος των δανείων τους. Ακόμα και με τον ανατοκισμό δύσκολα μπορεί κανείς να δικαιολογήσει τόσο μεγάλες διαφορές.
Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση που φέρνουν σήμερα στη δημοσιότητα τα Νέα της Λέσβου και αφορά γνωστό επαγγελματία του βιοτεχνικού τομέα από τη Μυτιλήνη, ο οποίος είχε πάρει την περίοδο του 2010 δάνειο της τάξης των 26.000 ευρώ για ρευστότητα από την τράπεζα, το οποίο μείωσε πληρώνοντας μέχρι το κλείσιμο στο ποσό των 17.000 ευρώ και σταμάτησε να πληρώνει για 12 περίπου χρόνια. Μέσα σε αυτή τη 12ετία οι 17.000 ευρώ που όφειλε έφτασαν σήμερα, σύμφωνα με το έγγραφο που έλαβε, στις 219.000 ευρώ (!!), δηλαδή καλείται να πληρώσει 202.000 ευρώ τόκους μέσα σε μια 12ετία.
Για… έμφραγμα
Λαμβάνοντας το σχετικό έγγραφο με το ποσό που οφείλει ο βιοτέχνης υπέστη κλονισμό, δεδομένου ότι το δάνειο δεν το πήρε «με αέρα» αλλά έχει ισχυρές διασφαλίσεις, που σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή απειλείται η περιουσία του αν αρνηθεί να καταβάλει… μια ολόκληρη περιουσία για μόλις 17.000 ευρώ που όφειλε από το αρχικό δάνειο των 26.000 ευρώ που είχε λάβει.
Μιλώντας στα Νέα της Λέσβου ανέφερε ότι «καλούμαι να πληρώσω 13 φορές περισσότερο το ποσό που όφειλα στη Συνεταιριστική Τράπεζα και ξέρετε αυτό υπερβαίνει κάθε όριο και κάθε λογική όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει. Δεν θα διαφωνήσω ότι τις 17.000 ευρώ τις άφησα για τουλάχιστον 12 χρόνια χωρίς να πληρώνω, περιμένοντας να δούμε πού θα εξελιχθεί η εκκαθάριση, όμως από αυτό το σημείο μέχρι να μου ζητούν για τα 17 χιλιάρικα υπόλοιπο δανείου 219.000 ευρώ, αυτό είναι ληστεία, δεν είναι δανειοδότηση, ακόμα και με τοκογλυφικό επιτόκιο», είπε ο επαγγελματίας.
Ο ίδιος προειδοποίησε ότι σε τέτοια επίπεδα ανατοκισμού απειλούνται τα περιουσιακά του στοιχεία με τα οποία έχει διασφαλίσει την αποπληρωμή του δανείου. Αν, δηλαδή, δεν υπάρξει κάποια άλλη λύση υπό μορφή συμβιβασμού θα καταστραφεί οικονομικά για ένα δάνειο που πήρε την περίοδο της οικονομικής κρίσης για να μπορέσει να προχωρήσει την επιχείρησή του, η οποία είναι υγιής. Όχι όμως για να μπορεί να αντέξει την αποπληρωμή τέτοιων ποσών. Ο ίδιος έχει ήδη απευθυνθεί σε δικηγορικό γραφείο της Μυτιλήνης και έχουν υποβάλει ερώτημα όχι πλέον στον Εκκαθαριστή της Συνεταιριστικής Τράπεζας, που είναι η PQH, αλλά στο fund στο οποίο έχει περάσει το δάνειο.
Πουλήθηκαν στα funds τα δάνεια
Όπως είναι γνωστό, η PQH πούλησε τα δάνεια από τις εκκαθαρίσεις τραπεζών σε funds και ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται και τα δάνεια της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου – Λήμνου. Η διαδικασία ξεκίνησε για την πώληση σε διαφορετικά funds τον Οκτώβριο του 2024 και ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2025. Να γιατί πλέον δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι δανειολήπτες της Συνεταιριστικής Τράπεζας, που έχουν δάνεια τα οποία εκκρεμούν, λαμβάνουν ειδοποιήσεις καθώς τα funds προσπαθούν να ανακτήσουν τα χρήματα που οφείλουν οι δανειολήπτες και σε διαφορετική περίπτωση θα περάσουν σε πλειστηριασμούς ακίνητης περιουσίας. Και αυτό το δεδομένο δείχνει πλέον ότι όσοι έχουν εκκρεμείς συμβάσεις με τη Συνεταιριστική, αν δεν έχουν βρεθεί ήδη, όπως η περίπτωση που αναφέραμε, προ δυσάρεστων εκπλήξεων, θα βρεθούν το επόμενο διάστημα και άγνωστο πώς θα καταφέρουν να ξεμπερδέψουν και να γλιτώσουν τις περιουσίες τους όσοι τουλάχιστον έχουν υπογράψει για διασφαλίσεις στα ποσά που έχουν δανειστεί.