Με τα πιο δύσκολα θέματα των τελευταίων ετών στις πανελλήνιες εξετάσεις κλήθηκαν να έρθουν αντιμέτωποι χιλιάδες μαθητές από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι έλαβαν τα αποτελέσματα των γραπτών τους την Παρασκευή το μεσημέρι. Στην Λέσβο υπήρξαν αρκετοί αριστούχοι, οι οποίοι σε συνθήκες έντονου άγχους και πίεσης, όπως χαρακτηρίζεται άλλωστε η χρονιά των πανελλήνιων εξετάσεων, τα κατάφεραν και θα κάνουν πραγματικότητα τα όνειρά τους. Με χαμόγελα και αισιοδοξία περιμένουν πια στο τέλος του Ιουλίου την ανακοίνωση των βάσεων για να δουν σε ποια Σχολή θα μπορέσουν να εισαχθούν από την νέα χρονιά.
Οι φετινές πανελλαδικές χαρακτηρίστηκαν από θέματα μεγάλου βαθμού δυσκολίας, κυρίως στα μαθήματα της Φυσικής, των Μαθηματικών και της Ιστορίας. Σε πανελλαδικό επίπεδο οι αποδόσεις των μαθητών δεν ήταν και οι υψηλότερες, ενώ σε σχέση με άλλες χρονιές οι αριστούχοι μειώθηκαν αρκετά. Το γεγονός ωστόσο ότι στο νησί μας ήταν αρκετοί εκείνοι που πέτυχαν υψηλές βαθμολογίες, σε συνδυασμό με την κατακόρυφη πτώση των βάσεων που προβλέπεται να ανακοινωθεί, τους δίνει δικαιωματικά την «ελπίδα» ότι θα καταφέρουν να «πιάσουν» την σχολή της επιλογής τους. Οι μαθητές από τη Λέσβο βγήκαν για μια ακόμη χρονιά νικητές μετά από μια σκληρή μάχη που έδωσαν.
Σε σχέση με πέρυσι οι βαθμολογίες κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα, με αρκετούς αριστούχους επιτυχόντες στη Λέσβο, ωστόσο θα πρέπει να λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι τα θέματα σε σχέση με πέρυσι ήταν πολύ πιο δύσκολα. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι μάλιστα, οι οποίοι έκαναν λόγο «για τα δυσκολότερα θέματα της δεκαετίας», αναφερόμενοι στην Φυσική, όπου σε όλη την Ελλάδα σημειώθηκε πανωλεθρία.
Στη Μυτιλήνη
Η πρώτη των πρώτων είναι η Αδαμαντία Τζώρτζη, από το Γενικό Λύκειο Παμφίλων, η οποία στον τομέα της Οικονομίας και Πληροφορικής κατάφερε να συγκεντρώσει 19.335 μόρια και ακολουθεί η Σοφία Αρώνη από το ΕΠΑΛ Γέρας, η οποία στα μαθηματικά κατάφερε να πιάσει πολύ υψηλή βαθμολογία 19,7. Υψηλή ήταν η βαθμολογία και του Νίκου Ευστρατίου από το 5ο Γενικό Λύκειο, ο οποίος στο πεδίο των Θετικών Σπουδών κατάφερε να συγκεντρώσει 19.220 μόρια.
Στο 2ο ΕΠΑΛ σημειώθηκε πολύ υψηλή βαθμολογία πάνω από 19.000 μόρια, από την Κατερίνα Δαλέκου, η οποία στον τομέα της υγείας συγκέντρωσε 19.280 μόρια, καθώς και η συμμαθήτριά της Μαρία Πρινίτη που συγκέντρωσε 19.020 μόρια. Στο Πρότυπο ΓΕΛ η Αργυρού Ευαγγελία συγκέντρωσε 18.750 μόρια στον τομέα της υγείας, στο 3ο ΓΕΛ ο Γιώργος Μοσχόβης συγκέντρωσε 18.880 μόρια στον τομέα της υγείας, ενώ ο Γιώργος Κελεμένης από το 5ο ΓΕΛ συγκέντρωσε 18.880 μόρια στον τομέα της οικονομίας. Μιλώντας στα “Νέα της Λέσβου” οι μαθητές τόνισαν την δυσκολία των θεμάτων, που είχαν οι φετινές εξετάσεις, ενώ σημείωσαν και την μεγάλη πίεση που βίωσαν κατά την διάρκεια της χρονιάς.
Πρότυπο ΓΕΛ Μυτιλήνης
Στυλιανίδης Μιχαήλ – 17.580 μόρια (Ανθρωπιστικών)
«Ήταν μια δύσκολη χρονιά με πολλή πίεση και άγχος που απαιτούσε να έχεις γερές αντοχές. Είχα φτιάξει ένα καλό πρόγραμμα ώστε το διάβασμά μου να είναι οργανωμένο. Το μυστικό θα πω ότι είναι η επιμονή στο στόχο, αλλά και η υπομονή για να μπορέσεις να αντέξεις όλη τη χρονιά. Είμαι πολύ χαρούμενος που κατάφερα να πετύχω ψηλή βαθμολογία, θεωρώ ότι οι κόποι μου ανταμείφθηκαν. Ευχαριστώ τους γονείς μου και τους φίλους μου, αλλά και τους καθηγητές μου που ήταν δίπλα μου σε όλη τη χρονιά».
Αργυρού Ευαγγελία – 18.750 μόρια (Υγείας)
«Η χρονιά περιλάμβανε από αρκετό έως πολύ διάβασμα. Πρέπει να έχεις γερές βάσεις και να μην έχεις κενά για να μπορέσεις να γράψεις. Συστηματικό διάβασμα χρειάζεται. Γενικά και κάθε Σάββατο έβγαινα, είχα το πρόγραμμά μου. Πολλή στήριξη από γονείς και φίλους. Νιώθω πολύ ικανοποιημένη και ευχαριστημένη με το αποτέλεσμα. Θα ήθελα να περάσω Ιατρική».
Καρνάς Βασίλειος – 17.800 μόρια (Θετικών)
«Εγώ ξεκίνησα περίπου ενάμιση χρόνο πριν την προετοιμασία μου. Αρκετές ώρες διαβάσματος χρειάζεται. Είχα πολύ άγχος όλες τις ημέρες. Νιώθω πολύ καλά που πέτυχα. Θα ήθελα να περάσω Πολυτεχνείο».
Ζεστού Ελένη – Γαβριηλία – 16.250 μόρια (Οικονομίας)
«Θα ήθελα να περάσω στην ΑΣΟΕΕ. Στο Τμήμα Διοίκησης και Τεχνολογίας. Η χρονιά ήταν πολύ δύσκολη. Πολύ άγχος και πολλή πίεση. Τα θέματα ήταν αρκετά απαιτητικά. Για τα παιδιά που δίνουν και του χρόνου θα ήθελα να τους συμβουλέψω να έχουν δίπλα τους ανθρώπους που θα τους στηρίξουν στα δύσκολα και να μην το βάλουν ποτέ κάτω».
2ο ΓΕΛ Μυτιλήνης
Κιτσικούδη Φαίδρα – 18.000 μόρια (Ανθρωπιστικών)
«Ήταν μια απαιτητική χρονιά για μένα. Είχε πολύ διάβασμα. Ήθελα ισορροπία στο πρόγραμμα του διαβάσματος. Το σημαντικότερο είναι να μην έχεις άγχος. Έβγαινα και με τις φίλες μου για να ξεχαστώ από το άγχος. Θα ήθελα να περάσω Ψυχολογία».
Πανσεληνάς Στέλιος – 17.800 μόρια (Θετικών)
«Ήταν μια δύσκολη χρονιά. Νομίζω όλοι οι υποψήφιοι μαθητές θα συμφωνήσουν σε αυτό. Ήταν δύσκολα τα θέματα. Και στα Μαθηματικά αλλά και στη Φυσική. Είμαι πολύ χαρούμενος για το αποτέλεσμα που ήρθε. Το μυστικό είναι να μην έχεις άγχος και να είσαι προσηλωμένος στο στόχο σου».
Μακαρώνη Ειρήνη – 18.400 μόρια (Υγείας)
«Το μυστικό είναι η επιμονή και η προσήλωση στο στόχο. Περιορίσαμε αρκετά αυτή τη χρονιά λόγω του φόρτου διαβάσματος που είχαμε. Στερήθηκα τις βόλτες και τις εξόδους με την παρέα μου. Ήταν μια δύσκολη και απαιτητική χρονιά. Είμαι αρκετά ανακουφισμένη. Θα ήθελα να περάσω Φαρμακευτική».
Τσεσμετζής Νικόλαος – 17.700 μόρια (Οικονομίας)
«Είμαι πολύ ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα. Με βοήθησαν πολύ οι γονείς μου, αλλά και οι καθηγητές μου. Συντονισμός και ένα οργανωμένο πρόγραμμα είναι τα μυστικά της επιτυχίας. Να είσαι μεθοδικός και προσεκτικός στο διάβασμά σου».
3ο ΓΕΛ Μυτιλήνης
Μοσχόβης Γεώργιος του Δημητρίου – 18.880 μόρια (Υγείας)
«Είμαι πολύ χαρούμενος που κατάφερα να πετύχω υψηλή βαθμολογία. Πολλή πίεση είχα να διαχειριστώ φέτος, αλλά και αρκετό άγχος. Είχα χόμπι, έβγαινα και με την παρέα μου, αλλά διάβαζα και αρκετές ώρες. Θα ήθελα να περάσω Ιατρική».
Μοσχόβης Γεώργιος του Ερμολάου – 18.580 μόρια (Θετικών)
«Η χρονιά κύλησε ομαλά με αρκετό διάβασμα. Δεν συνάντησα πολλές δυσκολίες. Είχα καλούς καθηγητές και στο σχολείο και στο φροντιστήριο. Το παν είναι να έχεις καλή ψυχολογία. Θέλω να περάσω Πολυτεχνείο».
Λύκος Αθανάσιος – 16.530 μόρια (Θεωρητική)
«Ήταν δύσκολα φέτος τα θέματα και ιδιαίτερα η ιστορία, αλλά δεν χρειάζεται πανικός και άγχος. Μπορούν να συνδυαστούν όλα με ένα καλό πρόγραμμα».
4ο ΓΕΛ Μυτιλήνης
Σάλτα Ιγνατία – 17.580 μόρια (Ανθρωπιστικών)
«Ήταν αρκετά δύσκολα τα θέματα των φετινών πανελληνίων. Ήταν μια αρκετά δύσκολη χρονιά. Είχα δίπλα μου στηρίγματα τους γονείς μου και τους καθηγητές μου. Το σημαντικότερο είναι να έχεις καλή ψυχολογία και να μην αφήσεις το άγχος να επηρεάσει την απόδοσή σου. Θέλω να περάσω Ψυχολογία».
Πετρέλη Αθανασία – 16.430 μόρια (Ανθρωπιστικών)
«Ήταν μια σκληρή χρονιά με πίεση και άγχος. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό και είμαι αρκετά ικανοποιημένη με αυτό. Θα ήθελα να περάσω σε σχολή ξένων γλωσσών. Η υπομονή είναι το παν».
Παπαδέλλη Μαρία – 16.300 μόρια (Οικονομίας)
«Η χρονιά ήταν αρκετά απαιτητική. Περνούσα όλη μου την μέρα διαβάζοντας. Έκανα αρκετές θυσίες έτσι ώστε να καταφέρω να φέρω αυτό το αποτέλεσμα. Ανταμείφτηκαν οι κόποι μου. Έδινα για δεύτερη χρονιά και θα ήθελα να περάσω Πολυτεχνείο Σάμου».
5ο ΓΕΛ Μυτιλήνης
Μεταξάς Γεώργιος – 16.860 μόρια (Ανθρωπιστικών)
«Ήταν μια χρονιά περίεργη με τα πάνω της και τα κάτω της. Είχα δίπλα τους φίλους μου, αλλά και την οικογένειά μου. Μου στάθηκαν πολύ. Δεν είχα άγχος, προσπαθούσα να είμαι ψύχραιμος, επικεντρωμένος και στον στόχο. Θα ήθελα να περάσω Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους φίλους μου και την οικογένειά μου που μου στάθηκαν».
Ευστρατίου Νικόλαος – 19.220 μόρια (Θετικών)
«Η χρονιά ήταν αρκετά δύσκολη και πιεστική. Πολύ άγχος είχα και όταν έδινα. Οργανωμένο διάβασμα το οποίο με βοήθησε πολύ να πετύχω το αποτέλεσμα. Θα ήθελα να περάσω στο Πολυτεχνείο».
Λιαδέλη Χριστίνα – 17.920 μόρια (Υγείας)
«Η χρονιά ήταν ζόρικη και ταλαιπωρηθήκαμε πολύ. Έβγαινα με τους φίλους μου κάποιες μέρες ώστε να μου φύγει η πίεση και να ξεχαστώ λίγο. Ήταν μια δύσκολη διαδικασία. Χάρηκα που απέδωσε καρπούς η προσπάθειά μου. Θα ήθελα να περάσω Βιολογικό».
Κελεμένης Γεώργιος – 18.880 μόρια (Οικονομίας)
«Νιώθω χαρούμενος και δικαιωμένος από την προσπάθειά μου. Οι κόποι μου ανταμείφθηκαν. Η συνέπεια θεωρώ ότι έπαιξε πολύ ρόλο στο αποτέλεσμα. Ήταν απαιτητική χρονιά και στερήθηκα αρκετά από βόλτες και εξόδους αλλά και τον ελεύθερό μου χρόνο».
Στα χωριά
ΓΕΛ ΠΑΜΦΙΛΩΝ
Αδαμαντία Τζώρτζη – 19.335 μόρια (Οικονομίας)
«Θα ήθελα να περάσω στην Σχολή Αξιωματικών Αστυνομίας. Νιώθω πάρα πολύ ωραία με το αποτέλεσμα που έφερα. Ένιωθα ότι έγραψα, αλλά ήθελα να δω και το τελικό αποτέλεσμα. Είμαι πολύ χαρούμενη, είχα άγχος και πίεση όλη τη χρονιά. Τώρα ξεκούραση και θα μπορέσω να κάνω τις διακοπές μου με τους φίλους μου».
Γιακούπη Ειρήνη – 17.460 μόρια (Ανθρωπιστικών)
«Θέλω να περάσω Αγγλική Φιλολογία στη Θεσσαλονίκη. Περίμενα η αλήθεια να πετύχω πιο χαμηλά. Είχα αρκετό άγχος. Μετά από ένα σημείο άρχισε η κούραση να με καταβάλλει. Ευτυχώς τα κατάφερα και με επιμονή και στήριξη από τους γονείς μου ήρθε το αποτέλεσμα».
Κυπριώτου Ευαγγελία – 17.645 μόρια (Οικονομίας)
«Όσα παιδιά προσπαθήσαμε και κάναμε σωστή δουλειά πήραμε το αποτέλεσμα που αξίζαμε. Είμαι πολύ χαρούμενη για ό,τι πέτυχα. Τα θέματα ήταν πολύ δύσκολα πραγματικά. Ευχαριστώ τους γονείς μου και τους φίλους μου που ήταν δίπλα μου συνεχώς».
«Σάρωσαν» στα ΕΠΑΛ
Μεγάλες επιτυχίες σημειώθηκαν στα ΕΠΑΛ της Μυτιλήνης αλλά και των χωριών, όπως της Γέρας και της Καλλονής με τους αριστούχους μαθητές να πετυχαίνουν υψηλές βαθμολογίες, οι οποίες θα τους δώσουν την ώθηση ώστε να «χτυπήσουν» τις σχολές της αρεσκείας τους. Στο 2ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης, όπου και σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες βαθμολογίες, η Κατερίνα Δαλέκου συγκέντρωσε συνολικά 19.280 μόρια στον τομέα υγείας και πρόνοιας. Στην συνέχεια ακολούθησε η Πρινίτη Μαρία με 19.020 μόρια, επίσης στον ίδιο τομέα και ο Κάλφας Ηλίας με 18.820 μόρια.
1ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης
Κότερου Μιχαέλα – 18.950 μόρια (Τομέας Πληροφορικής)
«Οι καθηγητές μου με βοήθησαν πολύ. Εγώ ήμουν στον τομέα της πληροφορικής. Δεν δυσκολεύτηκα και πάρα πολύ είναι η αλήθεια. Είχα γενικά πρόγραμμα με τα μαθήματά μου και με το διάβασμα. Είχα αρκετό άγχος πριν δώσω. Θέλω να περάσω πληροφορική στη Θεσσαλονίκη».
Βαμβακάς Δημήτρης – 18.480 μόρια (Τομέας Δομικών Έργων)
«Το μυστικό ήταν να φτιάξω τον τρόπο του διαβάσματός μου. Να επικεντρωθώ στα μαθήματα και να μην μου αποσπά τίποτα την προσοχή. Ήμουν στον τομέα δομικών έργων. Η χρονιά είχε πολλή κούραση, αλλά και πολύ άγχος. Χαίρομαι που τα κατάφερα. Το μυστικό νομίζω ότι είναι η επιμονή και η υπομονή. Η αλήθεια είναι ότι ακόμα νιώθω λίγο άγχος, αλλά νιώθω και πολύ περήφανος για τον εαυτό μου. Θα ήθελα να περάσω στο Πολυτεχνείο και να γίνω πολιτικός μηχανικός».
2ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης
Δαλέκου Κατερίνα – 19.280 μόρια (Τομέας Υγείας)
«Εγώ έδωσα μετά από τρία χρόνια ξανά πανελλήνιες. Είχα περάσει στην νοσηλευτική στη Θεσσαλονίκη αλλά δεν με γέμιζε σαν σχολή. Ήθελα κάτι άλλο. Δεν ένιωθα το κίνητρο για να ασχοληθώ. Στην συνέχεια με το 10% πήγα στα Γιάννενα στην Σχολή Βιολογικών Εφαρμογών, αλλά ούτε εκεί βρήκα αυτό που μου αρέσει. Εμένα μου αρέσει η φυσικοθεραπεία. Γι’ αυτό αποφάσισα να ξαναδώσω πανελλήνιες και να προσηλωθώ στον στόχο και είμαι πολύ χαρούμενη που πέτυχα αυτή τη βαθμολογία».
Πρινίτη Μαρία – 19.020 μόρια (Τομέας Υγείας)
«Ήταν μια χρονιά με αρκετό άγχος. Βάζοντας όμως το πρόγραμμά μου σε μια ισορροπία θεωρώ πως τα κατάφερα. Είμαι πολύ ευχαριστημένη με το αποτέλεσμα. Θεωρώ ότι το διάβασμα που έριξα έπιασε τόπο. Οι κόποι μου ανταμείφθηκαν. Νιώθω χαρούμενη και ανακουφισμένη. Θα ήθελα να περάσω στην Ιατρική ή και στην Μαιευτική».
Κάλφας Ηλίας – 18.820 μόρια (Τομέας Υγείας)
«Ήταν μια αρκετά δύσκολη χρονιά με πολλή πίεση. Θεωρώ ότι άμα το μυαλό είναι καθαρό και έχεις και άτομα δίπλα σου που σε στηρίζουν η επιτυχία θα έρθει. Αυτό που με βοήθησε ήταν ότι προσπαθούσα να κάνω και πράγματα που με κάνουν χαρούμενο για να ανεβάσω την ψυχολογία μου καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Με προσήλωση στον στόχο έρχεται και το επιθυμητό αποτέλεσμα. Είχα και πολλή βοήθεια από τους κοντινούς μου ανθρώπους. Θα ήθελα να περάσω Διατροφολογία».
ΕΠΑΛ ΚΑΛΛΟΝΗΣ
Γελαγώτου Μαριάνθη – 17.555 μόρια (Τομέας Υγείας)
«Η χρονιά είχε αρκετές δυσκολίες, είχαμε και πολύ διάβασμα και μαθήματα. Στήριξη είχα αρκετή από τους γονείς μου και τους φίλους μου. Αλλά και οι καθηγητές ήταν δίπλα μας σε όλη τη χρονιά. Ο στόχος θεωρώ επετεύχθη και είμαι πολύ χαρούμενη για την υψηλή βαθμολογία που πέτυχα».
Κούνη Δανάη – 17.000 μόρια (Τομέας Υγείας)
«Έδωσα τρεις φορές πανελλήνιες έτσι ώστε να πετύχω το επιθυμητό αποτέλεσμα. Είμαι πολύ χαρούμενη για την βαθμολογία μου. Πρώτη φορά που αγχώθηκα τόσο πολύ είναι η αλήθεια. Προσπάθησα αρκετά φέτος. Διάβασα αρκετά. Θεωρώ ότι έγραψα καλύτερα από τις άλλες χρονιές».
ΕΠΑΛ ΓΕΡΑΣ
Σοφία Αρώνη – 17.400 μόρια (Τομέας Υγείας)
«Θα ήθελα να περάσω στο Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών Αθηνών. Έγραψα 19,7 μαθηματικά. Είχα διαβάσει αρκετά, ήμουν και καλά προετοιμασμένη γι’ αυτό το μάθημα. Τα θέματα ήταν δύσκολα και νιώθω πολύ χαρούμενη που τα κατάφερα. Είχα μελετήσει όλη την ύλη, έκανα πολλές ασκήσεις ώστε να καλύψω ένα μεγάλο μέρος των πιθανών θεμάτων. Ήθελα να πετύχω ακόμα μεγαλύτερη βαθμολογία αλλά σε γενικές γραμμές είμαι ευχαριστημένη».
Τσομπανέλλη Αφροδίτη- 14.440 μόρια (Τομέας Υγείας)
«Θα ήθελα να περάσω λογοθεραπεία αλλά αν δεν καταφέρω να το πιάσω θα ήθελα νοσηλευτική. Ήταν μια καλή χρονιά θεωρώ. Είχαμε αρκετή πίεση αλλά και άγχος για τα μαθήματα. Πήγε καλά θεωρώ».
Μοριανού Ευστρατία – 11.760 μόρια (Τομέας Πληροφορικής)
«Θα ήθελα να περάσω Πληροφορική Θεσσαλονίκης ή Καβάλας. Στην αρχή της χρονιάς υπήρχε μεγάλη πίεση. Μετά το άγχος ήταν αυτό που μεγάλωνε. Είμαι αρκετά ευχαριστημένη από το αποτέλεσμα. Και επιτέλους θα μπορέσουμε να ξεκουραστούμε».