- «Η εικόνα που αποκόμισαν από την Μυτιλήνη ήταν πολύ θετική, μας μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια για τον τόπο μας», δηλώνει ο Γιάννης Μουτζούρης
- Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν εκπρόσωποι του κλάδου του τουρισμού για το κατά πόσο μπορεί η επισκεψιμότητα από Τουρκία να ενισχυθεί και όχι να αποθαρρυνθεί λόγω αβλεψίας και έλλειψης έγκαιρου συντονισμού από τους αρμόδιους φορείς
Ξεκίνησε χθες το απόγευμα η επιστροφή των Τούρκων τουριστών στη γείτονα χώρα, μετά από ένα ‘’γεμάτο’’ τριήμερο (για αρκετούς τετραήμερο) διακοπών στην Λέσβο, προορισμός που επέλεξαν για να γιορτάσουν την λήξη του Ραμαζανιού, ήτοι της πολυήμερης νηστείας που ‘’επιβάλλει’’ η θρησκεία τους. Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι το κέντρο της Μυτιλήνης ‘’βούλιαξε’’ από Τούρκους τουρίστες, αφού όπου και να γυρνούσες… άκουγες τουρκικά!
Εν προκειμένω ο μεγαλύτερος όγκος Τούρκων τουριστών αναχώρησε για το Αϊβαλί χθες Κυριακή, ενώ αρκετοί ήταν και εκείνοι που διανυκτέρευσαν στο νησί μας και χθες το βράδυ, παρατείνοντας την παραμονή τους εδώ, για λίγες ημέρες ακόμη. Παράλληλα η ροή από απέναντι είχε ξεκινήσει ήδη από την Μεγάλη Εβδομάδα και τις ημέρες του Πάσχα, που σε συνδυασμό με τον εσωτερικό τουρισμό τις ημέρες του Πάσχα και την άφιξη των πρώτων τσάρτερ την Λαμπροπέμπτη με τουρίστες από Ολλανδία και Αγγλία, οδηγούν σε ευοίωνες προβλέψεις για το φετινό καλοκαίρι, κυρίως όσον αφορά τον τουρισμό από την γείτονα χώρα.
Εκ μέρους του προέδρου των Τουριστικών Πρακτόρων, Παναγιώτη Χατζηκυριάκου, έγινε λόγος για 2.000 σχεδόν Τούρκους επισκέπτες, από τους οποίους οι περισσότεροι κατέφθασαν την περασμένη Παρασκευή είτε με γκρουπ, είτε μόνοι τους, και οι οποίοι δεν έχασαν ευκαιρία να περιηγηθούν στα αξιοθέατα της πόλης και να μάθουν για την ιστορία της, με επισκέψεις στον Άγιο Θεράποντα, το Γενί Τζαμί, την Επάνω Σκάλα κλπ.. Παράλληλα οι επισκέπτες προχώρησαν σε αγορές στα καταστήματα της πόλης, επενδύοντας κυρίως σε ρουχισμό και ντόπια λεσβιακά προϊόντα, ενώ τίμησαν, όπως άλλωστε συνηθίζουν, τη γαστρονομία της Λέσβου τρώγοντας σε καφενεία έξω, στη Μυτιλήνη, το Μόλυβο και το Πλωμάρι, ως επί το πλείστον, αλλά και σε άλλα μέρη του νησιού.
Οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού στο νησί δήλωσαν ευχαριστημένοι με τον αριθμό των Τούρκων τουριστών, λαμβάνοντας υπόψη τα περιοριστικά μέτρα λόγω πανδημίας τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά και την υποβάθμιση της τουρκικής λίρας, με την ισοτιμία αυτή τη στιγμή να έχει ‘’κυλήσει’’ στο 1 προς 21.
Βεβαίως, αξίζει να σημειωθεί ότι το κύμα τουριστών από την γείτονα χώρα ‘’εκπροσωπείται’’ κατά συντριπτική πλειοψηφία από ευκατάστατους Τούρκους, οι οποίοι διαθέτουν κουλτούρα και άρα σεβασμό για την Μυτιλήνη, τον πολιτισμό και τη γαστρονομία της, ενώ όπως είναι εύλογο, δεν διστάζουν να δαπανήσουν αρκετά χρήματα για τα ποιοτικά προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρονται στο νησί.
Ενθουσιασμένοι οι Τούρκοι τουρίστες
Για την αυξημένη κίνηση στην αγορά της Μυτιλήνης τις τελευταίες ημέρες μίλησε στα Νέα της Λέσβου ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Γιάννης Μουτζούρης: «Οι Τούρκοι τουρίστες έδωσαν «ζωή» στην αγορά της πόλης μας. Επισκέφθηκαν πολλά μαγαζιά και μεγάλο μέρος των τουριστών ψώνισε είδη ρουχισμού, λεσβιακά προϊόντα και γενικά δώρα για τους οικείους τους». Και συνεχίζει: «Η εικόνα που αποκόμισαν από την Μυτιλήνη ήταν πολύ θετική, μας μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια για τον τόπο μας. Μάλιστα αρκετοί Τούρκοι έρχονταν και από την Άγκυρα, λέγοντάς μας πως φίλοι τους στα παράλια που επισκέπτονται συχνά το νησί τους έχουν μεταφέρει πολύ καλές εντυπώσεις».
«Τονωτική ένεση» στην οικονομία του τόπου έδωσε ο τουρισμός από Τουρκία του τελευταίου τριημέρου και στα καταστήματα εστίασης σε όλο το νησί, αφού μπορεί οι περισσότεροι Τούρκοι να κατέλυσαν σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στην Μυτιλήνη, το Μόλυβο και το Πλωμάρι, ωστόσο, παρά το σύντομο του χρονικού διαστήματος που έμειναν εδώ, πραγματοποίησαν πολλές μονοήμερες εκδρομές σε χωριά της Λέσβου, ενισχύοντας έτσι και τις επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων.
«Η άφιξη σημαντικού αριθμού Τούρκων τουριστών τις τελευταίες ημέρες, αλλά και η αγάπη που δείχνουν για το νησί, την γαστρονομία και την νυχτερινή του διασκέδαση, μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι για το φετινό καλοκαίρι, αλλά και για τις σχέσεις με τη γείτονα χώρα από τουριστικής πλευράς», σημειώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης ‘’Ασπίδα’’, Νίκος Γιαννάκας.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Δημήτρης Αβαγιανός, έκανε λόγο για σχεδόν 100% πληρότητα στα ξενοδοχεία της Μυτιλήνης από την περασμένη Πέμπτη. «Ήταν ένα ευχάριστο τριήμερο για το νησί μας, κατά τη διάρκεια του οποίου ο αριθμός και η οικονομική κατάσταση των Τούρκων επισκεπτών που το επέλεξαν δείχνουν την μεγάλη δυναμική που υπάρχει στην προσέλκυση τουρισμού από Τουρκία, επαναφέροντάς τον στα επίπεδα του 2015, που ο αριθμός των επισκεπτών άγγιζε τους 50.000 τουρίστες. Ιδιαίτερα με την κατασκευή του οδικού δικτύου Κωνσταντινούπολη – Αϊβαλί, ο εν δυνάμει Τούρκος τουρίστας μπορεί να είναι στην Μυτιλήνη μέσα σε 5μιση ώρες. Και μην ξεχνάμε ότι η Κωνσταντινούπολη είναι μια πολυπληθής πόλη 20 εκατομμυρίων, όπως και η Σμύρνη στα παράλια», επισημαίνει ο κ. Αβαγιανός.
«Ώρα ευθύνης» για τους αρμόδιους
Και ενώ τα μηνύματα από την επισκεψιμότητα των Τούρκων τις τελευταίες ημέρες είναι πολύ θετικά, οι εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου εκφράζουν τις έντονες ανησυχίες τους για το κατά πόσο μπορεί η τάση των επισκέψεων από την Τουρκία να ενισχυθεί και όχι να αποθαρρυνθεί λόγω αβλεψίας και έλλειψης έγκαιρου συντονισμού από τους αρμόδιους φορείς.
Ενδεικτικά τόσο από τον κ. Χατζηκυριάκο, όσο και από τον κ. Γιαννάκα, τον κ. Μουτζούρη, τον κ. Αβαγιανό, αλλά και άλλους εκπροσώπους φορέων, έχουν διατυπωθεί κατ’ επανάληψη αιτήματα προς την Περιφέρεια και το Υπουργείο Εξωτερικών για την διευκόλυνση της έκδοσης βίζας, όπως συνέβαινε παλαιότερα. Βεβαίως κάτι τέτοιο θα απαιτούσε και την ανάλογη ενίσχυση των υπηρεσιών στο Τελωνείο, όπως αναφέρθηκε εύστοχα από τον Δημήτρη Αβαγιανό.
Επιπλέον εκ μέρους του Νίκου Γιαννάκα έγινε η παρατήρηση ότι το στοίχημα φέτος έγκειται στην διατήρηση των Τούρκων επισκεπτών στη Μυτιλήνη, μιας και τα έργα στην Προκυμαία και η έλλειψη ενημέρωσης από μέρους του Δήμου δυσκολεύει τον προγραμματισμό των επιχειρήσεων. Τέλος, φέτος οι επιχειρηματίες της πόλης έχουν αιτηθεί να ξεκινήσει η περίοδος πεζοδρόμησης του κέντρου νωρίτερα από τα μέσα προς τέλη Μαΐου, όπως άλλες χρονιές, έτσι ώστε οι τουρίστες να μπορούν να μετακινηθούν ευκολότερα στην πόλη.