- «Πράσινο φως» για την έναρξη των απευθείας πτήσεων από την Κωνσταντινούπολη προς Μυτιλήνη από 1η Ιουνίου με την εταιρεία Pegasus
- Ανοίγει ξανά ο δρόμος από και προς την Βόρεια Ελλάδα με την αύξηση των ακτοπλοϊκών γραμμών από και προς Θεσσαλονίκη από μία σε τρεις την εβδομάδα τον Ιούνιο
Ιδιαίτερα ευοίωνες είναι οι προβλέψεις για την φετινή τουριστική σεζόν, μετά την αυξημένη κίνηση που σημειώθηκε το Πάσχα, αλλά και μετά την επίσκεψη στην Λέσβο σχεδόν 2.000 Τούρκων τουριστών μέσα σε 4 ημέρες την περασμένη εβδομάδα, για να γιορτάσουν τη λήξη της πολυήμερης νηστείας του Ραμαζανιού.
Πραγματική όμως ώθηση στον τουρισμό τόσο από την Τουρκία όσο και από την Βόρεια Ελλάδα, οι σχέσεις με την οποία είχαν «παγώσει» εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον λόγω έλλειψης δρομολογίων, αναμένεται να δώσει από τις αρχές Ιουνίου η έναρξη απευθείας αεροπορικών πτήσεων από την Κωνσταντινούπολη στην Μυτιλήνη, αλλά και η αύξηση των δρομολογίων των πλοίων από και προς Θεσσαλονίκη. Στις εξελίξεις αυτές καθοριστικό ρόλο έπαιξαν η Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων του νησιού καθώς και το Επιμελητήριο Λέσβου, φορείς που επανειλημμένως είχαν αποστείλει επιστολές στα συναρμόδια Υπουργεία για την βελτίωση της συνδεσιμότητας της Λέσβου και των άλλων νησιών του Βόρειου Αιγαίου με την Βόρεια Ελλάδα, ενώ από την πλευρά των τουριστικών πρακτόρων είχαν γίνει επαφές με αεροπορικές εταιρείες από το 2010 για την αεροπορική σύνδεση με την Κωνσταντινούπολη.
Σύνδεση με Κωνσταντινούπολη, Αϊβαλί, Σμύρνη
Εν προκειμένω από την 1η Ιουνίου 2023, δηλαδή σε ένα μήνα περίπου, θα ξεκινήσουν οι πτήσεις της low-cost τουρκικής αεροπορικής εταιρείας Pegasus (σημειωτέον η 2η μεγαλύτερη στην Τουρκία) από το αεροδρόμιο Sabiha Gökçen της Κωνσταντινούπολης, κάθε Πέμπτη και Κυριακή, με airbus χωρητικότητας 220 ατόμων, ενώ το εισιτήριο μιας διαδρομής κοστίζει κατά μέσο όρο 65 – 70 ευρώ.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι επισκέπτες από την πόλη των 16 εκατομμυρίων θα κυμαίνονται στους 450 περίπου την εβδομάδα, παράλληλα με τους τουρίστες από το Αϊβαλί, ανερχόμενο θέρετρο για μεγάλο πληθυσμό Τούρκων, αλλά και λιμάνι που εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό Τούρκων.
Σε αυτά προστίθενται τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από και προς την Σμύρνη με καταμαράν της εταιρείας IzDeniz, τα οποία είχαν ξεκινήσει πέρυσι, με τη διαφορά ότι φέτος θα αγκυροβολούν στο λιμάνι της Μυτιλήνης και όχι στο Πλωμάρι.
Όπως δήλωσε στα Νέα της Λέσβου ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων, Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, για το τρίπτυχο της σύνδεσης με Τουρκία: «Θεωρούμε ότι πλέον ολοκληρώνεται η σύνδεση εξ ανατολών, αφού τόσο με τις αεροπορικές πτήσεις από και προς Κωνσταντινούπολη, όσο και με τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια με το Αϊβαλί και τη Σμύρνη, έχει «ανοίξει» ένα πολύ μεγάλο εύρος δυνητικών Τούρκων τουριστών στην Λέσβο. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα με την άφιξη 2.000 τουριστών είναι εμφανής η προτίμηση των γειτόνων για το νησί μας, επομένως η σύνδεση ιδιαίτερα με την Κωνσταντινούπολη, μια αγορά με εύρωστο δυναμικό, μόνο θετική επίδραση μπορεί να έχει στον τουρισμό μας».
Αντίστοιχα για την σύνδεση με την μεγάλη αγορά της Κωνσταντινούπολης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Βαγγέλης Μυρσινιάς, τόνισε: «Με την αεροπορική σύνδεση με Κωνσταντινούπολη η Μυτιλήνη θα απέχει μόλις 55 λεπτά, γεγονός που θα ενισχύσει το τουριστικό ρεύμα από εκεί. Ας μην ξεχνάμε ότι η Τουρκία είναι μια αγορά που μας έχει στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, ενώ οι Τούρκοι που έρχονται είναι ευκατάστατοι και γενναιόδωροι, ενδιαφέρονται για τον πολιτισμό του νησιού και αγαπούν το φαγητό μας, την διασκέδασή μας και τα προϊόντα μας».
Σύνδεση και με Βόρεια Ελλάδα
Παράλληλα με αισιοδοξία προσμένουν την καλοκαιρινή περίοδο οι επαγγελματίες του τουρισμού, αφού από αρχές Ιουνίου όχι μόνο θα συνεχιστεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση με Θεσσαλονίκη (με το πλοίο Διαγόρας), η οποία μέχρι τώρα σταματούσε τους καλοκαιρινούς μήνες – πράγμα οξύμωρο! – αλλά επιπλέον θα προστεθούν και δυο δρομολόγια με Super Runner της εταιρείας Seajet, που θα εκτελούνται κάθε Τρίτη και Πέμπτη, με προορισμό τη Λήμνο και την Λέσβο από τις 4 Ιουλίου μέχρι τις 31 Αυγούστου. Να σημειωθεί εδώ ότι ίσχυε και πέρυσι δρομολόγιο της Seajet, με τη διαφορά ότι ήταν για μια φορά την εβδομάδα.
Την ίδια στιγμή τα δρομολόγια από και προς Καβάλα θα είναι τρία την εβδομάδα, που σημαίνει ότι η ακτοπλοϊκή σύνδεση για Βόρειο Ελλάδα θα είναι εφικτή με έξι συνολικά δρομολόγια.
«Καταφέραμε να παγιωθεί για όλο το χρόνο η απευθείας σύνδεση με Θεσσαλονίκη, ένα αίτημα ετών προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και την Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, το οποίο επιτέλους γίνεται πραγματικότητα. Παράλληλα τα δρομολόγια με τα Super Runner της Seajet σημαίνουν ότι επισκέπτες από την Βόρεια Ελλάδα, την Θεσσαλία αλλά και την Ήπειρο, θα μπορούν να προσεγγίσουν την Μυτιλήνη μέσω Θεσσαλονίκης μέσα σε λίγες ώρες», σημειώνει ο Βαγγέλης Μυρσινιάς και προσθέτει: «Ανέκαθεν είχαμε πολύ καλή σχέση με την Βόρεια Ελλάδα, η οποία επέλεγε πάντοτε την Λέσβο όχι μόνο για καλοκαιρινές διακοπές, αλλά και για θρησκευτικό τουρισμό όλο το χρόνο. Σύντομα ελπίζουμε να δούμε εικόνες γεμάτων πούλμαν να καταφθάνουν, όπως προ δεκαετίας».
«Είμαστε σε κομβικό σημείο»
Για τη σημασία της συγκυρίας στην οποία βρίσκεται η Λέσβος αυτή την τουριστική σεζόν μίλησε ο Παναγιώτης Χατζηκυριάκος: «Θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο, για να αλλάξει προς το καλύτερο η τουριστική προβολή της Λέσβου. Η δυναμική της τουρκικής αγοράς είναι πολύ μεγάλη, επομένως χρειάζεται οι επαγγελματίες του τουρισμού να είναι προσεκτικοί ώστε να «βγει» προς τα έξω η καλύτερη δυνατή εικόνα για το νησί μας κι έτσι του χρόνου να έρθουν κι άλλοι Τούρκοι επισκέπτες».
Τέλος, ο κ. Μυρσινιάς κάνει λόγο «για τον επαγγελματισμό και την ζεστή φιλοξενία που καλούμαστε να επιδείξουμε, ούτως ώστε αυτό να γυρίσει πίσω στην οικονομία του τόπου μας».